Groei aantal mobiele apparaten vergroot kans op cyberproblemen
Nederland telde vorig jaar 20,64 miljoen telefoonconnecties van smartphones, tablets en laptops. Dat zijn er bijna 700.000 meer dan het jaar ervoor. Daarmee overstijgt het aantal mobiele connecties de totale populatie; steeds meer Nederlanders hebben dus meer dan één mobiel apparaat dat verbonden is met een netwerk.
De dekkingsgraad van het aantal netwerkverbonden apparaten ligt in ons land op ongeveer 120%. Met deze groei neemt ook het aantal mobiele apparaten toe, dat inlogt op bedrijfsnetwerken, of verbinding maakt met andere bedrijfsapparaten middels email, whatsapp of andere applicaties.
Online criminaliteit in de lift
Door deze toename zit ook online criminaliteit in de lift. Het groeiend aantal cyberincidenten was enkele jaren geleden voor het Centraal Bureau voor Statistiek reden om meer onderzoek te gaan doen naar de stand van cyberveiligheid, zodat middels statistieken de risico’s en behoeften beter in kaart kunnen worden gebracht.
Zo zegt 17 % van de Nederlanders (van 15 jaar en ouder) tegen het CBS in 2021 slachtoffer te zijn geweest van online criminaliteit. Dit komt neer op 2,5 miljoen gedupeerden. Meestal ging het om online oplichting en fraude maar 7% werd slachtoffer van hacken, zoals inbreken op een account.
Veel servers nog steeds niet veilig
Naast het risico op bedreiging dat bedrijven lopen doordat medewerkers hun privé-apparaten gebruiken voor hun werk, vormen bedrijven zelf ook een risicofactor.
Uit de resultaten die gebaseerd zijn op data van internationaal onderzoeksbureau Censys bleek een paar jaar geleden dat er ook in Nederland nog steeds servers staan die niet voldoende beveiligd zijn. Een deel daarvan had bijvoorbeeld niet altijd de laatste versies van software geïnstalleerd.
EU verplicht bedrijven en bestuurders tot actie
Intussen bemoeit ook de EU zich met de cyberveiligheid. Alle bedrijven, ook kleine mkb-bedrijven, die ‘essentiële diensten’ leveren moeten in 2023 voldoen aan de nieuwe ‘cyber security’-richtlijnen, NIS2 genaamd. Deze de nieuwe cybersecuritywetgeving moet Europese netwerk- en informatiesystemen veiliger maken. NIS2 verhoogt de cybersecurity-eisen door heel Europa en merkt meer organisaties aan als essentieel bedrijf, zoals bijvoorbeeld bedrijven in de zorg, in de telecommunicatie of andere vitale sectoren. Naast strengere eisen en meer sectoren kunnen organisaties ook boetes verwachten als bestuurders aantoonbaar nalatig zijn. Voormalig D’66 Europarlementariër Kees Verhoeven noemde cybersecurity door de NIS2-richtlijn dan ook ‘chefsache’ voor CFO’s- en niet meer een zaak die overgelaten kan worden aan IT-beheerders.
Meer weten, lees dan hier de whitepaper van Eye Secturity