Hoe kom ik als CFO tot een overtuigend verhaal over Artificial Intelligence?

En wat kan ik doen om obstakels te vermijden op mijn reis?

Tekst: Elif Boorn, Managing Director Workday

ChatGPT heeft de overstap naar AI tastbaar gemaakt voor iedereen. Kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) zijn niet langer toekomstmuziek; ze zijn hier en nu, en de jarenlange belofte wordt steeds duidelijker. In mijn gesprekken met CFO’s bij klanten en partners, is de grootste uitdaging die ik hoor met betrekking tot AI en ML dat mensen niet weten waar te beginnen. Ze willen graag beter begrijpen waar anderen succesvol zijn met AI en ML – en welke obstakels ze tegenkomen op hun reis. Om zo ook zelf een vertuigend verhaal te kunnen vertellen over de rol van AI binnen hun organisatie.

Hoewel AI en ML in verschillende zakelijke domeinen worden toegepast, bieden deze technologieën vooral veel kansen voor de financefunctie. Kansen waarmee een nieuw tijdperk van efficiëntie en nauwkeurigheid ingeluid kan worden. Traditionele financiële taken, zoals risicobeheer en reconciliatie, die voorheen maanden in beslag namen, kunnen nu binnen enkele uren of minuten worden voltooid, wat kostbare tijd vrijmaakt voor strategische besluitvorming. Laten we kijken naar voorbeelden waar financiële leiders deze technologieën in de praktijk kunnen brengen.

Financiële afsluiting

Een belangrijk toepassing voor AI en ML is het versnellen van financiële afsluitingen. Deze technologieën kunnen snel financiële patronen, trends en afwijkingen identificeren, waardoor het proces wordt gestroomlijnd en de inzet van middelen wordt geoptimaliseerd.

Quote-to-Cash

Het quote-to-cash-proces omvat het end-to-end verkoopproces, van potentiële klant tot daadwerkelijke klant. Dit kan variëren van een groot bedrijf dat nieuwe financiële software aanschaft tot een consument die betaalt voor een in-app aankoop. AI en ML kunnen deze reis versnellen door tot 80% van de processen te automatiseren. Een voorbeeld is Blue Yonder, een klant van Workday, die met AI en ML het matchen van klantbetalingen hebben getransformeerd van een tijdrovend proces tot een snelle, foutloze taak.

Anomaliedetectie en audits

Een andere kracht van AI en ML is de detectie van afwijkingen, waardoor verrassingen in financiële processen en resultaten worden voorkomen. AI en ML helpen met het proactief identificeren en oplossen van elke afwijking die zich voordoet in transacties. Een laatste voorbeeld wat ik wil noemen zijn de “always-on audits”  – wat echt een revolutionaire verschuiving met zich meebrengt. In plaats van periodieke audits, bewaken AI en ML continu elke financiële activiteit, wat bijdraagt aan beter risicobeheer en procescontrole.

De effectiviteit van AI en ML is echter afhankelijk van de kwaliteit en kwantiteit van de beschikbare gegevens. Zonder het juiste enterprise cloud management systeem en een solide datafundament lopen zelfs geavanceerde AI- en ML-oplossingen het risico tekort te schieten. Hoe groter de dataset, hoe beter de resultaten en hoe meer AI en ML kunnen leren en zich aanpassen. Financiële leiders moeten ervoor zorgen dat hun systemen een enkele bron van cloudgegevens bieden om de precisie en effectiviteit van AI- en ML-toepassingen te waarborgen.

Er is AI. En dan is er AI op de Workday-manier

Bij Workday hebben we al bijna tien jaar geleden de potentie van AI en ML erkend en gebruiken we deze actief om menselijke capaciteiten te versterken en de manier waarop we werken te verbeteren. We integreren ethische AI-principes in de architectuur van onze financiële oplossingen. In tegenstelling tot sommige andere leveranciers die hun producten als “AI-gestuurd” beschrijven zonder duidelijke uitleg, is Workday de enige grote aanbieder van financieel management in de cloud die AI en ML in de kern van zijn systemen heeft ingebouwd. Dit stelt onze applicaties in staat om AI en ML te benutten als integrale onderdelen van de workflow, zonder ingewikkelde integraties. Zo integreert Workday Financial Management  ML bijvoorbeeld in alle financiële processen, voor volledig geautomatiseerde transactieverwerking, detectie van afwijkingen, identificatie van uitzonderingen en het genereren van aanbevelingen.

AI en ML zullen de financefunctie enorm transformeren, met als resultaat snellere processen, minder fouten en realtime monitoring. Bij Workday hadden we dit al een tiental jaren geleden in de gaten, wat maakt dat we al jarenlang bezig zijn met het toepassen van AI om de manier waarop de wereld werkt voorgoed te veranderen. Wat uw volgende stap ook is, u staat er niet alleen voor. Leveranciers zoals Workday staan klaar om u te ondersteunen op weg naar een succesvolle toekomst. Ik wens u een intelligente en succesvolle reis toe!

Meer weten? Lees dan het rapport ‘Inzichten over kunstmatige intelligentie in het bedrijfsleven’.

Gerelateerde artikelen