Kees van Kalveen (CFO Triodos): “Verantwoord ondernemen is een zaak van de hele boardroom.”

Ankie van Wersch MVO NederlandKees van Kalveen CFO Triodos
Ankie van Wersch (MVO Nederland): MKB kan hulp gebruiken.

Kees van Kalveen, CFO van Triodos Bank, is als hoogste financieel bestuurder verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de data en de financiële  rapportage binnen de bank– en daarmee voor het implementeren van Europese rapportageverplichting volgens de CSRD. Toch wil hij er voor waken dat de CFO –en de CFO alléén– verantwoordelijk is voor de implementatie: “Verantwoord ondernemen is een verantwoordelijkheid van de hele boardroom. Eigenlijk van het hele bedrijf, maar het is de boardroom waar gestuurd moet worden op het creëren van positieve impact.”

Een verantwoordelijkheid die volgens de CFO niet alleen tot uiting moet komen bij de implementatie van een rapportagerichtlijn als de CSRD. Van Kalveen: “CSRD is alleen de weergave van het daadwerkelijke beleid, dat wat een bedrijf echt doet. Een CSRD rapportage geeft inzage waar een onderneming staat als het om verantwoord ondernemen gaat.”

“Ik maak inderdaad kosten om te voldoen aan verschillende richtlijnen. Maar voor het klimaat en sociale aspecten neem ik die impact graag voor mijn rekening. Dat is goed uitlegbaar.”

Ankie van Wersch, de recent aangetreden directeur van MVO Nederland, onderschrijft deze visie. De opwaardering van ‘duurzaamheid’ naar het niveau van de CFO is volgens haar overigens wel  een positieve ontwikkeling. Een ontwikkeling die ze terugziet zowel bij de corporates en grootbedrijven als binnen het MKB: “De Finance afdeling heeft traditioneel niet alleen de meeste ervaring met data en rapportages en compliance, het is ook de plek waar veel van de data samen komt.” Volgens Van Wersch is het dus ook logisch dat de  implementatie en uitvoering van de rapportageverplichting rondom duurzaamheid bij de financiële afdeling ligt.

CSRD en dubbele materialiteit

Van Kalveen en Van Wersch zijn het met elkaar eens dat een CSRD rapportage op zichzelf weinig zegt over het ambitieniveau van de duurzaamheidsdoelstellingen van een bedrijf. Van Kalveen wil wel benadrukken dat de implementatie van de(ze) Europese duurzaamheidsregelgeving  – ook voor een bank als Triodos, die maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel heeft  staan –  geen kleine stap is: “CSRD is namelijk van een heel andere opzet dan Triodos gewend was  om te rapporteren. Wij hebben jarenlange ervaring als het gaat om het rapporteren over de financiële en niet-financiële impact van onze keuzes op mens en milieu, maar de welbekende double materiality is van een andere orde. De buitenwereld moet zich daar niet op verkijken.”

Double materiality betekent voor een CFO en zijn team dat zij niet alleen moeten kijken naar hoe duurzaamheid de financiële prestaties van het bedrijf beïnvloedt, maar ook naar hoe de activiteiten van het bedrijf impact hebben op de samenleving en het milieu. Dit vereist een breder perspectief en diepgaandere integratie van duurzaamheid in de strategische besluitvorming en rapportageprocessen. Van Kalveen: “Ik maak inderdaad kosten om te voldoen aan verschillende richtlijnen. Maar voor het klimaat en sociale aspecten neem ik die impact graag voor mijn rekening. Dat is goed uitlegbaar.”

Dubbele materialiteit

Dubbele materialiteit verwijst naar het beoordelen van duurzaamheidskwesties vanuit twee perspectieven: de impact van de organisatie op mens en milieu (inside-out) en de invloed van duurzaamheidskwesties op de organisatie zelf (outside-in). Dit betekent dat bedrijven zowel moeten rapporteren over hoe hun activiteiten de samenleving en het milieu beïnvloeden, als over hoe externe duurzaamheidsontwikkelingen risico’s en kansen voor de organisatie creëren. Deze benadering helpt bedrijven om een vollediger beeld te krijgen van hun duurzaamheidsimpact en om strategische beslissingen beter te onderbouwen

MKB kan hulp gebruiken

Eerder waarschuwde een jurist als Paul Josephus (Buren Legal) al voor de ingewikkelde implementatie van Europese regelgeving op het gebied van duurzaamheid. Maar ook accountants maken zich zorgen over de implementatie van Europese regelgeving. Ineen interview met FM.nl zei scheidend accountant van Alpha accountants dat het voor sommige MKB- bedrijven misschien lastig wordt om CSRD tijdig te implementeren.

MVO Nederland herkent zich in die zorg. Ankie van Wersch pleit daarom ook voor meer ondersteuning van het MKB, omdat zij immers door grote bedrijven al worden bevraagd en zo indirect al met de CSRD te maken hebben. Bovendien helpt het hen klaar te zijn wanneer ook zij eraan moeten voldoen. Ze verwijst daarvoor naar een recent gehouden onderzoek door MVO Nederland, waaruit blijkt dat grofweg 40 procent van de ondervraagde MKB-bedrijven al bezig is met de CSRD. Wel wijst zij er op dat de richtlijn nieuw is en misschien niet alles meteen goed zal gaan. “Het  proces zal ‘voor bedrijven soms moeilijk en vervelend zijn’. Maar Van Wersch waarschuwt dat de kosten van niet-maatschappelijk verantwoord ondernemen op langere termijn veel hoger kunnen zijn. “Bedrijven móeten deze stappen nu zetten.”

Van Kalveen is benieuwd hoe de rapportage van Triodos Bank er in maart 2025 uit zal zien, aangezien het de eerste keer dat de bank zal rapporteren volgende de CSRD. “Omdat vergelijkbaarheid een van de doelstellingen is van de  CSRD regelgeving, zullen Europese banken en andere bedrijven makkelijker vergeleken kunnen worden met elkaar. Dat zie ik zelf als een voordeel van CSRD: definities, begrippen en concepten rondom duurzaamheid zijn nu geharmoniseerd .”
Namens MVO Nederland stelt Van Wersch dat bedrijven hierdoor ook veel van elkaar kunnen leren. Zowel binnen Nederland wordt intussen informatie en ervaring uitgewisseld. En ook binnen de Europese koepel van banken zijn de verplichte duurzaamheidrapportages een van de thema’s.

Geïnspireerd door The Tipping Point van Malcolm Gladwell verkennen we op FM Dag 2025 samen met 250 finance professionals de subtiele, maar krachtige ingrepen die zorgen voor snelle en impactvolle veranderingen. Van slimme automatisering tot het vroegtijdig signaleren van financiële risico’s: als CFO speel jij een cruciale rol in het kantelpunt van jouw organisatie. Profiteer van de speciale groepstickets en stimuleer innovatie binnen jouw organisatie.

Triodos Bank

Triodos Bank, opgericht in 1980, is uitgegroeid tot een duurzame koploper in de financiële sector. In de ogen van de bank hoeft aandacht voor mens en milieu niet haaks te staan op een goed financieel rendement. Integendeel, de bank is ervan overtuigd dat deze aspecten elkaar op termijn versterken. Triodos Bank heeft onlangs voor de achtste keer haar koppositie op de wereldwijde ranglijst van meeste deals voor schone energie gehandhaafd. Ook is Triodos Bank als enige bank in Nederland B Corp gecertificeerd.

 

 

Gerelateerde artikelen