Kees Hamster (CFRO VGZ): “We ambiëren een koplopersrol als het gaat om mens en duurzaamheid”

Coöperatieve structuur als waarborg voor maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Op vier jaren bij het internationale accountantskantoor EY na, werkte Kees Hamster sinds 1997 in diverse finance functies voor achtereenvolgens Univé en VGZ. Bij het fuseren van beide partijen speelde de aan de Universiteit van Groningen (cum laude) afgestudeerde registeraccountant en register-controller een cruciale rol.

Al negen jaar is hij CFO én lid van de Raad van Bestuur bij Coöperatie VGZ; vorig jaar juni werd zijn portefeuille uitgebreid met Risk, Compliance, Juridische zaken en Veiligheidszaken. Het zijn de complexiteit en de dynamiek in de zorgverzekeringssector, zeker vanuit financieel perspectief, die hem al zo lang aan deze branche binden. De Chief Financial and Risk Officer (CFRO) ziet en koestert het coöperatieve karakter van VGZ als waarborg voor de maatschappelijke verantwoordelijkheid.

“De vraag hoe we samen de zorg continu blijven vernieuwen zodat deze goed, toegankelijk en betaalbaar blijft, is en blijft actueel”, vertelt hij. “Daarin heeft VGZ een faciliterende en stimulerende rol. Een rol waaraan ik met mijn expertise en ervaring kan bijdragen.”

Dat het bij de coöperatie om het welzijn van de leden gaat, weegt voor Hamster zwaar. Zo kent VGZ het begrip ‘aandeelhouderswaarde’ niet, maar kenmerkt de organisatie met ruim vier miljoen leden zich door haar coöperatieve en solidaire karakter. In het vertrouwen dat Nederland gezonder wordt en de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar blijft als leden meer grip hebben op hun gezondheid en zorg. “Het faciliteren daarvan drijft en verbindt ons”, zo zei Hamster, kort nadat zijn CFO-portefeuille vorig jaar werd uitgebreid tot die van CFRO.

‘Zorg goed, toegankelijk en betaalbaar houden’
Na de afgelopen twee ‘Corona jaren’ geldt voor VGZ datgene wat de gehele sector bezighoudt: het toekomstbestendig houden van de zorg. Want dat de kosten zullen blijven stijgen – mede door de vergrijzing en de steeds geavanceerdere medische behandelingen – is kristalhelder. De combinatie met groeiende personeelsschaarste maakt die uitdaging nóg groter.
“Voor VGZ staat betrouwbaarheid naar al onze stakeholders voorop”, zegt Kees Hamster. “Dat is ons bread and butter als zorgverzekeraar. En omdat we met heel veel stakeholders te maken hebben, gaat het tegelijkertijd om navenant veel belangen. Denk aan die van patiëntenverenigingen, van zorgverleners, van toezichthouders, denk aan de politieke factor, aan je eigen organisatie… Ik ervaar dat onderhouden van die goede relatie veel meer als een uitdaging dan als iets belemmerends.”
Vorig jaar droeg hij zijn IT-portefeuille over en kreeg daarvoor Risk, Compliance, Juridische zaken en Veiligheidszaken in de plaats. “VGZ zit middenin het digitale transformatieproces”, aldus Hamster. ”Dankzij digitalisering zijn er tal van mogelijkheden om de zorg te verbeteren. Wij willen dé partner zijn voor onze leden en hun naasten die hen verder helpt bij vragen over gezondheid en zorg. De partner die met oplossingen komt, die echt bij hen passen. Patiënten weten dat andere industrieën zich steeds meer ‘om de klant heen organiseren’, 24/7 transparant zijn, met duidelijke keuzemogelijkheden. Zij weten dat het kan en verwachten dat van de zorg ook.”

Steeds hogere eisen aan beveiliging
Daarbij doelt de CFRO mede op hogere eisen aan het beveiligen van eigen processen tegen cyberaanvallen en ongewenste toegang. “De gegevens die leden ons toevertrouwen, moeten veilig zijn. Bovendien zijn er privacyregels. En privacy is de basis voor die zo essentiële vertrouwensrelatie richting leden en zorginstellingen”, zeggen ze bij VGZ.

Technologie voorziet ook in mogelijkheden om de zorg te ontlasten. Zo werkt VGZ samen met het Nijmeegse Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in het telemonitoren van patiënten met chronische aandoeningen als COPD en hartfalen; meer dan 800 patiënten maken daar inmiddels gebruik van. Daarnaast zijn er nog veel meer bewezen goede voorbeelden die de zorgverzekeraar opschaalt, waardoor zorgverleners van elkaar leren. Technieken die de zorg in Nederland aantoonbaar beter maken voor de patiënt en die oplossingen bieden voor oplopende personeelstekorten en zorgkosten.

