Koppeling HR en finance helpt snelgroeiend Catawiki

Catawiki is volgens Deloitte het snelst groeiende techbedrijf van Europa. “De grootste uitdaging voor mij afgelopen jaar was het optuigen van een solide finance-afdeling met bijbehorende processen. De backoffice was niet meegegroeid”, vertelt Willem van Wijmen, sinds December 2015 CFO van Catawiki, op FM-Dag in Den Bosch

Sinds 2011 boekte Catawiki een omzetgroei van 45.080 procent (!). Het in 2008 opgerichte bedrijf is een online veilinghuis dat onder meer gebruikt wordt door verwoede verzamelaars van horloges, boeken, sieraden en kunst. Het veilinghuis rekent een commissie aan zowel de koper, als de verkoper. Wekelijks worden er 30.000 kavels geveild en het bedrijf is inmiddels in 18 landen actief. Meer mooie cijfers. In de zomer van 2015 haalde de veilingsite 75 miljoen euro op bij diverse investeerders. 

Geld dat gebruikt moet worden om te groeien. Iemand uit het publiek wil preciezer weten hoe de 75 miljoen geïnvesteerd gaat worden. Van Wijmen houdt de kaarten tegen de borst, maar verwijst naar de beursgang van Takeway, eigenaar van thuisbezorgd.nl. Volgens de CFO is de casus vergelijkbaar met die van Catawiki. Het Nederlandse Takeaway ging vorige maand naar de beurs. Volgens de prospectus met name om geld op te halen voor groeidoeleinden. De maaltijdbezorger is de absolute marktleider in Nederland, maar wil nu ook de Duitse markt veroveren onder de naam Lieferando. Hiervoor zal het bedrijf de strijd aan moeten gaan met Delivery Hero, dat eigenaar is van Deliveroo. Een deel van de opbrengst van de beursgang zal gebruikt worden om de marketinguitgaven in Duitsland te verhogen. Terug naar Catawiki. Van Wijmen vertelt dat het bedrijf in enkele markten een leidende positie heeft, maar het deze in andere landen nog hoopt te verwerven. En daarvoor zijn, onder andere, marketinguitgaven nodig. 

Backoffice bleef achter
De wens om te groeien was niet Van Wijmens eerste zorg toen hij vorig jaar aantrad als CFO. “Er was een beperkte finance-afdeling. De backoffice was niet meegegroeid. Finance werd er bij gedaan door medewerkers van customer support”, zegt hij. Inmiddels heeft Van Wijmen een klein financeteam, de grootste winst afgelopen jaar werd volgens de CFO geboekt met het implementeren van een cloud based HR- en financeplatform; Workday. “Zelf ben ik een enorme fan van centrale cloudoplossingen en heb ik een aversie tegen lokale oplossingen die we al jaren kennen uit de tijd dat Microsoft dominant was”, grapt de CFO. Met Workday komen financiële data en HR-data samen in één omgeving die ook nog eens draait in de cloud. “Erg prettig”, volgens Van Wijmen, mede omdat veel van de kosten van Catawiki personeelsgerelateerd zijn. Workday draagt de identiteit van de medewerkers en alle interne processen die gebruik maken van deze identiteit maken daarvan gebruik; het goedkeuren van facturen en declaraties, het indienen van declaraties, het aanvragen en goedkeuren van verlof en ga zo maar door. Ook is er een koppeling met de infrastructuur van de bank zodat er niet meer apart hoeft te worden geautoriseerd. Goedkeuring volgens de processen van Workday betekent automatische betaling. We zijn hierdoor enorm efficiënt, controls zitten ingebouwd in de processen en er zijn bijna geen handmatige elementen meer aanwezig. ” Moderator Rens de Jong, bekend van BNR, wil weten wat de groei van Catawiki kan stoppen. Van Wijmen geeft aan dat de grootste uitdaging nu zit in productverbetering. “In China zijn per regio veel verschillende betalingsmogelijkheden. Wij dekken nog niet alle mogelijkheden, dus dat kan de groei remmen. Hierin is snelheid belangrijk.” 

De moderator, zelf fervent Catawiki-gebruiker, heeft nog wel een klacht. Doordat steeds meer verzamelaars en anderen de weg naar de veilingwebsite weten te vinden, is het lastiger om goede koopjes te vinden. Volgens De Jong werden bij concurrenten als Marktplaats nog wel eens producten onder hun waarde verkocht, mede omdat eigenaren geen idee hadden van de waarde. Dat is met het veilingsysteem anders, concludeert hij. “Er zijn nog steeds mooie koopjes”, vindt Van Wijmen. “Maar ik ga je natuurlijk niet vertellen in welke categorieën.: