Een ander veranderprogramma
Judoka, wedstrijdroeier, pelotonscommandant, econoom, registeraccountant én hands-on financieel directeur bij NS… Het boek ‘Verander programma’s die werken’ is anders dan al die andere managementboeken over verandermanagement. Schrijver Hugo Mans legde gisteren bij de presentatie van het boek op het hoofdkantoor van NS voor een afgeladen zaal in Utrecht uit waarom.
Lees ook: 'Geen vaag management gebrabbel' voor financieel directeur bij NS Hugo Mans
Sinds 2010 leidde hij een flink aantal complexe veranderprogramma’s bij NS, waaronder digitale transformatie, herinrichting van de financiële organisatie en ERP-implementatie bij de technische divisie. Terwijl hij daarnaast als directeur financiën bij verschillende divisies verantwoordelijk was voor de reguliere business. Die ervaring deelt Mans nu in boekvorm.
“Niemand zei: ‘jij een boek schrijven… Dát zat er dik in’, aldus Hugo Mans tijdens de presentatie. Waarbij hij collega’s en voormalige collega’s die meewerkten aan ‘Verander programma’s die werken’, betrok. Zoals Michiel Vijverberg, Ruud Kok, Michiel van Roozenaal, Maurice Unck, CFO Bert Groenewegen en CEO Roger van Boxtel.
Drukke hond
“Mijn vrouw Monica en ik hebben drie drukke kinderen en een heel erg drukke hond”, legde Mans zijn beweegreden voor het schrijven uit. “Tijdens het uitlaten van de hond vertelde ik haar dat er een paar mensen niet mee wilden in het meest recente veranderprogramma bij NS. Monica, ondernemersvrouw, reageerde: ‘Ah, dat klinkt bekend. Dat is binnen twee weken helemaal opgelost, let maar op. Je hebt het zelf niet door, maar deze problemen had je de vorige keer net zo. En die keer ervoor ook. Telkens werden ze na een tijdje opgelost. Je zou er een boek over moeten schrijven!’ Dat heb ik dus gedaan. Over wat we in de praktijk tegenkomen als we veranderen. ‘Wie is hier de baas?’, is dan een veelgehoorde vraag. In ons verandermanagement-team kreeg iedereen een rode kaart. Als die werd getrokken, zouden we stoppen. In de praktijk kwam dat erop neer dat bij dreiging van het trekken van die kaart, wij ons met z’n allen op het gesignaleerde probleem zouden storten. Waardoor die rode kaarten op zak bleven.”
CEO en CFO
CFO Bert Groenewegen van NS tijdens de presentatie: “Ik weet zelf wel heel goed wat ik wil, maar er aan toe komen is weer een ander ding. Gelukkig hebben we daar Hugo voor!”
CEO Roger van Boxtel, met een kwinkslag: “Ik hou van status quo, alleen baby’s houden van verandering…” Om serieus te vervolgen: “Onlangs was ik in een werkplaats in Haarlem. Daar had een NS’er een machine gemaakt die de 32 kilometer aan kabel die in elke trein zit, binnen zeven dagen kan vervangen. Geweldig, zo’n initiatief tot veranderen.”
Hugo Mans geldt als hands-on financieel directeur met meer dan tien jaar eindverantwoordelijkheid voor omvangrijke en complexe veranderprogramma’s. Als judoka leerde hij over balans, winnen en respect. Als wedstrijdroeier ontdekte hij de dynamiek van teamsport. En als pelotonscommandant tijdens militaire dienst ondervond hij hoe het was om in stress-situaties aan diverse groepen mensen leiding te geven. Van dat alles maakte hij gebruik in de zakelijke context van zijn latere carrière: schaken op meerdere borden, samenwerken, doelen bereiken in teamverband. En doorgaan, wat er ook gebeurt, om die benodigde resultaten te halen.
‘We kantelen’
Al die kennis en ervaring ‘stopte’ Mans in zijn bij Boom Management IMPACT uitgegeven boek, waarbij de negen fasen van oerkrachten bij veranderen aan bod komen. Van ‘verlangen naar verandering’, via ‘de smaakmakers in je plan’, tot ‘koers houden en bijsturen’ en tenslotte ‘we kantelen’.
Hugo Mans aan het slot van zijn presentatie tot het publiek én tot zijn aanwezige echtgenote: “Zonder jullie impact was het nooit gelukt. Applaus van ons allemaal en voor ons allemaal. En Monica, jij bedankt om het idee én om me op het spoor te houden!”