Hoe bouw je als CFO aan een flexibel en veelzijdig team?

BLOG - Zakelijke beslissingen moet je tegenwoordig snel nemen. Wacht je te lang, dan raak je achterop of mis je de boot. Snel is daarbij niet hetzelfde als ondoordacht.

Veel managers en bestuurders kijken naar de financiële afdeling voor relevante informatie om beslissingen te onderbouwen. Dankzij geavanceerde technologie kan finance aan die vraag voldoen. Nieuwe toepassingen helpen finance om efficiënter te opereren en vroegtijdig waardevolle inzichten te genereren.

 

 

Rob Cools is Product Marketing Director bij Workday

 

Dat daar technologie voor wordt ingezet, is mooi. Maar de toegevoegde waarde kun je vervolgens alleen leveren als je ook de juiste mensen in je team hebt met de juiste vaardigheden, opleiding en werkervaring. En misschien is nog wel het allerbelangrijkste dat er een cultuur in het financiële team is waarin men open staat voor verandering en gefocust is op innovatie. Die cultuur ontstaat meestal niet spontaan. Je kunt als CFO op verschillende manieren werken aan deze juiste cultuur en mindset.

Lees ook: Topprioriteit voor CFO’s: kun je je data wel vertrouwen?

Laat de toegevoegde waarde zien

Het is ten eerste belangrijk dat het financiële team zelf inziet welke waarde het levert en tot welke verbeteringen dat leidt. Je kunt successen intern delen, maar bijvoorbeeld ook klanten meenemen in de ontwikkeling van je team. Zo help je klanten bij hun eigen uitdagingen en projecten. Het feit dat je niet alleen intern resultaten boekt maar ook van waarde bent voor je klanten, leidt tot veel meer trots en zelfbewustzijn in het team.

Training-on-the-job is vaak efficiënter en effectiever

Wees daarbij open over de impact die technologie op het team kan hebben. Sommige financiële professionals zijn sceptisch als het om de automatisering van processen en handelingen gaat. ‘Gaat dat me mijn baan kosten?’, is een reële angst bij sommige medewerkers. Voor een CFO is het belangrijk dat hij of zij glashelder communiceert dat het automatiseren van administratieve handelingen niet betekent dat een functie verdwijnt. De boodschap moet zijn: het werk wordt alleen maar interessanter, je wordt meer uitgedaagd en krijgt meer kansen je te ontwikkelen.

Moedig beweging aan

Klassikale opleidingen zijn nuttig, maar training-on-the-job is vaak efficiënter en effectiever. Bijvoorbeeld door, heel praktisch, medewerkers nieuwe rollen en taken te laten proberen en ze toe te wijzen aan andere onderdelen van de organisatie. Zo ontwikkel je veelzijdige mensen die op verschillende posities in de organisatie van waarde zijn. Ook al is een nieuwe positie op het eerste oog onlogisch, het kan voor zowel organisatie als medewerker veel opleveren. De medewerker brengt nieuwe inzichten en een frisse kijk mee en leert tegelijkertijd van de ervaring en vaardigheden van collega’s uit een andere tak van sport.

Instelling belangrijker dan opleiding?

Bij het werven van nieuwe talenten, kijk ik tegenwoordig vooral naar mensen die goed kunnen samenwerken, niet bang zijn voor veranderingen en die echt enthousiast zijn over ons bedrijf en de producten. Natuurlijk zijn financiële en analytische vaardigheden ook belangrijk, maar voor mij zijn de juiste persoonlijke kenmerken toch doorslaggevend. Vaardigheden zijn makkelijker aan te leren dan opstelling en inzet. Daarbij kijk ik bijvoorbeeld naar iemands loopbaan om te zien hoe ze met veranderingen omgaan. Hebben ze veel verschillende functies bekleed, bij verschillende bedrijven of in dezelfde organisatie? Ik wil weten over die significante switches, hoe die zijn veroorzaakt en hoe ze dat oppakten. Op die manier – door het belang van verandering en veranderingsbereidheid te benadrukken – bouwen we aan een flexibel en veelzijdig finance team dat ons helpt om betere partners te zijn voor de organisatie en onze klanten.