John Eijgendaal (Aalberts): trots op ondernemende cultuur

Na bijna dertig jaar bij Aalberts, waarvan ruim twintig jaar als CFO trad John Eijgendaal op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van 17 april terug.

Onlangs zette CFO.nl al vijf successen van Eijgendaal’s tijd als CFO op een rij. Het bedrijf is in twintig jaar tijd in omzet zeven keer en in nettowinst zelfs tien keer zo groot geworden. Ook kwam het sterk door de financiële crisis heen en promoveerde in 2015 naar de AEX. In een interview ter gelegenheid van zijn afscheid benadrukt Eijgendaal zelf dat hij trots is dat het bedrijf door zijn ontwikkeling heen de ondernemende cultuur heeft behouden.

Ondernemers blijven

“In 1989 toen ik begon deden we 100 miljoen gulden omzet. Dertig jaar later is dat bijna 2,8 miljard euro en hebben we veel meer locaties. Toch sturen we het bedrijf nog steeds aan als ondernemers, uiteraard met de compliance en alle eisen aan de structuur die horen bij een beursfonds. Ik ben er heel trots op dat we na dertig jaar nog steeds in staat zijn het bedrijf ‘the Aalberts way’ te runnen.”

Waar blijkt uit dat die ondernemende geest er nog steeds is? Eijgendaal ziet het bijvoorbeeld in het feit dat ondernemers die hun bedrijf verkopen aan Aalberts er blijven werken. “We hebben heel veel acquisities gedaan. Je ziet dat veel van de ondernemers die daarbij zijn binnengekomen nog steeds actief zijn in het bedrijf.”

Elke dag beter

“Ik denk dat er bij Aalberts toch wel iets speciaals is waardoor niet iedereen hier zal passen of zich hier prettig zal voelen”, gaat Eijgendaal verder. “Los van de ondernemende cultuur, leggen we de lat ook wel hoog. Voor ons allemaal betekent dit dat iedereen uiteraard wordt afgerekend op zijn prestaties, maar dat er daarnaast ook altijd een drive is om het elke dag beter te doen dan de dag ervoor.”

Dat trekt een bepaald type mens aan dat Aalberts ook nodig heeft. “Bij het beoordelen van nieuwe mensen kijken we goed of het nou ondernemers zijn of managers. Dat lijkt soms hetzelfde, maar er is een enorm groot verschil tussen. Ook een ondernemer moet managen en een manager kan ondernemen, maar je hebt wel bepaalde types nodig die dat echt kunnen. Wij hebben wereldwijd ook de naam dat wij mensen aantrekken die dat ondernemen heel leuk vinden en tegelijkertijd wel snappen dat dit binnen bepaalde kaders moet gebeuren.”

Vaker nee dan ja tegen overnames

De CFO heeft bij het scheppen van die kaders een belangrijke rol. “Waar nodig moet die op de rem trappen. De CFO moet echt onafhankelijk zijn”, aldus Eijgendaal. Dat is bijvoorbeeld belangrijk bij overnames. “Bij acquisities is het regelmatig gebeurd dat de ondernemers zeiden dat een bedrijf een must-have was. Dan gingen we allerlei criteria na en in een aantal gevallen bleek dan inderdaad dat het paste, maar in veel gevallen bleek dat het niet voldeed. We hebben vaker nee gezegd dan ja.”

Legere agenda

Eijgendaal wordt dit jaar 55 en is daarmee nog niet op een leeftijd dat stoppen met werken voor de hand ligt. Hij ambieert echter zeker niet meer om ergens anders fulltime als CFO aan de slag te gaan. “Ik ga niet meer doen wat ik heb gedaan. Als ik dat had willen blijven doen was ik uiteraard gewoon hier gebleven want dit is het mooiste bedrijf om voor te werken. Ik heb best wel wat ideeën: een commissariaat of startende ondernemers helpen met hun businessplan, of misschien een goed doel of sportvereniging. Ook wil ik meer tijd voor de mensen om mij heen waar de afgelopen jaren relatief weinig aandacht voor geweest is, omdat je natuurlijk altijd op pad bent en altijd blootgesteld bent aan e-mails en andere vormen van communicatie. Wat ik naar de toekomst toe vooral wil is een wat legere agenda, die ik zelf grotendeels kan bepalen.”