In ‘Perfect storm’ bij Brunel klinkt echo van 2013

Brunel verraste deze week met een winstwaarschuwing. In de situatie klinkt een echo van 2013 toen met een boekhoudincident te kampen kreeg.

Brunel maakte deze week bekend dat het de stekker trekt uit de Texaanse dochter Brunel Industry Services. Dit bedrijf, opgezet in 2017, deed projecten voor de lokale schalie-industrie die booming is.

Dit is niet gelopen zoals verwacht. Er bleken grote problemen met een project voor de bouw van een waterzuiveringsinstallatie. Er was met de klant een vaste prijs van 12 miljoen euro overeengekomen, maar al snel bleek dat Brunel flinke kostenoverschrijdingen zou maken.

Brunel staakt activiteiten Texas

Bij de halfjaarcijfers had Brunel hierover al openheid gegeven, maar verwachtte het nog dat het vervangen van het management en het op de schop nemen van de organisatie soelaas zou bieden. Een paar maanden later is het bedrijf tot het inzicht gekomen dat het beter is om de activiteiten te staken. De afwikkeling levert een eenmalige kostenpost van 17 miljoen euro op.

Het is niet de eerste keer dit decennium dat Brunel te maken krijgt met een onverwachte tegenvaller uit Texas. In 2013 moest het bedrijf de cijfers over 2012 bijstellen omdat de regiocontroller over een periode van anderhalf jaar te hoge omzetcijfers voor de VS naar het hoofdkantoor had gestuurd.

Brunel herstelde vertrouwen in 2013

De huidige CFO Peter de Laat was er toen intensief bij betrokken om het vertrouwen te herstellen. Hij was in het najaar van 2012 bij het bedrijf in dienst gekomen als groepscontroller.

Uiteindelijk bleek sprake van een geïsoleerd incident en keerde het vertrouwen onder financieel leiderschap van De Laat terug. Het is de vraag of dat nu weer snel zal lukken. Naast de problemen in de VS, kampt Brunel namelijk ook met moeilijke omstandigheden in andere markten. In Duitsland heeft de auto-industrie het zwaar en worden meer projecten dan verwacht stopgezet. In Nederland heeft Brunel last van het tekort aan gespecialiseerd IT’ers en andere technische experts.

'Perfect storm' bij Brunel

De Vereniging van Effectenbezitters sprak van een ‘perfect storm’, een moment waarop alles tegelijk mis gaat. Dit is ook te zien in de koersontwikkeling. Na de halfjaarcijfers en de aankondiging van de problemen in Texas ging er 16 procent van de koers af. Na de winstwaarschuwing deze week ruim een vijfde. Het aandeel Brunel staat nu op het laagste niveau sinds zomer 2009. Dat was de tijd dat de wereld net uit de financiële crisis kwam.

Brunel heeft de pleister er snel afgetrokken in Texas en zijn verlies genomen. Maar de moeilijke economische omstandigheden maken dat het bedrijf nog wel meer werk aan de winkel heeft.

Gerelateerde artikelen