Jean-Marc Huët ontvangt CFO Award 2014

Tijdens de CFO Day 2014, op 5 juni in Hotels van Oranje in Noordwijk aan Zee, is Jean-Marc Huët (CFO Unilever) geëerd met een CFO Award.

– Lees het hele verslag van CFO Day 2014 op CFO.nl.- Bewonder hier alle foto’s van de CFO Day 2014. – Download de presentaties van CFO Day 2014.- Lees de verslagen van de andere CFO Award 2014 winnaars:Jan Hommen (Bestuursvoorzitter KPMG) en Emiel Roozen (CFRO Delta Lloyd).- Bekijk de full page felicitatie aan de CFO Awards winnaars in het FD.

In het juryrapport worden de volgende prestaties van Jean-Marc Huët uitgelicht. 

Beyond Finance

De rol van Jean-Marc Huët, CFO van Unilever, gaat veel verder dan alleen het managen van de finance-functie, hij is een businessgeoriënteerde CFO die een belangrijke rol speelt bij het bepalen van de ondernemingsagenda. Hij heeft daarnaast een heldere visie over hoe de performance van Unilever verhoogd kan worden. Huët is duidelijk een CFO beyond finance met een brede visie die zich niet alleen richt op finance, maar op heel Unilever en de buitenwereld.

Unilever heeft de afgelopen jaren een omslag gemaakt naar een slagvaardige en innovatieve organisatie. Huët heeft als CFO, samen met CEO Paul Polman, deze belangrijke transformatie vormgegeven. De effectiviteit en efficiency van finance is door het harmoniseren van systemen en vereenvoudigen van processen onder Huët drastisch verhoogd. 

Game Changer

Jean Marc Huët is niet enkel een game changer binnen finance en binnen Unilever. Hij is een echte global game changer door de manier waarop hij erin is geslaagd de duurzaamheidsagenda van Unilever volledig te integreren in het ondernemingsbeleid en in de rapportering van de resultaten van de organisatie.

Een ander voorbeeld van global leadership is de volledige openheid die Unilever biedt over zijn tax principes. Unilever zet in op de lange termijn, maar verliest daarbij de korte termijn niet uit het oog. Deze benadering vergt veel uitleg en Huët slaagt er uitstekend in deze boodschap omtrent de weg die Unilever op wil, aan alle stakeholders uit te leggen. 

Rolmodel

Als CFO is Huët een goed rolmodel. Hij draagt het beleid van Unilever duidelijk naar buiten uit en deelt zijn kennis met de CFO community en andere belanghebbenden. In 2007 werd Huët in zijn functie als CFO van Numico benoemd tot CFO of the Year. Dat hij nu de CFO Award 2014 krijgt, is een teken dat zijn vakmanschap en brede kennis worden erkend en gewaardeerd. 

Omgeving

Peers zien Huët als een voorbeeld en kijken soms met lichte jaloezie naar het verloop van de transformatie bij Unilever. De meningen zijn unaniem dat Huët op dit moment een van de beste CFO’s is van Nederland is. 

Proces CFO Awards 2014Het feit dat de Award draagvlak binnen de community heeft, moet voor de komende jaren gewaarborgd blijven. De winnaars mogen niet ter discussie staan. Transparantie in het proces is hierbij zeer belangrijk. De Award moet toegekend worden aan een CFO die gehonoreerd wordt voor een Special Achievement welke hij/zij heeft bereikt en die daarmee een voorbeeldfunctie is voor de CFO Community. De CFO Awards richten zich op organisaties uit de commerciële sector. De jury is vrij om maximaal drie Awards toe te kennen. __________________________________________________________________________________Ontmoet de financiële top van NederlandWilt u volgend jaar ook aanwezig zijn bij CFO Day en bij de vele andere inspirerende bijeenkomsten voor CFO’s en Finance Directors? Word dan nu lid van de CFO Association. Dit is netwerken op topniveau. Ga direct naar CFO.nl/memberships __________________________________________________________________________________ Het proces voor de CFO Awards ziet er als volgt uit: Op basis van input van CFO Magazine, de community en de Platinum Partners van CFO Day wordt er een longlist samengesteld door de redactie van CFO MagazineDe longlist wordt voorgelegd aan de jury die hier een shortlist van maaktDe jury komt bijeen waarbij de shortlist wordt besproken. Op basis van een aantal op voorhand bepaalde criteria wordt door de jury de winnaars bekend gemaaktEr wordt een juryrapport geschreven waarin wordt toegelicht waarom de persoon de Award heeft gewonnen. Er wordt bewust gekozen om de longlist niet te publiceren. De criteria om in aanmerking te komen zijn:- CFO moet acties hebben gedaan die zijn uitgemond in een Special Achievement- CFO moet een wezenlijk aandeel hebben gehad in het behalen van de Achievement- CFO moet een rolmodel/voorbeeld zijn voor zijn/haar peers. Hij/zij zal herkenbaar moeten zijn voor de community en een duidelijke visie hebben op het vakgebiedDe jury van de CFO Awards 2013 bestaat uit:Tjero Zomer, juryvoorzitter. Met zijn 35-jarig dienstverband behoorde Tjero, als CFO en CEO, tot één van de cultuurdragers van transavia.com. Hij heeft het bedrijf van een kleine chartermaatschappij zien opgroeien tot een volwassen luchtvaartspeler. Tegenwoordig is hij toezichthouder en adviseur  bij diverse organisaties en eveneens voorzitter van de Stichting Finance for Charity.Margot Scheltema. Margot was van 2004 tot 2008 Financieel Directeur van Shell Nederland. Haar carrière begon bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en later het Ministerie van Financiën. Vanaf 1985 heeft zij diverse functies binnen Shell vervuld. Thans is Margot toezichthouder en commissaris bij diverse vennootschappenHans Janssen. Hans is sinds 2008 CFO van Mediq. Tot zijn overstap naar Mediq werkte Hans bij Unilever in tal van functies in het financiële en logistieke werkveld. Hans is tevens winnaar van de CFO ‘Special Achievement’ Award 2012.