EU duurzaamheidsnormen kunnen wereldwijde afstemming bereiken
Global Reporting Initiative (GRI) is de onafhankelijke, internationale organisatie die bedrijven en andere organisaties helpt verantwoordelijkheid te nemen voor hun impact, door de wereldwijde gemeenschappelijke taal te bieden om die impacts te rapporteren – de GRI-standaarden.
Afgelopen week had de GRI een ontmoeting met de Europese Commissie en de EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group). Het belangrijkste onderwerp was hoe de GRI het duurzaamheidsmandaat van de Europese Commissie kan ondersteunen en mogelijk maken. De EFRAG heeft tevens hun aanbevelingen aan de Commissie gepubliceerd over de totstandbrenging van een nieuw EU-breed kader voor duurzaamheidsrapportage, die duiden op duidelijke afstemming met de GRI-standaarden.
Eric Hespenheide, voorzitter van de GRI, zei: “Wij zijn van mening dat rapportage over duurzaamheidskwesties alleen effectief is wanneer het begint met volledige transparantie over de gevolgen voor anderen, met openbaarmaking die op gelijke voet staat met de vereisten van een bedrijf voor hun financiële rapportage. GRI is verheugd dat deze fundamentele punten worden weerspiegeld in de aanbevelingen van EFRAG – en ik verwelkomde de discussie met hen over hoe we kunnen samenwerken.”
Het verbeteren van de transparantie van bedrijven over milieu-, sociale en bestuurskwesties (ESG) – door middel van een uitgebreide en vergelijkbare rapportage – is een wereldwijde noodzaak, vindt Hespenheide. “Daarom is een zo hoog mogelijke afstemming tussen Europese duurzaamheidsnormen en gevestigde wereldwijde normen noodzakelijk.”
“De overgrote meerderheid van de bedrijven die de huidige niet-financiële rapportagerichtlijn van de EU toepassen, gebruiken de GRI-standaarden om aan deze verplichtingen te voldoen”, vervolgde de voorzitter. “Voortbouwend op bestaande rapportagepraktijken zal de Commissie daarom helpen haar doelstellingen in snel tempo te verwezenlijken. We staan klaar om nauw samen te werken met EFRAG om samen aan deze nieuwe normen te werken."
De Europese Commissie heeft de EFRAG opgedragen om voorbereidende werkzaamheden uit te voeren voor de niet-financiële rapportagestandaarden van de EU. Op 8 maart publiceerde de EFRAG twee aanbevelingenrapporten, waarin onder meer werd ingegaan op de noodzaak van EU-duurzaamheidsnormen die inclusief meerdere belanghebbenden zijn en die voldoen aan ‘dubbele materialiteit’ (zowel externe effecten als financieel).
Afzonderlijk heeft GRI zich beziggehouden met een proces van de IFRS Foundation om de ontwikkeling van rapporteringsstandaarden die betrekking hebben op ondernemingswaarde te overwegen. Hun werk (dat zich in een vroeger stadium bevindt dan dat van de EU) heeft een beperkter toepassingsgebied voor financieel materiële informatie voor investeerders.