Kleine ondernemers beter beschermd door Gedragscode
Vandaag zijn Swishfund, BridgeFund en OPR-Bedrijfskrediet op het Ministerie van Financiën, in aanwezigheid van de heer Joost Smits, plaatsvervangend directeur Financiële Markten op het ministerie van Financiën, op de hoogte gesteld dat zij officieel geaccrediteerd zijn volgens de Gedragscode Kort Zakelijk Krediet. De gedragscode heeft als doel ondernemers te beschermen bij het aantrekken van kort-zakelijke kredieten. Dit zijn financieringen met een looptijd van korter dan een jaar en minder dan 100.000 euro.
De afgelopen jaren is het aanbod kleine kredieten aan ondernemers sterk gestegen, waardoor het een steeds belangrijkere financieringsvorm wordt voor ondernemers voor werkkapitaal of tijdelijke overbrugging. Deze sector is op dit moment echter nog ongereguleerd, waardoor het risico kan ontstaan dat ondernemers onvoldoende beschermd worden.
Het Ministerie van Financiën heeft Stichting MKB Financiering (SMF) daarom in 2021 gevraagd om te onderzoeken of zelfregulering in deze sector haalbaar en wenselijk is. Hiervoor zijn gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van ondernemersorganisaties, financieringsadviseurs en natuurlijk de aanbieders van deze financieringen zelf om te komen tot noodzakelijke afspraken tot zelfregulering. De uitkomst van deze gesprekken is een gedragscode voor aanbieders van Kort Zakelijk Krediet waarmee kleine ondernemers zo goed mogelijk beschermd worden.
Keurmerk Erkend MKB Financier
Na een uitgebreide audit zijn Swishfund, BridgeFund en OPR-Bedrijfskrediet de eerste financiers met een positieve beoordeling. Zij voldoen aan alle eisen van de gedragscode Kort Zakelijk Krediet en hebben het Keurmerk Erkend MKB Financier ontvangen.
Als betrokken CFO kun je samen met vakgenoten invloed uitoefenen op de toekomst binnen jouw sector. Bespreek belangrijke trends, ontwikkelingen en strategieën tijdens onze online CFO.nl Panels. Geïnteresseerd in kosteloze deelname? Bezoek CFO.nl/panel voor meer informatie en sluit je aan.
Ronald Kleverlaan, voorzitter Stichting MKB Financiering: “Voor een ondernemer is het belangrijk dat deze erop kan rekenen dat een Erkend MKB Financier betrouwbaar is en de ondernemer bij een klacht terug kan vallen op het onafhankelijk financiële klachteninstituut Kifid. De gedragscode Kort Zakelijk Krediet is een volgende stap in de verdere professionalisering en transparantie van de non-bancaire sector, waar Stichting MKB Financiering zich sinds haar oprichting voor inzet.”
Waarom een gedragscode?
Naast duidelijkheid en helderheid voor ondernemers komt de gedragscode tegemoet aan de wens van de politiek om de kleine mkb-ondernemer in het financieringslandschap beter te beschermen. Het ministerie van Financiën vindt toegang tot financiering voor het mkb cruciaal, of het nu gaat om starten, groeien, vernieuwen of investeren in maatschappelijke transities. Het is van belang om te zorgen dat de toegang tot kort zakelijke financiering gewaarborgd blijft. Ook is het belangrijk dat kleine ondernemers gepaste bescherming krijgen wanneer zij zakelijk krediet afnemen en is het goed dat financiers de noodzaak zien om zich aan regels te binden ter bescherming van de kredietnemers.
Lees ook: MKB: ‘Akkoord gericht op verdienvermogen en ondernemerschap’ – FM.nl – Financieel Management (financieel-management.nl)
Hoe ziet de gedragscode eruit
Financieringen die onder de gedragscode Kort zakelijk krediet worden verstrekt mogen geen verborgen kosten bevatten (de zogenaamde kleine lettertjes), de financier moet aan hoge kwaliteitseisen voldoen en volledige transparantie bieden richting de kleine ondernemer in de tarifering en bijkomende kosten. Daarnaast is het belangrijk dat er geen overcreditering plaatsvindt en de ondernemer zijn financiering kan terugbetalen, waarvoor wordt samengewerkt met het BKR. Ook bestaat er voor de aangesloten financiers de verplichting zich aan te sluiten bij het Kifid zodat de ondernemer daar terecht kan met klachten.
Joost Smits, directeur Financiële Markten: “Het is goed dat deze financiers zich willen inzetten om overcreditering van ondernemers tegen te gaan en zich daartoe onderwerpen aan de gedragscode en zowel aansluiten bij BKR als Kifid. Dat ondernemers soms dure kredieten afsluiten is namelijk een punt van zorg. Voorkomen moet worden dat een ondernemer alleen maar verder in de schulden raakt. De gedragscode gaat dit soort praktijken tegen en stelt verantwoorde kredietverstrekking aan ondernemers voorop”