Hoe trek en behoud ik als CFO top-talent met AI en Machine Learning?

De toekomst van finance: digitaal toptalent aantrekken en vasthouden

Door: Elif Pessers, Regional Sales Director bij Workday

CFO's hebben ambitieuze plannen om de visie van autonome finance te realiseren – een door AI, ML en RPA aangedreven Financefunctie die data op aanvraag levert, een zeer schaalbare structuur heeft, standaard digitaal is en complexe problemen kan oplossen. Om deze visie te ondersteunen moeten CFO's de teamstructuren, rollen, vaardigheden en leiderschapsmogelijkheden van hun organisaties transformeren om een omgeving te creëren waarin digitale talenten kunnen gedijen. Welke impact hebben AI en ML op de competenties waar Financeteams over moeten beschikken? En hoe kunnen CFO’s talent aantrekken en behouden?

De digitale financefunctie vraagt om digitaal talent

Volgens ons rapport AI IQ: Insights on Artificial Intelligence in the Enterprise voelt 73% van de zakelijke besluitvormers een verhoogde druk om AI en machine learning (ML) in te voeren. Toch zijn er drie dingen die hen tegenhouden: onbetrouwbare data, het ontbreken van duidelijke businesscases en een gebrek aan vaardigheden in de organisatie. Dit laatste is misschien wel het meest cruciale obstakel. Het effectief inzetten van AI en ML vereist expertise en kennis die niet altijd aanwezig is binnen Financeteams. Het gaat niet alleen om het begrijpen van de technologie zelf, maar ook om het vermogen om deze toe te passen op financiële processen en problemen. Het werven, opleiden en behouden van digitaal talent is daarom van groot belang om de volledige potentie van AI en ML te benutten.

De ‘war for talent’ wordt steeds intenser

Uit Gartner-onderzoek blijkt dat de financiële functie tegen 2025 ingrijpend zal veranderen als gevolg van financiële technologie, waarbij 40% van de financiële functies nieuw zal zijn of een transformatie zal ondergaan. Tegelijkertijd geeft 73% van de Finance executives aan dat ze hun AI-teams tegen 2025 zullen uitbreiden. Ook benadrukt Gartner het groeiende tekort aan digitale vaardigheden binnen finance. Een opvallende statistiek uit hun onderzoek is dat van een pool van ongeveer 140.000 cv's voor datascience slechts 3.000 voldeden aan de criteria voor 'Superstar AI-talent'. Deze cijfers tonen aan dat het gevecht om digitaal Financetalent alleen maar groter wordt. Het succes van de digitale transformatie van Finance hangt dus in grote mate af van het vermogen om deze talentkloof te overbruggen en te zorgen voor de juiste vaardigheden binnen de organisatie.

Manieren om talent aan te trekken en te behouden

Hoe zorg je ervoor dat de 'AI Superstars' voor jouw organisatie kiezen? En nog belangrijker, hoe zorg je ervoor dat ze blijven? Een effectieve aanpak omvat onder andere investeren in levenslang leren en dagelijkse inspanningen om prestaties te optimaliseren. Talent management evolueert naar talent enablement, waarbij je investeert in alle facetten van de employee experience, variërend van onboarding en successieplanning tot leren, diversiteit en beloning.

Om het personeelsbestand van de toekomst te creëren, zijn de volgende stappen belangrijk:

  • Een solide technologische basis: organisaties moeten investeren in moderne cloudtechnologie die hen in staat stelt de employee experience te verbeteren, van Human Capital Management, Learning en People Analytics tot Skills Management en Employee Listening.
  • Analyse van cruciale vaardigheden en het identificeren van skills gaps: als je niet weet welke vaardigheden je nodig hebt, zul je ze niet kunnen vinden. Door de vaardigheden van het huidige personeelsbestand te evalueren en door te onderzoeken welke vaardigheden in de toekomst nodig zijn, kan de CFO een team samenstellen op basis van de vaardigheden die vereist zijn voor digitale transformatie.
  • Identificeren en ontwikkelen van intern talent: begin met het identificeren van medewerkers met potentieel voor AI- en ML-rollen en biedt opleidingsmogelijkheden aan. Dit zal niet alleen de vaardigheden van het bestaande team verbeteren, maar ook de betrokkenheid vergroten.
  • Samenwerking met onderwijsinstellingen: werk samen met universiteiten en opleidingsinstellingen om talent aan te trekken. Sponsor opleidingsprogramma's en stages om een pijplijn van gekwalificeerde kandidaten te creëren.
  • Flexibele werkcultuur: bied een flexibele en innovatieve werkomgeving aan om talent aan te trekken dat waarde hecht aan een goede werk-privébalans en de nieuwste technologie.

Autonome Finance 

AI en ML hebben de potentie om finance te transformeren en autonome Finance een realiteit te maken. Om dit te bereiken, moeten CFO's investeren in het aantrekken en behouden van AI-talent. Bij Workday begrijpen we de uitdagingen en kansen van het aantrekken en behouden van AI- en ML-talent — en onze geïntegreerde cloudoplossingen zullen u als CFO zeker helpen met het optimaliseren van talentstrategieën. Bereid u vandaag nog voor op de toekomst, door nu al te kijken naar de vaardigheden die uw team nodig heeft en door deze aan te werven, want in 2025 hebt u de strijd om talent misschien al verloren.

 

Wilt u weten hoe Workday u hierbij kan helpen?

Kom dan naar Workday Elevate op 11 april in DeFabrique in Utrecht. Dit jaarlijkse flagship-evenement van Workday voor leiders in finance en HR biedt waardevolle inzichten om uw eigen toekomst vorm te geven. Klik hier om u in te schrijven.

 

Gerelateerde artikelen