Kabinet van de CFO: “Heldere wetsvoorstellen, duidelijke, doelmatige subsidieregels en fiscale maatregelen die de juiste prikkels geven zijn belangrijk.” 

Mike van der Weerd, CFO Equans, pleit voor een gezond marktmechanisme en reële prijs voor energie.

De Tweede Kamerverkiezingen zijn achter de rug. De formatie kan beginnen. Welke tips en verzoeken geven Nederlandse CFO's mee aan het aankomende kabinet? Vandaag Mike van der Weerd, CFO bij Equans.

"Als maatschappij staan we voor enorme uitdagingen om te komen tot een duurzame wereld. De wereld zal zeker een transitie moeten ondergaan om te komen tot een duurzame energiehuishouding, waarin we de energie slimmer in gaan zetten, maar ook tevens slimmer gaan opwekken en opslaan. De politiek en het bedrijfsleven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in deze energietransitie.

Om een uitdaging van deze omvang aan te kunnen gaan is er langetermijnvisie en -beleid noodzakelijk. De rol van de overheid is hierbij om langetermijnkaders en -randvoorwaarden te scheppen, zodat het bedrijfsleven het vertrouwen heeft dat het de noodzakelijke investeringen kan gaan doen om te verduurzamen. De SDE+(+) regeling is volgens mij een voorbeeld van een regeling die een positieve werking heeft in de transitie naar duurzame energie oplossingen. Uiteindelijk zullen deze regelingen moeten leiden naar een gezond marktmechanisme, waarbinnen een reële prijs voor energie gevormd wordt.   

De wereld staat echter niet stil en nieuwe ontwikkelingen dienen een plek te krijgen in de oplossingen voor de toekomst. Er zal nooit een ultieme oplossing zijn voor het gehele probleem. Een mix van oplossingen – waterstof, batterij oplossingen, nucleair, wind, zon – zal uiteindelijk het antwoord moeten geven aan de vraagstukken waarvoor we staan.  De overheid heeft hierbij een regierol zonder dat daarbij een overdaad aan regelgeving over het bedrijfsleven wordt uitgestort. Heldere wetsvoorstellen, duidelijke, doelmatige subsidieregels en fiscale maatregelen die de juiste prikkels geven zijn belangrijk. 

Tevens is het belangrijk dat met het realiseren van de energietransitie nieuwe industrieën en businesses ontstaan in Nederland, zodat ook de Nederlandse economie zich duurzaam doorontwikkelt en groei van welzijn en welvaart in Nederland hand in hand kunnen blijven gaan."

Lees ook op CFO.nl: Kabinet van de CFO (Ferdy Dautzenberg, HyET Solar): "Groeiambities worden te vaak gefrustreerd door niet op elkaar afgestemde, conflicterende, wet- en regelgeving."