Jorrit Kelderman (CFO Pacmed): “Bij een medische start-up is het altijd zoeken naar balans.”

CFO moet innovatiedrang bevorderen, maar ook in goede banen leiden.

Medtech-bedrijf Pacmed is een veelbelovende start-up. De CFO heeft een brede rol, die sterk kan bijdragen aan het succes. Al moet hij soms waken voor ongebreidelde innovatiedrang.

In de gezondheidszorg worden enorme hoeveelheden data van patiënten verzameld. Zeker als het gaat om patiënten die op de intensive care liggen: van iedere patiënt worden wel 30.000 datapunten per dag verzameld, zegt Jorrit Kelderman, sinds november van vorig jaar CFO van de medische start-up Pacmed. De data op de IC zijn bovendien relatief gestandaardiseerd, dankzij het wereldwijd gebruikte NICE-protocol, wat het werken met de data vergemakkelijkt.

  • Pacmed is een veelbelovende medische start-up op het gebied van kunstmatige intelligentie
  • CFO Jorrit Kelderman (november 2022) is niet alleen financieel verantwoordelijk, maar moet ook toezien op naleving van stringente vereisten op het gebied van kwaliteit en data privacy
  • De nadruk op wet- en regelgeving bij medische bedrijven is voor hem wel een uitdaging: "Ik wil geen party pooper" zijn.

Schatkamer van gegevens
Een schatkamer van gegevens is het, die Pacmed aanwendt om artsen te ondersteunen in hun beslissing of iemand van de IC mag worden ontslagen. Het model van Pacmed geeft een inschatting hoe groot de kans is dat een patiënt opnieuw moet worden opgenomen of zelfs zal komen te overlijden aan de hand van tientallen indicatoren, waaronder iemands ziekteverloop in de afgelopen 24 uur. Het model is getraind met vijftien jaar aan data van de IC van het VUmc in Amsterdam. Het doel is om de kwaliteit van besluitvorming te verbeteren en de opnameduur op de IC te verkorten.

En het werkt goed, constateert Kelderman. Nu al kan het model risico’s soms beter dan artsen inschatten. Logisch, want het heeft een veel beter overzicht over alle factoren die een rol kunnen spelen bij iemands ontslag. Niet dat het systeem van Pacmed de arts kan vervangen, want het besluit om een patiënt te ontslaan hangt ook van factoren af waar het model geen rekening mee houdt – zoals de wens van de familie van de patiënt. Wel kan het de arts helpen een beter besluit te nemen, en een verantwoord risico te lopen. Waardoor patiënten niet onnodig lang op de IC verblijven. En de kosten van de gezondheidszorg kunnen worden teruggedrongen. "Al is de impact op de kostenbesparing soms lastig te kwantificeren. Maar de intensive care is een dure aangelegenheid voor ziekenhuizen."

Enorme markt
De markt voor de oplossing van Pacmed is – alleen al vanwege de mogelijke kostenbesparingen – enorm. Het bedrijf heeft al een overeenkomst met de Santeon-ziekenhuizen op zak. De komende drie jaar verwacht het in Nederland bij 20 tot 30 ziekenhuizen de beslissingsondersteunende software te kunnen implementeren. Dan zou het bedrijf – opgericht in 2015, inmiddels met 35 werknemers in dienst – 'break even' spelen, zegt Kelderman. "Maar er moet nog veel tijd en moeite gestoken moeten worden in het nog meer schaalbaar maken van het product door onder andere de implementatieduur naar beneden te brengen. Ook de ziekenhuizen zitten in een steile leercurve hoe er om moet worden gegaan met het delen van data. Hierbij proberen we samen met de ziekenhuizen zo veel mogelijk barrières weg te nemen. Want het effectiever en efficiënter gebruiken van data is belangrijk om de kosten van de zorg beheersbaar te krijgen." Internationale expansie is een volgende stap voor Pacmed.

Het bedrijf is gefinancierd door ‘early stage’ investeerders en informele investeerders uit het netwerk van het bedrijf. Afgelopen zomer is er een nieuwe investeerder ingestapt die fors heeft geïnvesteerd, waardoor het bedrijf verder kan gaan met de uibreiding en het uitrollen van het product. Voordat het bedrijf winstgevend zal zijn, zal er een nieuwe investeringsronde komen, verwacht Kelderman, waarbij hij uiteraard een grote rol zal spelen.

Lees ook: Kan de CFO ons zorgstelsel redden

CFO soms ook 'partypooper'
Kelderman zelf is econoom, die eerst ervaring als fusie- en overnamespecialist opdeed en daarna bij Essent heeft gewerkt voordat hij in de medische sector belandde, onder andere bij een bedrijf (ViCentra) dat kleine, handzame insulinepompen maakt en de – later door Philips overgenomen – onderneming NightBalance dat apparaten tegen slaapapneu had ontwikkeld. Die overstap naar de medische sector is hem zeer goed bevallen, zegt hij. "De medische sector kan echt waarde toevoegen aan de maatschappij. Dat is het mooie: je kunt het verschil maken."

Helemaal mooi is het dat hij nu bij een start-up werkt, waar het bruist van ondernemingszin. "Ik kan hier als CFO een brede rol spelen. Breder dan in een grote, hiërarchische onderneming." Al is het voor hem vaak zoeken naar een 'balans', zegt hij. Want hoezeer Kelderman de verdere ontwikkeling van Pacmed ook een warm hart toedraagt, ongebreideld experimenteren – "zoals bij een willekeurig softwareplatform" – is er niet bij, en de innovatie moet goed worden gestructureerd om aan de strenge internationale kwalitietsvereisten te voldoen, gedefinieerd in the Medical Device Regulations.

Kelderman wil geen 'party pooper' zijn, zegt hij. Toch is hij als CFO wel leider van het team dat zich bezighoudt met 'quality assurance and regulatory affairs' en andere kwesties die verband houden met wet- en regelgeving.

"Ik moet erop toezien dat de stringente regels voor datagovernace die in de medische sector gelden worden nageleefd, dat Pacmed voldoet aan de zogeheten 'medical device' regulering. Tegelijkertijd wil ik zorgen dat het team steeds beter leert van wat ziekenhuizen nodig hebben en snel productverbeteringen aanbrengen. Hierbij is mijn rol om balans aan te brengen tussen innovatiedrang en de context waarin medische technologiebedrijven opereren. Een uitdagende dynamiek!"