IFRS Foundation pakt groene standaard op

Opperboekhouder IFRS zegt naast financiële ook nieuwe, groene standaarden te willen gaan opstellen.

Dat meldt het Financieele Dagblad. 

Er is veel behoefte aan een groene rapportagestandaard onder beleggers, accountants en andere spelers op de financiële markten. De wereld moet grote stappen zetten op het gebied van duurzaamheid en de tijd begint te dringen. De eerste echte grote doelen op het gebied van klimaat moeten al in 2030 zijn gerealiseerd. 

Omdat duurzaamheid een breed begrip is, maakt de IFRS Foundation – de internationale opsteller van boekhoudregels – de keuze om eerst de focus te leggen op klimaat. Andere problematiek, zoals de uitstoot van schadelijke stoffen, watergebruik, biodiversiteit en mensenrechten, zal in een volgende update geadresseerd gaan worden. 

De IFRS Foundation is gevestigd in London. Deze 'opperboekhouder' stelt de rapportageregels op voor de hele wereld met uitzondering van de Verenigde Staten. Daar maakt men gebruik van US GAAP. Omdat zoveel bedrijven in de wereld rapporteren volgens de IFRS-regels is het logisch dat zij de groene standaard bepalen. Er dreigde de laatste jaren ‘een lappendeken’ van regels te ontstaan, aldus experts. De meeste deskundigen die het FD sprak zijn positief over het initiatief van de IFRS Foundation. Mark Vaessen van KPMG zegt: “De covid-uitbraak zet terecht de langetermijnrisico's voor ondernemingen in grotere belangstelling, daar horen ook de andere ESG-thema's bij.”

Gerelateerde artikelen