Hoe gaan CFO’s om met klimaatdruk?
In de Deloitte European CFO Survey, die twee keer per jaar uitkomt, schetst het accounting- en advieskantoor het economische perspectief van het Europese bedrijfsleven door de bril van 1500 Europese CFO’s.
CFO’s zijn in deze herfsteditie nog pessimistischer dan de laatste update in het voorjaar van 2019. De financiële verwachtingen voor hun bedrijven zijn zelfs het laagste sinds de survey begon in 2015. Dit pressimisme leidt ertoe dat finance executives minder bereid zijn te investeren en mensen aan te nemen.
Lees ook: Economische tegenwind: CFO’s houden moed erin
Er is een verschil tussen sectoren. CFO’s van bedrijven in de automotive, industrie en dienstverlening – die het meest zijn blootgesteld aan ontwikkelingen in de internationale handel – zijn het negatiefste. Maar afnemende vraag is de grootste zorg voor alle Europese CFO’s. Tekort aan ervaren vakmensen blijft een van de belangrijkste risico’s, maar is nu minder in focus dan de neerwaartse economische spiraal.
Strategieën om met de economische uitdagingen om te gaan zijn defensiever van aard geworden. Kostenbesparing is een van de topprioriteiten van CFO’s in een meerderheid van de Europese landen. Nederlandse CFO’s zijn optimistischer dan hun Europese peers. 27 procent van hen is optimistisch over hun financiële vooruitzichten tegenover slechts 15 procent van de Europese CFO’s. Vergeleken met de lente-update is echter ook onder Nederlandse finance chefs het pessimisme toegenomen.
Omgaan met klimaatverandering
Terwijl bedrijven moeten omgaan met wat lijkt op een neergaande cyclus, speelt er tegelijkertijd wat anders. Investeerders, beleidsmakers en het publiek zijn steeds meer gefocust op het klimaatprobleem en duurzaamheid in het algemeen. Uit het onderzoek blijkt dat CFO’s de druk voelen en acties ondernemen om dit probleem te adresseren. Echter, veel van deze acties zijn eerder reactief dan strategisch.
Nederlandse CFO’s noemen hun cliënten als grootste bron van klimaatdruk met medewerkers op de tweede plek. Hun bedrijven (75%) richten zich onder andere op energie efficiency en de inzet van klimaatvriendelijkere middelen en materialen. Vaak profiteren ze hierbij van overheidssubsidie.
Hoe betrokken zijn Nederlandse CFO’s bij klimaat-initiatieven?
52 procent van de Nederlandse CFO’s geeft aan vaak of altijd betrokken te zijn bij het bepalen van de klimaatstrategie van hun organisatie. 77,5 procent verwacht dat hun betrokkenheid de komende vijf jaar verder zal toenemen.
Het implementeren van interne pricing mechanismen, zoals carbon pricing in hun CAPEX en R&D-berekeningen, kan op weinig bijval rekenen van de finance executives. Slechts 22,5 procent van de Nederlandse CFO’s heeft interesse om dit te onderzoeken.
Lees hier de overige resultaten van de CFO Survey.