Iets meer bedrijven failliet, stijgende trend houdt aan

Handelssector kampt het meest met faillissementen.

Het aantal faillissementen is in november iets toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden er vorige maand 7 meer bedrijven failliet verklaard dan in oktober. Dat is een stijging van 2 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al ruim een jaar stijgend. In de eerste elf maanden van 2023 zijn ongeveer 56 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode van 2022.

Lees ook: Kleine adempauze in oplopend aantal faillissementen (cfo.nl)

Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Daarna is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 met 109 een laagterecord. Vanaf mei 2022 lag het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

In november werden 287 bedrijven en instellingen, inclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 56. Dat is wel 11 procent minder dan in oktober. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven.

Lees ook: “CFO’s moeten er rekening mee houden dat onder failliete bedrijven ook klanten kunnen zitten. Of klanten van klanten.”

Relatief gezien werden er in november de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag. In de bouwnijverheid, de industrie en de horeca nam het aantal faillissementen vorige maand af ten opzichte van oktober.

(ANP)

Gerelateerde artikelen