Herfinanciering: zo komt u tot een keuze

De diverse keuzes waarvoor bedrijven staan bij een herfinanciering, kunnen tot dilemma’s leiden, bleek tijdens roundtable met CFO’s. “Kies vooral niet automatisch voor de standaard oplossing.”

Het lijkt een simpel besluit: “We gaan herfinancieren. We kiezen voor dit bedrag, voor zoveel jaar.” Maar in werkelijkheid gaat het om een complexe beslissing, zegt debt advisor Erik Fontein van Nielen Schuman. “CFO’s kunnen voor allerlei structuren en vormen kiezen. Er zitten allerlei keuzes verwerkt in zo’n term sheet.”

Lees ook: Finance follows strategy

Een acquisitie, investering of lening die gaat eindigen, er zijn verschillende redenen waarom bedrijven gaan herfinancieren. Tegenwoordig is er nog één bijgekomen, zegt Fontein. “Bedrijven horen fantastische verhalen over financiering met gunstige voorwaarden. Ze hebben in hun financiering nog een paar jaar te gaan maar willen nu al gebruik maken van de verbeterde condities.” Ook zijn er bedrijven bij wie de financieringsvorm gewoon niet meer goed past, bijvoorbeeld doordat ze snel gegroeid zijn. Nog een reden om voor herfinanciering te gaan. Maar dat levert nog wel een aantal dilemma’s op, bleek tijdens een door Nielen Schuman gefaciliteerde sessie op CFO Day. Aan de hand van de herfinanciering van Rituals bespraken de deelnemers een aantal mogelijkheden. Opties die niet altijd goed bekend zijn, stelt Fontein.

Aan welke dilemma’s moeten we denken bij de beslissing rond een herfinanciering?
“Bedrijven staan voor een groot aantal keuzes. Kies je voor de volledig gecommitteerde lijn, waarin een onderneming volledig kan beschikken over een lening. Of ga je voor de ongecommitteerde financiering, die goedkoper is, maar waarin de bank in een later stadium een verdere trekking kan weigeren. Draait een bedrijf goed, dan is dat een minder groot bezwaar. Verwacht een bedrijf dat de financieringsbehoefte in de toekomst groeit, dan kan men kiezen voor een accordeon-faciliteit, die indien nodig ingezet kan worden. 

“Het gaat er uiteindelijk of je bereid bent voor een deels ongecommitteerde financiering te kiezen. Voel je je daar als CFO comfortabel bij? Tijdens CFO Day zagen we een wisselend beeld. Bij het deel van de lening dat echt nodig is, kiest men liever de gecommitteerde vorm. Maar ook daar bestaan verschillende visies over.

“Een andere keuze: secured of unsecured financiering. Bij secured geef je zekerheden weg in ruil voor goedkopere financiering, bijvoorbeeld de verpanding van debiteuren, panden of factoring. Tegenover die lagere prijs staat het inleveren van flexibiliteit. Want stel, je hebt in de toekomst additionele financiering nodig. Een nieuwe financier komt dan automatisch in een achtergestelde positie terecht, omdat alle zekerheden al weggegeven zijn. Een keuze voor secured heeft dus consequenties voor de toekomstige financieringskeuzes. Financiering moet niet alleen nu passend zijn, maar ook over drie of vijf jaar. Een keuze mag niet beperkend werken.   

“Veel ambiguity zit ook in de keuze voor de Euribor-Floor, die de geldmarktrente vastlegt op een tarief van 0 procent. De lenende partij betaalt daar bovenop een marge. Maar de werkelijke Euribor-rente is momenteel negatief. Accepteer je de Euribor-marktstandaard? Of wil je profiteren van de huidige negatieve rente? Dan is er wel het risico dat de rente gaat stijgen. Iedereen denkt dat dit gaat gebeuren, maar niemand weet precies wanneer. Dit is dus een lastige beslissing om te nemen, het gaat altijd om je rentevisie.”

Gebruik je intuïtie bij dilemma’s, was een vaak gehoorde oproep tijdens CFO Day. Maar gaat het in dit soort gevallen niet meer om ratio en berekenen?
“We krijgen wel eens verzoeken om berekeningen te maken en uit te leggen wat een keuze betekent, daarnaast zien we ‘onderbuikbeslissingen’ ook. Alle opties uitrekenen levert vaak een schijnwaarheid op. Meestal lopen zaken anders dan gepland. Kies vooral niet automatisch voor de standaard oplossing, maar ga na wat je opties zijn. Wees bewust van de verschillen. Maak een weloverwogen keuze die je aan jezelf en aan de raad van commissarissen kunt uitleggen, zonder er een afstudeerproject van te maken.”

Wat is er nodig om die weloverwogen keuze te maken? 
“Naast een helder beeld van de opties, moet een onderneming goed weten hoe ze ervoor staat. Tenslotte is belangrijk dat een bedrijf weet waar het naartoe wil en welke financieringsvorm daar het beste bij past. Dat hoeft niet altijd de goedkoopste vorm van financiering te zijn. Soms is juist meer flexibiliteit nodig. De vraag is welke vorm het beste past en of een bedrijf bereid is daar meer voor te betalen. Je kunt het lang hebben over tien of twintig basispunten minder rente, maar uiteindelijk win je meer met een goede financieringsstructuur.”
 

Gerelateerde artikelen