ING maakt footprint van klanten zichtbaar

Drie banken geven nu inzicht in broeikaseffect bankrekening.

Zo'n 350.000 mensen met een bankrekening bij ING kunnen vanaf donderdag zien hoeveel uitstoot van broeikasgassen ze veroorzaken met hun uitgaven. De bank volgt daarmee het voorbeeld van de Rabobank, die hier al eerder een test mee begon. Ook kunnen bijvoorbeeld mensen die beleggen bij Triodos Bank de gevolgen voor hun voetafdruk bekijken.

De bedoeling is dat klanten met inzicht in hun uitstoot zich bewuster worden van de invloed die zij met hun bestedingen hebben op het klimaat, legt ING uit. Léon Wijnands, directeur duurzaamheid van de bank, stelt dat de bank de strijd tegen klimaatverandering wil voortzetten. "Daarbij is het beperken van onze eigen voetafdruk essentieel. Maar als bank zijn we ambitieus en beseffen we dat we de grootste impact samen met al onze klanten maken."

ING publiceert sinds 2004 hoeveel de bank zelf met bijvoorbeeld de kantoren aan CO2 uitstoot. Vorig jaar kwam het eerste klimaatrapport uit, waarmee de voetafdruk van de verstrekte leningen werd gedeeld. De bank benadrukt dat hij zijn activiteiten "in lijn" wil brengen met het Klimaatakkoord van Parijs. Daarin werd afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2 graden Celsius, en zo mogelijk 1,5 graden.

Gebruikers van de voetafdruktools van de Nederlandse banken kunnen vooralsnog alleen hun CO2-uitstoot inzien. Of zij zelf ook meer eten of natuurlijke bronnen gebruiken dan de wereld aankan, is wel via andere organisaties te berekenen.

(ANP)

Gerelateerde artikelen