Hockey en kunstmest als overnamenieuws…
Met Euronext en KLM prominent op de financiële voorpagina's. Maar ook Aalberts deed een duit in het M&A zakje!
De beursgenoteerde technologiereus – 16.000 werknemers, 2,8 miljard euro omzet – wil mede groeien door overnames, zo maakte het concern op een beleggersdag bekend. Voor investeringen zet het Utrechtse concern de komende twee jaar tot 160 miljoen euro opzij. In de periode 2020 – 2022 moeten die overnames zeker voor 100 miljoen euro aan extra omzet genereren. Bedrijven die Aalberts aan zijn portfolio wil toevoegen zijn in de orde van grote van 20 tot 100 miljoen euro. Daarnaast wil Aalberts voor 300 tot 350 miljoen euro aan desinvesteringen doen tot 2022.
Industrieel kunstmest
OCI deed deze week goede zaken in de Verenigde Staten. Het kunstmestbedrijf mag industrieel ureum van zijn Amerikaanse partner Dyno Nobel in de VS gaan verkopen. De exclusieve licentie is gegeven aan het samenwerkingsverband waar OCI samen met aardgasproducent Dakota Gasification Company (DGC) in zit. Ook Dyno Nobel maakt daar deel van uit. De meststof ureum kunnen vanuit vier locaties worden geleverd.
Noors platform
Opvallende deal van Euronext. De in Amsterdam gevestigde pan-Europese beursmaatschappij richt zijn pijlen op Scandinavië. Na eerder dit jaar de beurs van Oslo te hebben overgenomen, werd deze week bekend dat Euronext een belang van 60 procent heeft genomen in het Noorse platform voor energiehandel Nord Pool, op basis van een enterprise value van 84 miljoen euro. Op het Nord Pool-platform wordt jaarlijk voor ruim 40 miljoen euro aan energie verhandeld, goed voor 524 Terawattuur aan stroom. De overname past in de strategie van Euronext om uit te breiden naar anders asset classes dan aandelen.
Branson's kindje
Minder goed nieuws voor Air France-KLM. De alliantie grijpt naast het binnenhengelen van Virgin Atlantic. Topman Richard Branson schreef deze week in een open brief aan zijn personeel van de carriër dat Virgin zijn kindje blijft. De voorgenomen investering van Air France-KLM om voor een bedrag van 258 miljoen (31 procent) in te stappen, is van de baan. Maar samenwerking tussen de Frans-Nederlandse luchtvaartpartners, het Amerikaanse Delta Air Lines (49 procent belang in het bedrijf van Branson) en Virgin gaat wel gewoon door.
Hockeyspullen
En belangrijk nieuws voor al die hockeyers in de M&A- en CFO Community; Dita is verkocht aan de Franse sportgigant Decathlon. Dita maakt al sinds de 19e eeuw hockeyspullen en werd later samengevoegd met outdoormerk Nomad, om All Weather Sports te gaan heten. Het is een mooie partiële exit voor Nederlands Merkgoed, dat oer-Hollandse merken met meer dan een vleugje nostalgie om zich (denk Ranja) weer opkalefatert. De distributie onder hockeyspeciaalzaken blijft nog wel in handen van All Weather Sports.