Hallo CFO, waar is uw aanpassingsvermogen?

Bij mij komt maar één woord naar boven, als ik denk wat bij mij top of mind staat in 2018: verandering. Ik ben meer dan dertig jaar actief in de wereld van ERP, maar anno 2018 zijn er meer veranderingen dan ooit.

Politieke, economische en veranderingen in de regelgeving. CFO’s en hun financiële teams moeten meer dan ooit in staat zijn om zich aan te passen aan en antwoorden vinden op het veranderende speelveld.

De aanstaande Brexit, de grootste herziening van het belastingstelsel in de Verenigde Staten in jaren, de mogelijke afschaffing van de dividendbelasting in Nederland. Zomaar drie veranderingen die impact hebben op het bedrijfsleven. Tegelijkertijd worden ondernemingen geconfronteerd met een van de meest significante veranderingen in de financiële regelgeving van de laatste decennia: de revenue recognition standards. Deze nieuwe ‘ASC 606/IFRS 15-standaard’ gaat voor de meeste bedrijven dit jaar gelden en kan grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor de jaarrekening. Of dat nog niet genoeg is, komen vanaf 2019 de new lease accounting standards. Veranderingen die bedrijven in hun organisatie moeten implementeren, wat veel voorbereiding en werk vraagt. Voor financiële organisaties zijn deze nieuwe standaarden topprioriteit.
 


Lees ook – Verouderde rapportagesystemen: "Met Fiat Panda meedoen aan Parijs-Dakar"

 

Open mindset

Het is aan CFO’s en de financiële teams om de eigen organisatie langs al die ingrijpende wijzigingen te loodsen. Maar hoe? De sleutel tot succes: agility, zowel als organisatie als individu. Omdat agile inmiddels een containerbegrip is geworden, definieer ik graag wat ik bedoel met agility. Allereerst is dat een flexibele en open mindset. Het moderne leiderschap verlangt de bereidheid om te kunnen aanpassen en bijsturen. Skills die speciaal voor CFO’s gelden. Als CFO zijn we namelijk vaak in een positie waarin we veranderingen niet alleen kunnen omarmen, maar deze ook kunnen bewerkstelligen vanwege de unieke business en financiële perspectieven die wij ter tafel brengen. 

Onze financiële teams moeten bijvoorbeeld een leidende rol nemen bij het beoordelen van potentiële business veranderingen, deze veranderingen modelleren, de impact op het bedrijf bepalen en de investeerders duidelijk maken wat de bedrijfsvisie is en wat de potentiële impact is. Als financieel leider moet je deze open mindset bij de teamleden actief aanmoedigen en koesteren, bijvoorbeeld door in interne discussies duidelijk te maken wat exact van het team wordt verwacht. Van groot belang is dat de CFO het goede voorbeeld geeft, omdat een goed voorbeeld goed doet volgen. 

Risico’s verminderen, kansen benutten

Zeker bij processen als budgetteren en forecasting is agility van groot belang. U ervaart net als ik dat de businessomgeving constant aan verandering onderhevig is. Traditionele planningen – zoals statische jaarlijkse budgetten – snijden in een dergelijke omgeving geen hout. Daarmee slaan bedrijven de plank volledig mis. De planning moet het tempo van de business van vandaag weerspiegelen. Planning is een continu en collaboratief proces, dat organisaties de flexibiliteit biedt om op veranderingen te reageren en ze in staat stelt snel te kunnen opschalen of afschalen als de uitkomsten van de resultaten daarom vragen. Dit kan een groot verschil maken als het gaat om het verminderen van risico's en het benutten van nieuwe kansen. 

Om zo’n verandering daadwerkelijk te laten slagen, moet de gehele organisatie en niet alleen de financiële afdeling deze aanpak omarmen. Alle businessonderdelen moeten bereid zijn om snel de ingezette koers te wijzigen en bijvoorbeeld de wervingsplannen en bestedingsniveaus aan te passen als het momentum dat vereist. 

Juiste technologie helpt

Het gebruik van agile technology and systems speelt een grote rol om aanpassingsvermogen en veranderingen te faciliteren. Zoals bij het wijzigen van bedrijfsprocessen ter ondersteuning van veranderingen in de regelgeving, bij het opzetten van nieuwe entiteiten, of bij het verkrijgen van data en inzichten om plannen aan te passen. Zonder de juiste technologie en systemen wordt dat een uitermate lastige en inspannende exercitie, waarbij veel handmatige handelingen zijn vereist en de daarbij behorende administratieve rompslomp het lastig maakt om snel te handelen en de juiste strategische keuzes te maken.

Ja, voortdurende veranderingen kunnen bedrijven als ontmoedigend en lastig ervaren. Het biedt echter enorm veel kansen om zaken te verbeteren en als onderneming te groeien. Met het vermogen om voortdurend aan te passen en de mogelijkheid om te veranderen – of het nu om de mindset gaat, de wijze van zaken plannen of de technologie die wordt gebruikt – helpt u uzelf en uw organisatie om klaar te staan. Voor nu en een weg naar een mooie toekomst.