Heleen Mees: “Alles wat in Europa nu als urgent wordt gezien, kan worden opgepakt door Nederlandse bedrijven.”

Heleen Mees CFO Day 2025
Meer horen van Heleen Mees? Meld jezelf nu in voor CFO Day 2025

Europa moet zich wapenen tegen de internationale handelsoorlog waarvan de contouren zich iedere week verder uittekenen. Ligt er juist nu een kans om onze concurrentiepositie te versterken? Absoluut, volgens Heleen Mees. Tijdens CFO Day 2025 – “From Obstacle to Opportunity” – zal de econoom, jurist en publicist, vertellen waarom juist nu het moment is voor Nederlandse CFO’s om invloed uit te oefenen en strategische keuzes te maken.

Je zal tijdens CFO Day ingaan op het Draghi-rapport. Waarom is zijn adviesrapport nu zo belangrijk?

“Er ligt in zijn aanbevelingen een enorme kans voor Nederland – en ook voor onze CFO’s. Hij stelt onder meer dat Europa bijna ten onder gaat aan zijn eigen regels. Aan de ene kant is het natuurlijk heel terecht dat we duurzaamheid nastreven. Aan de andere kant lijkt het erop dat we ons hele industriebeleid, onze plek in de wereld en onze strategische autonomie totaal uit het oog zijn verloren. Europa heeft bedrijven nodig die kunnen meedingen. We moeten weer terug naar hightech, geavanceerd onderzoek. Weg van de tijd dat het enige Europese bedrijf dat in de mondiale top-100 stond en minder dan 25 jaar oud is een drankenconcern is uit België.”

Hij is ook kritisch op de kapitaalmarkten in Europa

“Terecht, want de Europese kapitaalmarkt is onderontwikkeld, al is Nederland daar enigszins een uitzondering op. Europeanen zetten hun pensioen gewoon op een bankrekening. Al dat geld wordt niet gebruikt voor durfkapitaal. Vergelijk dat eens met Silicon Valley. Dat ecosysteem is natuurlijk met overheidsgeld tot stand gekomen, maar vervolgens heeft het zoveel kapitaal opgebouwd dat het nu zelf volop investeert in start-ups. Die energie ontbreekt grotendeels in Europa. Maar met bedrijven als ASML en SAP zijn we op de goede weg.”

Wat kunnen CFO’s concreet doen?

“Er ligt een fantastische kans voor de CFO’s die aanwezig zijn op CFO Day. Wat ze zelf kunnen doen, is goed kijken naar het Draghi-rapport. Goed analyseren wat je daaruit nodig hebt. Kijken wat belangrijk is voor jouw bedrijf of sector. Welke obstakels er nu zijn voor groei? En dan, met dat rapport in de hand, naar Den Haag of Brussel gaan en zeggen: dit moet geregeld worden!”

Wat heeft prioriteit?

“De prioriteiten zullen verschillen per onderneming en sector. Toen Draghi bij de presentatie van zijn rapport werd gevraagd: ‘Wat moeten we als eerste doen?’, zei hij heel eerlijk: ‘Dat weet ik ook niet. Maar doe in hemelsnaam iets. Zeg niet overal nee op en gebruik niet overal een veto.’”

Maak van de obstakels een kans?

“Ja, Nederlandse bedrijven moeten de beperkingen waarmee ze te maken hebben, goed in kaart brengen en zich verenigen binnen hun sector, of via VNO-NCW. Dan kunnen ze gezamenlijk naar Den Haag en Brussel gaan. Europa speelt een cruciale rol in het bundelen van krachten en in het wegnemen van barrières. Het is natuurlijk niet zo dat alles tegelijk zal veranderen; het gaat stap voor stap. Maar beter vandaag beginnen dan morgen.”

Het momentum is aan de CFO?

“Absoluut. Er wordt nu eigenlijk nu pas echt erkend hoe ingrijpend het presidentschap van Trump kan zijn voor Europa, zowel qua veiligheid als economisch. Draghi stelt voor om jaarlijks 800 miljard euro te investeren. Je moet dan als CFO degene zijn die deze kansen pakt. Alles wat in Europa nu als urgent wordt gezien, kan worden opgepakt door Nederlandse bedrijven.”

Als CFO sta je continu voor uitdagingen: economische onzekerheid, nieuwe regelgeving en disruptieve technologieën. Tijdens CFO Day 2025: From Obstacle to Opportunity ontdek je hoe juist deze obstakels innovatie, efficiëntie en transformatie kunnen stimuleren. Laat je inspireren door visionaire keynotes, praktijkcases en interactieve sessies. Beleef CFO Day 2025 samen met 500 financiële leiders op 28 mei in Grand Hotel Huis ter Duin.

 

Wat was voor jou persoonlijk een ‘obstacle’ dat een ‘opportunity’ werd?

“Daarvoor moet ik even terug in de tijd. Ik werkte nog in Brussel en wilde daar wel weg – maar ik wilde per se niet terug naar Nederland. Een headhunter kwam met een kans om in New York te gaan werken voor een mooi bedrijf – maar het hoofdkantoor zei: ‘eerst een jaar in Amsterdam werken!’ Daar had ik geen zin. En de teleurstelling was groot. Mijn kans in New York ging niet door.”

En hoe werd dat dan een kans?

“Ik besloot zelf naar New York te vliegen. Ik checkte in bij een hotel en de receptionist vroeg me: ‘Are you here for business or pleasure?’ Ik zei: ‘Well, a little bit of both. I’m gonna find a job here.’ Op zondag klopte ik aan bij het kantoor waar ik zou gaan werken. Natuurlijk was er niemand, alleen de portier. Ik vroeg: ‘Hier werken toch ‘die en die’?’ En dat klopte. De volgende dag ging ik terug – en de dag erna zat ik te lunchen met degene voor wie ik eigenlijk had moeten gaan werken. Aan het eind van de lunch had ik een baan.

Sindsdien heb ik altijd gedacht: als iets op de ene manier niet lukt, kijk dan naar een andere manier. Dat is voor mij een hele belangrijke les geweest. Laat je niet afschrikken als iets niet meteen lukt. Blijf altijd zoeken naar nieuwe kansen.”

Lees ook op CFO.nl: Bernard van Oost (CFO van Aluchemie): “Er is een toekomst voor industrie in Europa, ook in Nederland.” 

 

Gerelateerde artikelen