Kabinet van de CFO: “Laten we weer eens wat sectoren ondersteunen waar we wereldwijd leidend in willen zijn.”

Steven le Poole (ondernemend CFO), ziet duurzaamheid graag als verdienmodel.

Woensdag 22 november Tweede Kamerverkiezingen. Hoe de uitslagen er ook uit zullen zien, Nederland en het Nederlandse bedrijfsleven staan voor grote uitdagingen. Welke tips en verzoeken geven Nederlandse CFO's mee aan het aankomende kabinet? Vandaag "ondernemend CFO" Steven le Poole (onder andere werkte hij voor Cleanlease).

"Mijn zoon Friso le Poole is als D66 raadslid in Bloemendaal ook betrokken bij de landelijke verkiezingscampagne, dus nee, helemaal onbevooroordeeld zal ik niet zijn, haha.

Maar als CFO zou ik graag zien dat het komende kabinet een wat meer pro-actief industriebeleid gaat voeren. Laten we weer eens wat sectoren ondersteunen waar we wereldwijd leidend in willen zijn. Windenergie hebben we helaas laten lopen, maar semi-conductors, daar zitten we nog aan de top, net zoals in waterbouwbeleid. Daar zouden we van moeten kunnen afkijken hoe je als overheid ondernemers en bedrijven kunt faciliteren en stimuleren om echt de lead te nemen in innovatie en zo mondiaal een koppositie te veroveren.

Wat betreft het duurzaamheidsvraagstuk en de klimaatdiscussie zie ik twee kampen. Een aantal partijen dat zegt. Klimaatmanagement is allemaal leuk en aardig, maar het moet wel haalbaar en betaalbaar zijn – codetaal voor ‘het mag niet leiden tot ongemakkelijke keuzes’. Aan de andere kant van het politieke spectrum zie ik partijen die scherp zitten op de ‘early indicators’ van wat klimaatverandering voor ons gaat betekenen op termijn: de meest ingrijpende verandering die onze kant op komt.

Daarbinnen heb je dan ook nog politici die, naast noodzaak, ook kansen zien: verduurzamen en besparen moet – en als we daarin het voortouw nemen kunnen we er nog geld mee verdienen ook. Ik meen dat het Silvio Erkens (VVD) bij Buccaneer in Delft voorrekende dat Nederland als vestigingsplek voor de industrie van de toekomst zou kunnen concurreren in de toekomst op lage energiekosten, als we onder andere de Noordzee zouden gebruiken voor de ontwikkeling van offshore windmolens. Ik heb dat zelf niet nagerekend, maar als CFO vind ik die manier van denken over duurzaamheid wel aansprekend.”

Lees ook op CFO.nl: Kabinet van de CFO (Daniëlle Berndsen, Korian Benelux): "Sta op 22 november – en ook daarna – stil bij de impact van 'vergrijzing', de grote game changer."

 

Gerelateerde artikelen