ING: efficiëntie in bouw blijft ver achter bij industrie

Productiviteit infrasector daalt zelfs met 17 procent.

De bouwsector heeft moeite om efficiënter te worden, wat volgens onderzoek van ING heeft geleid tot de huidige nijpende personeelstekorten. Ook zijn de prijzen in de bouw veel harder gestegen dan in bijvoorbeeld de industrie. Door onder meer digitalisering en modulair bouwen staat de arbeidsproductiviteit bij het bouwen van woningen en bedrijfsgebouwen er wel goed voor.

Op het gebied van nieuwbouwwoningen en bedrijfsgebouwen nam de arbeidsproductiviteit tussen 1995 en 2021 met ruim 40 procent toe, ten opzichte van ongeveer een kwart in de hele bouw.

Maar vooral de infrasector werd er niet efficiënter op. Daar daalde de productiviteit zelfs met 17 procent. Volgens ING kwam dit deels doordat de sector is gekrompen, wat "geen goede voedingsbodem voor de productiviteit" is. "Krimp zorgt vaak voor overcapaciteit waardoor werknemers minder productief kunnen worden ingezet. Daarbij zorgen krimp en overcapaciteit ervoor dat bedrijven minder investeren in nieuwe (efficiëntere) machines", aldus de bank.

In de industrie verdubbelde de arbeidsproductiviteit bijna in dezelfde periode. "Hierdoor kan een medewerker in de industrie nu twee keer zoveel produceren in hetzelfde aantal uren waardoor industriële producten vaak zelfs goedkoper worden." Prijzen in de bouw gingen ongeveer een kwart meer omhoog dan in de industrie.

Volgens ING kan de bouw inzetten op industrialisatie en digitalisering om efficiënter te worden. Met digitalisering kan met minder risico vooruitgang worden geboekt. "Industrialisatie moet ook zeker overwogen worden maar door hoge aanvangsinvesteringen (zoals fabriek, machines en robots) is het verstandig dit met de nodige voorzichtigheid te doen", aldus de bank.

(ANP)

Gerelateerde artikelen