‘HEMA-eigenaar Boekhoorn doet voorstel aan schuldeisers’

HEMA-eigenaar Marcel Boekhoorn probeert het initiatief naar zich toe te trekken in onderhandelingen met schuldeisers van zijn bedrijf. Vooralsnog zonder succes - en de tijd tikt weg in zijn nadeel.

Dat schrijft NRC.

Vorig weekend heeft Boekhoorns investeringsmaatschappij Ramphastos een voorstel gedaan aan de belangrijkste groep crediteuren van HEMA, blijkt uit documenten die zijn ingezien door NRC en gesprekken met betrokkenen. De miljardair, sinds eind 2018 eigenaar van de met schulden overladen warenhuisketen, toont zich bereid "tientallen miljoenen" in het bedrijf te steken. In ruil daarvoor vraagt hij deze schuldeisers, die gezamenlijk 600 miljoen euro van HEMA tegoed hebben, grofweg twee derde van hun vordering op te geven. Als compensatie daarvoor biedt Boekhoorn hun een kwart van zijn aandelen.

Het voorstel is een voorlopig vergeefse tegenzet in een hard onderhandelingsspel tussen eigenaar en schuldeisers – met HEMA als inzet, het management als gespreksleider en Boekhoorn steeds nadrukkelijker in de rol van underdog. De HEMA-directie reageerde nog voorzichtig positief op het voorstel van Boekhoorn. Maar de crediteuren hebben het aanbod van Ramphastos zonder aarzeling naast zich neergelegd, stellen ingewijden.

(ANP MediaWatch)