Ifo-rapport: Duits ondernemersklimaat verslechtert

Ondernemersvertrouwen daalt; economie in recessie.
  • Ondernemersvertrouwen in Duitse economie daalt onverwachts in januari, volgens Ifo-rapport.
  • Bedrijven beoordelen huidige situatie als slechter, toekomstverwachtingen verslechteren voor tweede opeenvolgende maand.
  • Duitsland blijft kampen met zwakke wereldwijde vraag en energiecrisis; economie kromp in 2023, lichte groei verwacht in 2024.

Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in januari onverwachts gedaald, meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut Ifo. Economen hadden juist gerekend op een lichte verbetering van het ondernemersklimaat in de grootste economie van Europa en de belangrijkste handelspartner van Nederland. Lees het volledige rapport hier

"Bedrijven beoordeelden hun huidige situatie als slechter en ook hun verwachtingen voor de komende maanden waren opnieuw pessimistischer", zei Ifo-president Clemens Fuest. "De Duitse economie zit vast in een recessie", waarschuwde hij.

Lees ook: Zesde achtereenvolgende daling Duitse industrie – FM.nl – Financieel Management (financieel-management.nl)

Index Duitse ondernemersklimaat

De index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel daalde deze maand tot 85,2, van 86,3 in december. Dat is het laagste niveau sinds de zomer van 2020. Economen hadden gerekend op een verbetering tot 86,6. De deelindex die de stemming onder Duitse ondernemers over de huidige omstandigheden weergeeft, daalde tot 87,0, van 88,5 een maand eerder.

De ifo index voor het Duitse ondernemersklimaat is gebaseerd op ongeveer 9,000 maandelijkse responses van bedrijven in (industriële) productie, dienstensector, handel, en bouw. Bedrijven worden gevraagd hoe ze het huidige ondernemersklimaat zien en hun verwachtingen voor de aankomende zes maanden. Om de indexwaarden te berekenen, worden alle getransformeerde balansen genormaliseerd naar het gemiddelde voor het jaar 2015.

Toekomstperspectief

Ook over de toekomst waren de bedrijven minder positief. Zo verslechterde de index die de toekomstverwachtingen meet naar 83,5, van 84,2 in december. De bedrijfsvooruitzichten verslechterden daarmee voor de twee maand op rij.

Lees ook: Duitse economie krimpt in 2023 voor het eerst sinds corona (cfo.nl)

Nasleep energiecrisis

Duitsland blijft last houden van de zwakke wereldwijde vraag en de nasleep van de energiecrisis. Eerder meldde statistiekbureau Destatis al dat de Duitse economie vorig jaar voor het eerst is gekrompen sinds de coronapandemie. De grootste economie van de eurozone kromp in 2023 met 0,3 procent vergeleken met een jaar eerder. De Bundesbank verwacht in 2024 wel een terugkeer naar een kleine groei van 0,4 procent.

Gerelateerde artikelen