Help, een monster in mijn bedrijf!

Soms is iets niet wat u denkt. Lees de titel van dit blog nog eens aandachtig en probeer de titel te visualiseren. Wat ziet u dan voor u? Grote kans dat u denkt dat de herleefde T. rex Trix uit Naturalis is ontsnapt en nu opeens vrolijk in uw bedrijf rondloopt. Die vlag dekt in dit geval echter geenszins de lading. Het gaat hier om iets anders, namelijk om een CFO die graag wil weten of zijn organisatie fiscaal in control is.

En ja, hoe meet je zoiets? Die vraag kent een simpel antwoord, namelijk neem een monster. Natuurlijk begint het er mee dat u binnen het bedrijf allerlei beheersingsmaatregelen hebt genomen. En natuurlijk is het belangrijk dat die maatregelen ook goed zijn gedocumenteerd en dat iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Maar the proof of the pudding is in the eating. Hoogste tijd om de realiteit te toetsen. 

Ook de Belastingdienst gebruikt monsters
Horizontaal toezicht is de voorkeursstrategie van de Belastingdienst bij grote ondernemingen. Daarbij is het uitgangspunt dat er voldoende aandacht is voor de fiscale beheersing binnen de onderneming. Zogenaamde beheersmaatregelen die zijn vormgegeven in een tax control framework (TCF). De controles door de Belastingdienst worden uitgevoerd met behulp van steekproeven.  Hier komen we weer terug op het onderwerp monsters. Monsters komen in allerlei soorten en hoedanigheden voor. Dat is niet alleen in boeken en films, maar ook als het gaat om een toetsing. Wat voor monster neemt u? Of anders gezegd: wat is nou een goede steekproef? Ik kan u nu wel verklappen dat ‘monster’ en ‘steekproef’ wat mij betreft synoniemen zijn en ik ze dus wisselend gebruik, maar steeds hetzelfde bedoel. 

Een goede steekproef moet zo zijn dat u ook echt wat heeft aan de uitkomsten. Dat vertaalt zich in allerlei eigenschappen: betrouwbaar, representatief, niet te uitgebreid maar ook weer niet te beknopt, praktisch hanteerbaar, geen overvloed aan details (NB: op een datingsite ben je met zo’n keur aan eigenschappen al snel de ideale schoonzoon in spé, maar dat terzijde). Er komt dus wel wat bij kijken voordat u een monster heeft waar u blij van wordt. En dan moet u ook nog eens rekening houden met Wiebes c.s. wensen? Tenminste, als het om de monsters gaat. Weet u welke eisen de fiscus stelt aan monsters?

Heeft u uw monster onder controle? 
Een goed monster leidt tot praktische bevindingen. Zodat u kunt zien of u fiscaal in control bent. En als u het niet helemaal (of helemaal niet) bent, waar dan de verbeterpunten zitten in uw bedrijf en de processen binnen uw bedrijf. Het bepalen van de juiste steekproef is geen sinecure. Een goede voorbereiding en afstemming met de fiscus is noodzakelijk, zodat een steekproef niet ontaardt in een te diepgravend of tijdrovend onderzoek. Een ‘proportioneel’ monster is goed genoeg om te weten waar u staat. 

Cor Overduin
Partner bij Grant Thornton

Gerelateerde artikelen