CFO Vanderlande: ‘Het enige wat zeker is vandaag, is dat alles onzeker is’
Het enige zekere, is het onzekere. Zo verwoordt Herman Molenaar, CFO van Vanderlande in Veghel, de huidige coronacrisis. “Wij voeren nieuwbouwprojecten in zo ongeveer alle landen van de wereld uit. Airports , warehousing, en parcel. After sales services en on-site services. De gevolgen voor ons bedrijf? Alles heeft nu te maken met hoe lang dit allemaal gaat duren. Maar de impact van deze crisis is fors.”
Vanderlande is een internationaal opererende onderneming die transportsystemen voor interne logistiek levert. Het bedrijf werd in 1949 door Eddie van der Lande opgericht, aanvankelijk als machinefabriek en constructiewerkplaats. Toen in 1988 de Lockerbie-aanslag vele levens kostte, werden beveiligingssystemen als röntgenscanners aan de oplossingen en systemen toegevoegd en begon de mondiale opmars. In 2017 werd Vanderlande – destijds nog in bezit van NPM Capital – overgenomen door het Japanse Toyota Industries.
Het concern is wereldmarktleider in bagageafhandeling; meer dan 600 vliegvelden zijn voorzien van Vanderlande systemen. Met een personeelsbestand van 7000 mensen, waarvan een derde in Nederland, is het een van de grootste werkgevers in Noord-Brabant.
‘Consistentie ver te zoeken’
“Deze crisis heeft grote gevolgen, ook voor ons bedrijf. En overall is de situatie iedere dag anders”, zegt Chief Financial Officer Herman Molenaar. “Zo is nu onze fabriek in Spanje dicht en zijn de productiewerkzaamheden in de Verenigde Staten en Nederland beperkt. Bovendien is de consistentie in maatregelen in Europa ver te zoeken, wat dat aangaat is er in een land als China veel meer duidelijkheid.”
Voor het werk moet er bij Vanderlande veel gereisd worden. Verkoop, uitvoer van projecten, service. En omdat vliegen tijdens de coronacrisis amper nog mogelijk is, moet er anders worden gewerkt. “Wij maken in elk van de vele landen waar wij actief zijn zoveel mogelijk gebruik van de lokale compensatieregelingen”, zegt Molenaar. “Er is helaas sprake van leegloop en onderbezetting en daar moet je natuurlijk op acteren. In de fabrieken en op de bouwplaatsen wordt nu gewerkt met het in acht nemen van die anderhalve meter onderlinge afstand. Dat lukt heel aardig. De gezondheid van de mensen staat voorop. De veerkracht en creativiteit zijn hartverwarmend.”
Bij Vanderlande staan medewerkers en klanten voorop. “In a world of technology, a believe in people, is ons motto”, Aldus Herman Molenaar. “Wij zijn een enorm goede werkgever en hebben als belangrijkste doel onze mensen gezond én, bij voorkeur, in dienst te houden. Dat vergt een lange adem en investeringen, maar we gaan ons uiterste best doen. Ons orderboek is, nu nog, gezond, naast projecten hebben we veel vaste servicecontracten. We zijn geen horeca, schouwburg of De Efteling. Maar het moet niet te lang duren.”
Schonere lucht
Molenaar verwacht een ‘nieuwe werkelijkheid’, straks, in het post-corona tijdperk. “Denk alleen al aan vlieg- en koopgedrag van consumenten. De lucht is nu schoner en thuiswerken gaat beter als we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Het is wellicht tijd voor verandering, zo móeten we echt iets doen aan het klimaat. Wij moeten nu al bedenken wat dit mogelijke scenario voor ons kan betekenen.”
De CFO van Vanderlande was persoonlijk altijd al voorstander van een ander economisch bestel, gebaseerd op basisinkomens. “In zo’n systeem had je dus niet heel inefficiënt geld hoeven rondpompen, zoals dat nu met belastinggeld gebeurt”, meent Herman Molenaar. “Het is in sommige landen al getest en bleek succesvol. Er is geen armoede, en mensen krijgen rust en vrijheid, hebben veel minder last van stress. Win win.”
Molenaar hoopt dat “we gaan nadenken, en dat we van deze tijd iets leren”. “Waarom verdient een verpleegster veel minder dan een flitshandelaar?”, overpeinst hij. “Hoe voorkomen we een volgende pandemie en zorgen we dat we er wereldwijd klaar voor zijn als het onverhoopt toch weer gebeurt? Ik hoop dat we van ‘het nu’ iets leren. Want vroeger was niet alles beter. Nee, het kan straks zelfs beter wórden dan vroeger. Ik denk dat echt! Voor de samenleving en voor ons mooie Vanderlande. Maar eerst moeten we door een erg zure appel heen.”