CFO van PwC: Werken aan diversiteit en digitalisering

Informatie van finance op elk niveau is uitsluitend nog digitaal te benaderen.

Fotografie: Anko Stoffels

Sinds 1 juli 2018 is Jolanda Lamse-Minderhoud Chief Financial Officer van de Nederlandse tak van PwC. Haar ‘ingrediënten’ voor succes: diversiteit en inclusiviteit, een open feedbackcultuur, innovatie met een focus op data en goede samenwerking met de CEO, Ad van Gils. “Maar dit is geen uitputtende lijst hoor”, zegt de CFO lachend.
 
“Het draait allemaal om evenwicht”, weet CFO Jolanda Lamse-Minderhoud (49) van PwC. “Vrouwen hebben een ander perspectief op zaken, met een andere achtergrond kom je tot nieuwe invalshoeken en oplossingen. Wanneer de balans binnen het team goed is, dan duurt de besluitvorming wellicht langer doordat er meer denkrichtingen worden verkend. Maar is de uitkomst wél beter. Samen is er een andere dynamiek.”

Er zijn nog steeds erg weinig vrouwelijke topbestuurders in Nederland is de conclusie van recent onderzoek door minister Van Engelshoven. PwC is een van de uitzonderingen. Drie van de zeven leden van de Raad van Bestuur zijn vrouw, eenzelfde man-vrouw verhouding kent de Raad van Commissarissen. Lamse-Minderhoud is al lang actief op het gebied van diversiteitsbeleid. Als COO én CHRO kwam ze in juli 2013 in de Raad van Bestuur van PwC Nederland, nadat ze ruim 20 jaar andere functies binnen met name de accountancypraktijk van PwC bekleedde. 

“Vrouwen, mensen met een niet-westerse migratieachtergrond, LHBTQ and everybody else… Ze zijn allemaal welkom bij PwC. Ook medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt door bijvoorbeeld een handicap. Wij willen iedereen een kans bieden. Dat past bij onze organisatie, wij willen bijdragen aan het vertrouwen in de maatschappij en helpen bij het oplossen van belangrijke problemen. Dat is onze purpose. Wij werken er al jaren aan om een echt inclusieve organisatie te worden, waar ieders toegevoegde waarde wordt gezien en gewaardeerd. En dat gaat dus veel verder dan ‘alleen’ divers. In mijn tijd als COO en CHRO heb ik daar zeker aan kunnen bijdragen. Met een focus op cijfers, meten is weten, en kpi’s voor collectieve beoordeling. Daar ben ik trots op.”

Uitsluitend digitaal
Omdat ze haar CFO-functie pas een jaar vervult, wil ze nog niet benadrukken wat er op finance sinds juli 2018 is veranderd. Vooruit kijken wil de CFO wel, bijvoorbeeld naar de komende vijf jaar: ”Binnen PwC zijn we volop bezig met het digitaliseren van onze processen. Het mooie daarvan is dat juist de quick wins heel veel opleveren. Leveranciers worden gevraagd om digitaal te factureren, circa 85 procent van hen doet dat inmiddels. De laatste hand wordt nu gelegd aan nieuwe OCR-software, waarmee we gescande afbeeldingen en schrijfschrift kunnen inlezen. Gecombineerd met het digitaal aanleveren van facturen reduceren we het aantal manuele handelingen tot het strikt noodzakelijke.”

“Onze klanten bieden we dezelfde service, met behulp van eenvoudige robotics oplossingen worden stappen gezet in het verder automatiseren van het opstellen van standaard uitgaande facturen”, vervolgt ze. “Waarbij op basis van vooraf afgesproken billing schedules automatisch factuurvoorstellen worden klaargezet. Daarnaast is op elk niveau de informatie van finance uitsluitend nog digitaal te benaderen, wat varieert van de salarisstroken van de PwC’ers tot gepersonaliseerde financiële scorecards en het Integrated Dashboard. Hetzelfde geldt voor alle rapportages, op unit, Lines of Service, land of op klant classificatie en marktsegment”.  
 
Deze voorbeelden laten volgens PwC zien dat digitale ontwikkelingen steeds sneller gaan. Die hebben ook impact op het business model en de finance functie zelf. Dat roept vragen en uitdagingen op. Op welke manier kan je je mensen het best voorbereiden op deze ontwikkelingen en wat is de toegevoegde waarde van al die nieuw te ontsluiten interne en externe data? Wat kunnen we daar mee?
 
“Op het gebied van mensen zien we dat het aantal administrateurs terugloopt, de analyses worden steeds meer gedaan door slimme algoritmes”, legt Jolanda Lamse-Minderhoud uit. “Maar daarvoor in de plaats moeten er veel meer specialisten komen, met verstand van algoritmes, a.i. en robotisering. De toegevoegde waarde van CFO’s en de finance afdeling wordt steeds groter omdat we steeds meer tools tot onze beschikking hebben. Zo combineren we vaker publieke data en historische informatie over bijvoorbeeld de vraag vanuit de markt om die toekomstige vraag te voorspellen.,, We kunnen nu al gemakkelijker in bijna real time laten zien hoe de organisatie ervoor staat. Ik zie een ontwikkeling van managing risk, naar managing change, forward looking. Ontzettend gaaf allemaal!”
 
Jong en vol energie
Lachend vervolgt ze: “Ik wil over vijf jaar nog steeds jong en vol energie zijn, ik wil nog elke dag iets leren! Dat doe ik immers al sinds ik mijn loopbaan bij PwC in 1992 begon. Je kunt jezelf hier fantastisch ontwikkelen. Mijn carrière liet tot nog toe elke keer andere keuzes zien.” 
 
Jolanda Lamse-Minderhoud staat open voor feedback, maar zegt in één adem: “Afspraak is afspraak, als resultaten uitblijven word ik wat eh… dwingender. Dat zullen de collega’s op finance denk ik wel herkennen. Het gaat om het team, om samen. Én het gaat om die resultaten. Ik leg de lat hoog, maar met begrip voor de mens. Ik kan pittig zijn, zeggen waar het op staat. Ik wil dingen beter maken en benoem dus kwetsbaarheden. Ja, ook van mezelf”

Lees ook: Mona de Boer, director data analytics PwC, beantwoordt vragen