Klimaatpioniers lanceren 100 Months to Change
Om tegen 2030 55 procent vermindering van broeikasgassen te realiseren, start een collectief van klimaatpioniers op 1 september een wereldwijd programma: 100 Months to Change. Omdat we nog maar 100 maanden de tijd hebben voor het behalen van de essentiële klimaatdoelen in 2030 , wil dit samenwerkingsverband professionals in overheid, bedrijfsleven en onderwijs aanzetten tot daadwerkelijke acties. Opvallend aan dit initiatief is de schaal en vorm waarop wordt ingezet, die er voor zorgen dat veel organisaties inspiratie en handvatten krijgen om snel broeikasgassen te kunnen verminderen. Drijvende kracht is een ervaren team van klimaatpioniers, onder meer bekend van de introductie van de film An Inconvenient Truth, het Nationaal Sustainability Congres en Duurzaam Gebouwd.
Urgentie: er is nu actie vereist om de klimaatdoelen van 2030 te halen
Slechts 40 procent van de bedrijven heeft klimaatdoelen opgesteld en daarvan wordt slechts 10 procent behaald. Ook de overheid lijkt de klimaatdoelen van 2030 niet te gaan halen. Initiatiefnemer Charlotte Extercatte: “Het klimaatvraagstuk is echt mensenwerk. Als we geen doelen stellen, gaan we die 55 procent niet halen. Daar waar er al actie is, kunnen we nog zoveel meer als we het slim organiseren. Dat leerden we van de pioniers, die al jaren ervaring hebben met klimaatoplossingen. Met dit programma gaan we al die ervaring heel snel toepassen in alle sectoren. Dit vergroot de kans dat we doelen behalen en in het meest gunstige IPCC6 scenario uitkomen.”
100 Months to Change
100 Months to Change is de naam van de campagne en de community waarmee leiders en professionals wereldwijd worden uitgedaagd. Het is een transformatieprogramma dat bestaat uit het delen van inspirerende verhalen van pioniers en een actieprogramma dat acties faciliteert en impact meet. De pioniersverhalen bewijzen dat het mogelijk is om positieve verandering te organiseren en daarmee bij te dragen aan de oplossing van de klimaatuitdagingen. Mijlpalen in het eerste jaar van het programma zijn premieres van de film Beyond Zero in diverse landen. In Nederland is dat op het 20ste Nationaal Sustainability Congres op 11 november.
Klimaatpionier Maurits Groen, die eerder de Al Gore film in Nederland succesvol introduceerde, zegt: “Het is een uniek verhaal van pionier Ray Anderson die in 1994 startte om zijn bedrijf, vloerenfabrikant Interface, te transformeren naar een bedrijf met een positief impact op het klimaat: inmiddels maken ze producten die netto meer CO2 vastleggen dan uitstoten. Dit is een inspiratiebron voor velen: de film laat zien dat het mogelijk is , maar vooral hoe je dat concreet doet. Zo’n film moet nu op grote schaal de wereld in. Daarom werk ik hieraan mee. Mensen zoals Paul Polman en diverse academici zijn zeer positief over de film.”
Een ander doel is het onderwijs aanzetten tot lesgeven over het omgaan met klimaatverandering als toekomstig professional. “Iedereen krijgt in wonen en werken te maken met de gevolgen van klimaatverandering, vooral de jongeren. Het is niet genoeg om de werelddoelen in het onderwijs te hebben. Het programma biedt hoe het in de praktijk werkt. Alles wat we nu ontwikkelen voor de bedrijven en overheden zou daarom beschikbaar moeten zijn voor docenten en studenten. We werken in dit initiatief wereldwijd samen met changemakers en leiders uit vooraanstaande organisaties en onderwijs instellingen en die zijn het hier over eens”, aldus Extercatte.