Herstructureringsexperts: piek instroom bijzonder beheer blijft uit
De Nederlandse overheid heeft gedurende de coronacrisis verschillende overheidsmaatregelen ingezet om ondernemingen financieel te ondersteunen. We kunnen concluderen dat deze in ieder geval voor de korte-termijn effectief zijn gebleken, stelt PwC in de Bijzonder Beheer Barometer (‘BB-Barometer’) van juli 2021.
Niet alleen bleef de verwachte instroom bij de bijzonder beheer afdelingen uit, tevens lag het aantal faillissementen in Q2 2021 wederom op een historisch laag niveau, aldus de Accountants en adviesorganisatie.
Volgens de uitkomsten van ‘BB-Barometer’ lijken de overheidsmaatregelen ook op lange termijn positieve effecten te realiseren. Zo verwacht het merendeel (73%) van de 100 herstructureringsexperts dat de eerder verwachte faillissementsgolf uitblijft. Daarentegen is de verwachte piek in het aantal faillissementen vertraagd met twee kwartalen tot Q2 2022.
De eerder verwachte toestroom van ondernemingen bij bijzonder beheer blijft eveneens uit en verschuift het verwachte hoogtepunt van de instroom van Q3 2021 naar Q1 2022.
Belangrijke factoren die een rol spelen in de betere vooruitzichten zijn de, ten opzichte van de vorige BB-Barometer (februari 2021), verlengde en uitgebreide overheidsmaatregelen in combinatie met verbeterde economische vooruitzichten.
De experts hebben er vertrouwen in dat de huidige overheidsmaatregelen voldoende zijn. Toch blijven er ook sectoren die het lastig hebben. Zo worden in lijn met de vorige BB-Barometer (februari 2021) de horeca, groot- en detailhandel, cultuur en recreatie genoemd als de sectoren waar de verwachte toestroom naar bijzonder beheer het komende kwartaal het hoogst is. Experts maken zich ook zorgen over de vastgoedsector, die naar verwachting op termijn de negatieve financiële gevolgen van de coronacrisis gaat merken. De kaalslag in het retail landschap heeft hier ongetwijfeld mee te maken alsmede de lange termijn gevolgen van het thuiswerken.
Waakzaamheid is juist nu van belang
Door de beter dan verwachte economische ontwikkelingen en het verruimen van de terugbetalingsvoorwaarden ‘Bijzonder uitstel van betaling vanwege coronacrisis’ van 3 naar 5 jaar lijkt het zwaartepunt van de coronacrisis voor veel ondernemingen voorbij. Daarnaast is er geen goed zicht hoe ondernemingen er financieel voorstaan. De belangrijkste reden hiervoor is het ontbreken van goede en vooral gedetailleerde data op ondernemingsniveau.
Analyses op een te hoog (sector)niveau geven een indicatie maar het gemiddelde van een sector zegt zeker niet alles. Veel is dus nog onzeker. Daarom is het belangrijk dat de overheid, ondanks de positieve signalen, niet achteroverleunt maar nadenkt over een Plan B. Een vangnet voor wanneer het toch nodig blijkt en ook doorgaat met beleidsvorming inzake de herstructurering van belastingschulden van levensvatbare bedrijven, die niet in vijf jaar de opgebouwde belastingschuld kunnen terugbetalen. Regeren is immers vooruitzien.
De belangrijkste resultaten van de Bijzonder Beheer Barometer
• Door verlenging en uitbreiding van de overheidsmaatregelen blijft de eerder verwachte faillissements- en boeggolf bij bijzonder beheer uit. Het merendeel van het panel van herstructureringsexperts (73%) geeft aan dat de eerder verwachte faillissementsgolf uitblijft, met een vertraging in de piek van twee kwartalen (nu verwacht voor Q2 2022). De eerder verwachte toestroom van ondernemingen bij bijzonder beheer blijft eveneens uit met nu als verwacht hoogtepunt Q1 2022. Als reden noemt het panel de verlenging en uitbreiding van de overheidsmaatregelen.
• Het expertpanel heeft vertrouwen dat de huidige overheidsmaatregelen ook op lange termijn effectief zijn. Additionele overheidsmaatregelen zijn volgens het panel niet noodzakelijk. Ten opzichte van de vorige BB-Barometer zijn onder meer de terugbetalingsvoorwaarden voor belastingschulden verruimd van 3 naar 5 jaar (startend per oktober 2022). Hier werd in de vorige barometer specifiek aandacht voor gevraagd. Wel lijkt het ons verstandig dat het demissionaire kabinet doorgaat met beleidsvorming inzake mogelijke herstructurering van belastingschulden voor levensvatbare bedrijven, die niet in vijf jaar de opgebouwde belastingschuld kunnen terugbetalen.
• Verwachte instroom op sectorniveau is op korte termijn onveranderd. De vastgoedsector wordt vertraagd geraakt door de coronacrisis. In lijn met de vorige BB-Barometer worden de horeca, groot- en detailhandel, cultuur en recreatie genoemd als de sectoren waar de verwachte toestroom naar bijzonder beheer het komende kwartaal het hoogst is. Ondernemingen in de verhuur van en handel in onroerend goed worden vertraagd geraakt door de coronacrisis.
• Het expertpanel maakt zich zorgen over of ondernemingen voldoende investeren gegeven de hogere schuldniveaus. Waakzaamheid is vereist door kans op een nieuwe lockdown. Als gevolg van de coronacrisis hebben veel ondernemingen te maken met een (sterk) toegenomen schuldniveau. Volgens het expertpanel heeft dit mogelijk tot gevolg dat investeringen op de (middel) lange termijn worden uitgesteld. Tegelijkertijd stellen de experts dat het raadzaam is dat ondernemingen zich voorbereiden op een nieuwe lockdown vanwege de toenemende onzekerheid hieromtrent, hetgeen mogelijk om investeringen vraagt (bijv. in het wendbaarder maken van de supply chain).
Over de Bijzonder Beheer Barometer
De BB-Barometer is gebaseerd op een survey die plaatsvindt onder een panel van experts, onder wie bijzonder beheer bankiers, insolventieadvocaten, herstructureringsadviseurs en investeerders. De doelstelling van de barometer is om op een andere wijze de staat van de economie in Nederland in beeld te brengen. De BB-Barometer is een initiatief van PwC en Universiteit Leiden