Het verschil tussen ‘good’ en ‘great’

Financieel managers zijn altijd bezig met vraagstukken rondom risico’s. Maar ook stilstand is een enorm bedrijfsrisico; de technologische ontwikkelingen dwingen tot innovatie. Als geen ander weet wingsuit flyer Cedric Dumont wat het is om met risico’s om te gaan. Tijdens het Jaarcongres Finance Transformation vertelt hij vandaag wat bedrijven van zijn instelling kunnen leren. “Succes is niet complex, het is heel fundamenteel de juiste tools op een consistente manier toepassen.”

In zijn vroege jeugd begon Cedric Dumont met skiën en skateboarden, maar zijn grote droom was om te vliegen. In eerste instantie dacht hij niet aan de extreme sport wingsuit flying: “Ik ben naar de VS gegaan om helikopterpiloot te worden. Dat heb ik een paar jaar gedaan en toen heb ik ook mijn eerste parachutesprong gedaan, in 1994. Dat was veel spannender en gaf heel veel voldoening”, vertelt de Belg.

Na het parachuteren kwam het base jumpen, en een paar jaar later de wingsuit. Dumont heeft ruim 11.500 sprongen gemaakt, and counting . Daarnaast is hij prestatie- en sportpsycholoog. Voor de man die zichzelf als avonturier beschrijft zijn er veel raakvlakken tussen werk en topsport. “Ik ben obsessioneel in alles wat ik doe. Of ik geef full commitment, of ik doe het niet. Ergens goed in worden geeft me voldoening.”

Na een studie rechten en het opzetten en verkopen van een tweetal bedrijven besloot Dumont sportpsychologie te gaan studeren. Met high performance psychologie helpt hij voetballers, hockeyers en golfspelers, op dit moment geeft hij vooral veel lezingen. Dat balletje begon in 2004 te rollen toen zijn sportsponsor Red Bull hem vroeg een lezing te geven op het hoofdkantoor in Oostenrijk. “Ik gaf een vijftal lezingen voor de werknemers van het bedrijf en dat was het startpunt van een nieuwe carrière als spreker”, blikt Dumont terug. “Inmiddels doe ik er zo’n 120 lezingen per jaar.”

Burn-outs en stagnatie

Terug naar de overeenkomsten tussen werk en sport. Wat leert Dumont topsporters en mensen in het bedrijfsleven? “Zowel in topsport, extreme sporten die ik beoefen, als in het bedrijfsleven, is sprake van een high risk environment. Ondernemen en een bedrijf leiden is een avontuur en gaat over het omgaan met risico’s, angst en stress. Hoe beter je dat kan controleren en beïnvloeden, hoe sterker je mindset en hoe hoger je energie”, aldus Dumont. Zo ga je volgens hem niet alleen beter presteren, maar ben je ook meer op je plaats op je werk. Daaruit volgt namelijk betrokkenheid die heel belangrijk is voor succes op de werkvloer. “Een van de grootste problemen bij bedrijven tegenwoordig is het gebrek aan engagement van werknemers. Tot 50 procent van het personeel is niet geëngageerd in hun werk, dat is beangstigend. De consequenties zijn burn-outs, slechte resultaten en stagnatie.”

Maar dat hebben van die juiste mindset is niet altijd gemakkelijk. Iedereen maakt mee dat het in het werk niet loopt zoals je wilt of dat je ronduit wordt tegengewerkt. Om zo’n negatieve spiraal te doorbreken moet je hiervan bewust worden, maar dat is slechts de eerste stap, legt Dumont uit. “Daarna moet je ermee aan de slag en dat is heel veel mentaal werk. Het is makkelijk om te begrijpen wat er veranderen moet, maar moeilijk om het toe te passen. Mijn stelling is dat succes niet complex is, maar dat je heel fundamenteel de juiste tools op een consistente manier moet toepassen. Dat is het verschil tussen good en great”.

Focus

Welke tools zijn dit dan? “Je moet heel veel focus hebben. Op wat je doet, maar ook op je prioriteiten en de essentie van de zaak. Dat is voor mij een heel belangrijk punt. Een ander punt is meer optimistisch kunnen blijven. Focussen op wat goed kan gaan in plaats van focussen op wat slecht kan gaan. Een solution oriented mindset.”

Maar focus vinden is niet altijd makkelijk, erkent Dumont, zelfs niet voor hemzelf. “Ik ben een boek aan het schrijven en het lukt me niet altijd te concentreren. Dan heb ik een monkeybrain, en spring van de hak op de tak. Dan moet je ‘terugfocussen’, in een andere omgeving gaan werken of andere dingen doen om jezelf te herpakken. Een succesvol ondernemer vertelde me dat hij ‘s morgens niet bezig ging met de dingen die echt voorrang hebben, maar met onbenullige dingen. Hij was zich er wel van bewust, maar door vermoeidheid of andere redenen lukte het toch niet om te focussen.”

Hoger doel

Soms moet je ook even afstand en tijd om te herstellen nemen, adviseert Dumont. “En wanneer je echt een periode lang weinig zin hebt moet je teruggrijpen op een hoger doel, een inspiratie. Waarom ben ik hier aan het werk? Wat is mijn toegevoegde waarde?”

Voor het terugkeren in een flow bestaat geen universeel gereedschap. Wat werkt verschilt van persoon tot persoon. Je moet zelf uitzoeken wat voor jou werkt. “Voor mij is een goede voorbereiding cruciaal”, vertelt Dumont. “Net als bij een belangrijke meeting of beslissing: hoe beter je voorbereid bent, hoe gemakkelijker het wordt.”

Vertrouwen cruciaal

Naast je eigen mindset moet je als (financieel) manager ook je team inspireren om ze betrokken te maken en te houden.  Ook daarvoor bestaan verschillende triggers, stelt Dumont. “De belangrijkste is vertrouwen. Hoe kan je gelukkig zijn op je werk als je 25 mensen boven je hebt die je enerzijds niet vertrouwen en anderzijds niet laten groeien in wat je doet? Dat is een belangrijk punt waardoor mensen minder geëngageerd raken in hun werk.” Vertrouwen is volgens Dumont dan ook het startpunt van empowerment. “Psychologische veiligheid is heel belangrijk in high performance teams. Dit maakt het makkelijker om feedback te aanvaarden, maar ook om het te kunnen geven. Vertrouwen en veiligheid zijn voor een team noodzakelijk om samen te groeien.”

Iedereen een leider, is een van de belangrijke adagia van Dumont. Daarmee doelt hij niet op de traditionele leider met volgers. Het is juist iemand die het goede voorbeeld geeft en met de juiste betrokken mindset anderen inspireert door de wil om iets zo goed mogelijk uit te voeren. “Een individu die zijn doelen wil bereiken en zich verantwoordelijk stelt voor zijn eigen acties, daar begint leiderschap voor mij. Zo inspireer je anderen. Een goed team begint bij een juiste mindset van individuen die er onderdeel van zijn.”

Lees ook: "Fusie? Kijk eerst eens naar Indiase bruiloft"

Gerelateerde artikelen