Het Belgische glas is halfvol
Door David Theys
Aan de ondernemingszin ligt het niet dat België wat bedrijvigheid betreft achterloopt op Nederland. Ondernemers heeft België – of liever gezegd Vlaanderen – altijd gehad. De industriële traditie van het land leeft voort in talrijke kleine en middelgrote ondernemingen in diverse hoogontwikkelde sectoren. Wat dat betreft is de Nederlandse meewarigheid over België als achtergebleven gebied ook niet terecht. Ook is de Belgische wet- en regelgeving niet significant ondernemingsvijandiger dan de Nederlandse.
Hoe het dan toch komt dat België alleen in tennis en voetbal echt beter is dan Nederland? Zoals de Belgische pers recentelijk nog opmerkte, is Nederland beter dan België in alle dingen die ertoe doen, zoals de staatsschuld, het evenwicht in het nationaal budget en de staat van de infrastructuur. Nederland werkt gewoon beter dan België. Een ander belangrijk probleem is dat de Belgische financieringsmarkt minder ontwikkeld is dan de Nederlandse. Je zou kunnen zeggen dat België hier een achterstand heeft van vijf tot tien jaar. Dit heeft alles te maken met de dominantie van de vier grootbanken in het land. Hun financieringsconstructies getuigen van weinig fantasie – vaste rente-inkomsten op uitstaande leningen, dat is het wel zo'n beetje. Voor gevestigde bedrijven met een stabiele cashflow voldoet dat misschien. Maar groeiende en/of complexe ondernemingen zijn waarschijnlijk eerder gebaat bij een tailor made financieringspakket, zeker wanneer ze in diverse landen actief zijn. Private equity en private debt kunnen flexibele oplossingen aanreiken.
Ik geloof dat de Belgische financieringsmarkt binnen enkele jaren kan toegroeien naar een Nederlands niveau. Wij bij Nielen Schuman leveren hier al een actieve bijdrage aan. Onlangs hebben we bijvoorbeeld nog Alpha Private Equity geadviseerd bij de financiering van de overname van isolatiespecialist IPCOM van Waterland. IPCOM, een Europees bedrijf dat zijn hoofdkantoor in Merelbeke bij Gent heeft. Met een jaaromzet van bijna 300 miljoen euro is het voor Belgische begrippen best wel een grote onderneming. België telt talrijke van dergelijke ondernemingen. Voor private equity en private debt fondsen biedt dit dus perspectief.
Het Belgische glas is halfvol, niet halfleeg – daar ben ik van overtuigd. En ik niet alleen. Wij hebben onlangs in Antwerpen ons Belgisch kantoor geopend, en ik word regelmatig benaderd door vermogensverschaffers, uit België maar ook uit Nederland, Frankrijk en Engeland. Hun interesse in de Belgische markt is zo groot, dat ze met plezier de trip naar Antwerpen maken. In de vele jaren dat ik investment banker was, heb ik dit nog nooit meegemaakt: daar werd je ontboden door de klant, hoe geïnteresseerd hij ook was in jouw expertise. Deze anecdote bevestigt dat België inderdaad een enorm potentieel voor meer gesofisticeerde financiering aan ondernemingen heeft. En dat er iets aan te doen valt, zodat de Belgische financieringsmarkt beetje bij beetje kan convergeren met de Nederlandse.
David Theys is partner bij Nielen Schuman, corporate finance adviseurs