Kees Hamster heeft veel affiniteit met risicomanagement, hij realiseert zich dat er op dat gebied nog veel moet gebeuren. Zo werkt ook VGZ volgens het zogenoemde 3-lines of defense model (3LOD). Hierbij is het lijn-management verantwoordelijk voor haar eigen processen. De tweede lijn ontwikkelt de systemen voor een goed proces van risicomanagement en beheersing. Volledig los van alle andere organisatieonderdelen opereert de audit-afdeling als derde lijn, die controleert of het samenspel tussen de eerste en de tweede lijn goed functioneert.

‘Risico’s vroeg detecteren en pareren’
“Sinds 2020 kennen we ons programma ‘Samen in Control”, vertelt de CFRO. “Zaak is risico’s al in een beginstadium te detecteren en te pareren. Het gaat om awareness, om dat voortdurende bewustzijn. Terwijl je tegelijkertijd ook die functie van poortwachter moet vervullen.”

Over het belang van cybersecurity, zegt Kees Hamster: “Cyber brengt ongrijpbare risico’s met zich mee. We zitten als zorgverzekeraar in een permanente race om die functie te versterken en worden vanuit de overheid 24/7 op de hoogte gehouden van mogelijke risico’s. Cyber-bewustzijn moet in de organisatie worden verankerd, heel breed, in het gehele bedrijf. We verzorgen daarom bijvoorbeeld e-learning-programma’s voor onze medewerkers.”

“Onze klanten moeten heel goede én betaalbare zorg blijven ontvangen”, vervolgt de CFRO. “Om schommelingen in de premie te beperken en leden een concurrerende premie te kunnen blijven bieden, spreken we als VGZ zo nodig reserves aan. De combinatie van goede, toegankelijke en betaalbare zorg is key. Nu besteden onze leden zo’n 11 á 12 procent van hun inkomen aan hun zorgverzekering. We doen als VGZ ons uiterste best dat percentage niet verder te laten stijgen.”

‘Het gaat niet om wíe, maar om wát fout ging’
Uitdagingen voor de CFRO bij die grote coöperatieve zorgverzekeraar? “Het programma ‘Samen in Control’ verder goed neer te zetten”, luidt zijn stellige antwoord. “Bedrijfsbreed het gedrag en de cultuur van interne beheersing versterken. Met op pole position: Be Safe! Fouten maken mag, als je er maar van leert. En als je vervolgens maar évalueert. Het gaat immers niet om wíe de fout maakt, maar om wát er fout is gegaan. Om de bronnen te zoeken, in plaats van met de beschuldigende vinger te wijzen.”

Waar Kees Hamster na al die jaren bij VGZ trots op is? “Dat we in teamverband altijd gaan voor toekomstbestendige, passende zorg. Vanuit de kracht van onszelf en van onze partners. Het gaat om dat solidariteitsbeginsel. Dat iedereen – gezond of ziek – gelijke premies betaalt. Mijn waardering voor de inzet van de zorgaanbieders in de intense corona-periode is groot. Ik ben blij dat wij, samen met andere zorgverzekeraars, een regeling hebben getroffen om de financiële en administratieve impact van corona voor hen te beperken. Zodat zij zich konden concentreren op de zorg.”

‘Financeteam mag best diverser’
Het team rond Kees Hamster telt zo’n zeventig collega’s. Die zich naast het traditionele financewerk bezighouden met verdere robotisering, met het ontwikkelen van digitale werkstromen, met voortschrijdende automatisering van prognoses. De CFRO is binnen het Executive Committee ’sponsor’ van het thema diversiteit en inclusie. “Ons financeteam mag nog best diverser”, zegt hij daarover. “Waar de personeelsschaarste in de zorg toeneemt, is ook deze CFRO op zoek naar financieel talent.”

“Als ik dan over finance spreek, kan ik zeggen dat financiële kunde er bij VGZ écht toe doet”, voegt Kees Hamster toe. “Een registercontroller is bij ons daadwerkelijk zichtbaar. Onze sector staat komende jaren voor zowel stevige uitdagingen, als voor heel mooie kansen. Kansen die we moeten benutten. Daarbij moet maatschappelijke duurzaamheid zichtbaar zijn, bijvoorbeeld in onze beleggingsportefeuille. Daarin zetten we serieuze stappen en ambiëren we een koplopersrol.”