Governance versus ondernemerschap: “Je hebt rebellen nodig”

Om groei te managen heb je structuren en hiërarchieën nodig, maar als je daar teveel van hebt verlies je de connectie met de klant. Hoe gaan executives om met dit duivelse dilemma?

Tijdens Executive Day 2018 gingen Aleks Fiege (CMO Eneco) en Roos Tabak (CCO YoungCapital) hierover in debat.  

Bekijk hier de foto's van Executive Day. 

Roos Tabak werkte al bij YoungCapital toen het nog een klein bedrijf was met een paar miljoen omzet. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een half miljard. Het bedrijf is nog niet beursgenoteerd. De drie oorspronkelijke oprichters zijn nog steeds de enige aandeelhouders. Dat scheelt. Toch is er wel een en ander veranderd. “Een goed gevoel is niet genoeg meer.”

Tabak wil alles voor haar klanten doen en geeft daarbij veel weg. “Het komt wel een keer terug.” Nu komt wel eens de vraag of ze bepaalde dingen niet in rekening moet brengen. Ook moet ze hele uitgebreide onderbouwingen schrijven voor nieuwe initiatieven. “Dat vind ik irritant, maar ik begrijp het wel. Natuurlijk moet je begroten. Ik ga er wel in mee.”

Fiege herkent dit, maar is wel van mening dat de geest van de ondernemer behouden kan blijven. Zelfs bij een beursgenoteerd bedrijf. In het verleden werkte hij voor McDonalds en “daar was de founder nog echt in het bedrijf aanwezig ook al was hij al jaren overleden. Hij inspireerde nog steeds dagelijks de mensen met mooie citaten. Je kunt het vasthouden.”

Maar makkelijk is het allerminst. Wanneer de aandeelhoudersdruk toeneemt moet je gewoon leveren. Dat merkte Fiege o.a. Bij Unilever. “Hoe hoger je komt, hoe minder je die rebelsheid ziet.”

“Je hebt creatieve geesten nodig”, merkt iemand uit de zaal op. “Maar niet teveel. Je moet niet iedereen gaan beteugelen, maar je hebt wel kaders nodig als je groeit.” Hier is Tabak het mee eens. Ze probeert haar mensen die kaders mee te geven. Maar de vraag moet dagelijks blijven: wat is onze core business? “Daar moet de meeste aandacht naar uitgaan, niet naar regels en procedures.”

Robertjan Dekker (Director International Finance bij Netflix) vertelt dat dit ook binnen Netflix het streven is: “Ons businessmodel verandert snel, dus intern hebben we grote snelheid nodig. We zoeken mensen die hard kunnen rennen en weten wat het doel is. Processen optuigen doen we alleen als het moet.”

Uiteindelijk is er geen makkelijke oplossing voor dit probleem. Bij maturity komen die “akelige corporate mensen in het bedrijf”, aldus een aanwezige executive. Als je daar niet tegen kunt moet je vertrekken. Maar als je kans ziet je sprankel toch te kunnen houden – en nieuwe dingen kunt proberen ondanks de begrenzingen – dan moet je ervoor gaan. 

Lees ook: Chris Zook: "Matrixorganisatie is valse profeet"

———————

Interessant voor u als Executive Financial:  
1. Save the Date in 2018
Bent u financieel eindverantwoordelijk voor uw organisatie? Wilt u uw bedrijf laten groeien? Kom dan naar de FM Dag op woensdag 14 november in de Brabanthallen in Den Bosch. Open de deur naar een wereld met thought leadership, topnotch kennis, verrassende visies en talrijke netwerkmogelijkheden in een schitterende ambiance. Laat u inspireren tijdens 30 keynotes, workshops & presentaties en ontmoet 400 financiële vakgenoten. Kijk op FM-Dag.nl
 
2. Word lid van de CFO Association
Wilt u volgend jaar aanwezig zijn bij CFO Day en bij de vele andere inspirerende bijeenkomsten voor CFO's en FD's? Word dan nu lid van de CFO Association, dé exclusieve community van CFO's en FD's in Nederland. Als lid bent u welkom tijdens exclusieve CFO Association netwerkevenementen en de events CFO Day, Leadership in Finance Summit en Executive Day. Topevenementen vol inspiratie, interactie, knowhow, hoog niveau aan hospitality en netwerken met collega CFO's en FD's. Tevens ontvangt u jaarlijks CFO Magazine. Meld u hier aan.
 
3. Interessante opleidingen voor u en uw collega’s:
– Volg dé leiderschapstraining voor Financials: Effectief Leiderschap in 4 dagen.
– Voorkom financiële missers en creëer waarde. Volg de driedaagse training Financiële Analyse.
– Groei in uw rol als strategisch partner. Volg de vijfdaagse Masterclass Strategisch Financieel Management.
– Integreer risicomanagement in uw organisatie. Volg de vijfdaagse Opleiding Risicomanagement.
– Bent of kent u de volgende Post-HBO-erkende Certified Business Controller? Lees meer over Certified Business Controller.
 

Gerelateerde artikelen