Groeien in een onvoorspelbare wereld (FM Dag 2016)

De eerste editie van FM Dag, het nieuwste event van Alex van Groningen, werd donderdagochtend 6 oktober spectaculair geopend met een keynote van futurist Ruud Veltenaar.

Bekijk hier de foto's van FM Dag 2016.

Het thema van de FM Dag 2016 is 'Finance als groeiversneller'. Maar wie denkt dat het alleen om financiële groei moet zijn verwachtingen bijstellen. We zitten in een transitiefase, stelde Veltenaar, waarbij het gaat om het creëren van ecologische, sociale en financiële waarde voor zoveel mogelijk mensen. “We gaan van welvaart naar welzijn, van ego naar wij en van spreadsheet naar Genuine progress indicator (GPI).”

Maar we zitten nog gevangen in het oude economische paradigma van zoveel mogelijk aandeelhouderswaarde creëren. Hoeveel van de 400 aanwezige financieel directeuren meten op dit moment de sociale en ecologische impact van hun business op de wereld? Niet meer dan een viertal.

Om ons heen doen zich tegelijkertijd wonderbaarlijke ontwikkelingen voor. Teleportatie, tot voor kort nog beschouwd als pure science fiction, is nu snel realiteit aan het worden voor niet-organische moleculen. “Voor een investering van 2,9 miljard euro kan ik een spijkerbroek van Zalando teleporteren naar de andere kant van de wereld”, vertelde Veltenaar. “Vertel ik u iets nieuws? Bent u connected met de buitenwereld? Nu is het onbetaalbaar, maar binnen 30 jaar is dit vol in gebruik, ook voor organische materialen, zoals voedsel. Denk wat dat betekent voor bedrijven actief in bijvoorbeeld de logistieksector.”

Deze significante ontwikkelingen zullen ons steeds vaker overvallen. En door de dalende kosten en snel groeiende capaciteit van technologie is dat voorlopig een blijvend fenomeen. Ook doen zich verschillende crises voor. Een ecologische crisis die door onze huidige manieren van leven en zakendoen steeds urgenter wordt. Op sociaal vlak zien we een toenemende inkomensongelijkheid, ook in ons land, die op den duur zal leiden tot een onhoudbare situatie.

Hoe kunnen we onze huidige overtuigingen laten varen en sociale innovatie mogelijk maken voor zoveel mogelijk mensen? Veltenaar liet het voorbeeld zien van Not Impossible Labs dat 3D-geprinte armen maakt voor geamputeerden in Afrika. “Ze printen 1 arm per week, en het mooie is dat ze hun kennis en technologie in Afrika achterlaten. Ze zijn niet gericht op winst maken voor een kleine groep aandeelhouders, maar op het leven van zoveel mogelijk mensen positief beïnvloeden met technologie.”

“We verkeren momenteel in een door een kleine elite aangestuurde staat van georganiseerde onverantwoordelijkheid”, aldus Veltenaar. “De nieuwe wereld wil manifest worden via ons. Maar als we huidige bedrijven hun gang laten gaan, blijven we waarde vernietigen. Dan heb ik niet alleen over bedrijven als Shell, maar ook Unilever die heel veel ongezond voedsel produceren en Albert Heijn die boeren uitknijpen. Verdienen die bedrijven het om over tien jaar nog te bestaan? Willen we echt dat 70 procent van ons voedsel straks door Bayer-Monsanto geleverd wordt? En dat een Silicon Valley-onderneming alle winst op zelfrijdende auto’s in Nederland naar zich toetrekt? De aandeelhouders en besturen van deze bedrijven gaan het niet tegen hun eigen belangen in veranderen. Hoe krijgen we de macht van Wall Street naar All Street?”

Veltenaar doet een beroep op het individu – de financieel directeur in dit geval – om het anders te gaan doen. “Een betere wereld bouwen is een mindset en in je eentje kun je wel degelijk verschil maken. Ga je wachten op Den Haag om een betere wereld te bouwen? Het gaat om holistisch leiderschap. Als je het anders doet en je krijgt 1 volger per week heb je na een jaar 52 volgers.”

“Vergeet de mission statement”, besloot Veltenaar. “Het gaat om een profound purpose vinden en die meetbaar maken.”

Meer lezen over FM Dag 2016: 4 rollen van finance als groeiversneller (FM Dag 2016)

__________________________________________________________________________
 
Interessant voor u als Executive Financial:

1. Bent u volgend jaar ook bij FM Dag?
Wilt u aanwezig zijn bij FM Dag op 5 oktober 2017? Noteer deze datum alvast in uw agenda. Wij hopen u volgend jaar te verwelkomen. Lees meer op FM-dag.nl. Wilt u als partner betrokken zijn bij FM Dag 2017? Neem dan contact op met Tim Bosman via 020 6390008 of tbosman@alexvangroningen.nl.   

2. Save the Date 
Bezoek meer inspirerende events voor CFO's, FD's en financieel eindverantwoordelijken:
Jaarcongres Public Finance | 13 oktober 2016
Jaarcongres Finance Transformation | 10 november 2016 
Corporate Finance, Capital & Cash Summit | 16 maart 2017 
Jaarcongres Controlling | 20 april 2017
CFO Day | 1 juni 2017
Mis deze kansen niet. Bekijk alle events via CFO.nl/events.

3. Interessante opleidingen voor u en uw collega’s:
– Groei in uw rol als strategisch partner. Volg de vijfdaagse Masterclass Strategisch Financieel Management.
– Voorkom financiële missers en creëer waarde. Volg de driedaagse training Financiële Analyse.
– Effectief Leiderschap in 4 dagen. Volg dé Leiderschapstraining voor Financials.

__________________________________________________________________________

Gerelateerde artikelen