Hette Mollema (Workday): “Als CFO speelt u in iedere crisis een hoofdrol.”

Zonder digitale transformatie geen duurzaam succes.

Er lijkt altijd ergens een crisis te zijn, en als CFO speelt u in elke crisis een hoofdrol. Het effectief inzetten van moderne digitale technologieën helpt hierbij, omdat dit bijdraagt aan veerkracht en wendbaarheid. In dit artikel deelt Hette Mollema, Vice President Benelux bij Workday, strategieën en inzichten die u helpen om een leidende rol te spelen bij het vormgeven van de digitale toekomst van uw organisatie, om zo een stevige basis leggen voor duurzaam succes in een steeds veranderende wereld.

Tekst: Hette Mollema

De toekomst is digitaal – en dit vraagt om digitale transformatie. Investeringen in digitale transformatie staan bovenaan de agenda van bedrijven over de hele wereld. Zo blijkt uit ons onderzoek naar organisatorische wendbaarheid dat 36% van de door ons ondervraagde business leaders en senior executives verwacht dat het merendeel van hun omzet in de toekomst uit digitale middelen zal komen. Daarnaast stelt 32% dat het versnellen van digitale inspanningen – door het introduceren van nieuwe digitale omzetstromen, óf door het bevorderen van digitale transformatie – de belangrijkste factor is voor het creëren van een veerkrachtige organisatie in het geval van toekomstige crisissituaties.

De CFO als architect van transformatie

In deze digitale wereld staat één ding vast: veel legacytechnologieën kunnen het huidige tempo van veranderingen niet bijbenen. Het is dan ook geen verrassing dat financiële leiders in een rapport van adviesbureau ‘The Hackett Group’ worden aangemoedigd om de adoptie van cloudoplossingen te versnellen. Bedrijven die nog met verouderde technologie werken zullen moeite hebben om flexibele (veelal digitale) servicemodellen te introduceren. Daarnaast zien we dat minder wendbare financeteams moeite hebben om snel te reageren op economische volatiliteit en een breed scala aan interne en externe uitdagingen, waaronder maatschappelijke en ecologische overwegingen. Kortom, CFO's moeten een digitaal, duurzaam en flexibel operationeel model ontwerpen waarmee ze bestand zijn tegen voortdurende verstoringen en waarmee ze de strategische doelstellingen van hun bedrijf kunnen ondersteunen.

Risico’s van statische systemen

Wendbaarheid vormt een essentiële eigenschap voor succesvolle bedrijven. Alleen wendbare teams zijn in staat om snel trends te identificeren, onmiddellijk te reageren op veranderingen en effectief in te spelen op veranderende klantbehoeften, marktverschuivingen en concurrentie. Maar, ondanks het streven naar wendbaarheid blijven nog veel bedrijven vasthouden aan statische systemen, gekenmerkt door rigide gegevensmodellen, afzonderlijke architecturen en gescheiden data. Deze keuze verbaast ons bij Workday nog steeds, omdat silostructuren het vermogen van bedrijven om flexibel om te gaan met veranderingen en verstoringen beperken. Dit brengt aanzienlijke risico's met zich mee, vooral op de momenten waarop wendbaarheid het meest cruciaal is. Het draait in onze opinie daarom niet om de vraag óf CFO’s digitalisering en de cloud zullen omarmen, maar wanneer ze dit zullen doen.

Lees ook: “Rol finance is juiste balans vinden tussen kans en capaciteit.”  

Intelligente data-infrastructuur

Organisaties kunnen de digitale transformatie versnellen door vier belangrijke zaken aan te pakken. Ten eerste moeten ze een intelligente data-infrastructuur opbouwen om snellere besluitvorming mogelijk te maken. Dat houdt in dat ze grote hoeveelheden data effectief moeten kunnen benutten en toegang hebben tot realtime inzichten om belangrijke vragen te beantwoorden.

Bedrijfsbreed plannen

Ten tweede is bedrijfsbreed plannen van essentieel belang om de wendbaarheid te vergroten. Door meerdere scenario's te plannen en voortdurend bij te sturen, kunnen organisaties snel en zelfverzekerd handelen, zijn ze voorbereid op obstakels en kunnen ze kansen direct benutten. Een geïntegreerde aanpak tussen inkoop en finance speelt hierbij een cruciale rol, wat leidt tot kostenbesparing, hoger rendement op investeringen en bredere strategische invloed.

Lees ook: CFO’s en controllers moeten samen werken aan financiële automatisering.

Efficiëntere uitgaven

Een derde aandachtspunt is spend management. Veel bedrijven zijn bezig met het stroomlijnen van inkoop met finance, met een focus op waardegeneratie en risicovermindering. Hoewel veel organisaties nog steeds handmatige processen en verouderde technologie gebruiken, tonen onderzoeken aan dat het integreren van source-to-pay-processen met de financiële systemen leidt tot betere resultaten, waaronder kostenbesparingen, een hogere return on investment en bredere strategische invloed binnen de organisatie. Bedrijven die streven naar integratie en automatisering van de inkoopprocessen, kiezen steeds vaker voor cloudtechnologieën om end-to-end zichtbaarheid te bieden en interne en externe belanghebbenden effectiever samen te laten werken.

Nieuwe technologieën

Ten slotte hebben CFO’s dankzij nieuwe technologieën, zoals machine learning, de mogelijkheid om een nieuw tijdperk van efficiëntie in te luiden, waarbij de financiële afdeling tijd bespaart door zich alleen te richten op uitzonderingen en anomalieën. Het is een toekomst die een intelligente, gestroomlijnde operatie mogelijk maakt, waardoor financiële teams slimmer, sneller en nauwkeuriger kunnen werken.

Conclusie

Concluderend kunnen we stellen dat digitale transformatie niet langer een keuze is, maar een must have om succesvol te blijven. Digitale transformatie met moderne technologieën stelt organisaties in staat om trends sneller te identificeren, in realtime te reageren op veranderingen en efficiënter in te spelen op evoluerende klantbehoeften. Bovendien bevorderen geautomatiseerde processen de efficiëntie, controle en veerkracht van organisaties, wat zorgt voor kostenbesparingen en betere dienstverlening. Last but not least creëert digitale transformatie mogelijkheden voor datagedreven besluitvorming en strategische planning, wat resulteert in concurrentievoordelen. De rol van de CFO is hierbij van essentieel belang: enerzijds in het kader van de digitale transformatie van financiën zelf, anderzijds als strategische gids in het begeleiden van de digitale transformatie binnen andere facetten van de organisatie.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen