KPMG maakte korte metten met schandaaldochter in de Golfregio

Nepotisme, claims en gekonkel vagen KPMG Lower Gulf van de kaart.

KPMG Global wil dat de landenfirma KPMG Lower Gulf wordt overgenomen door KPMG Saudi Arabia. Er is geen toekomst meer voor de aparte landenfirma in de Arabische emiraten en Oman. Deze zelfstandige chapter van KPMG wordt al jaren geplaagd door bestuurlijk gekonkel en ruzie binnenshuis

Daarnaast is er ook een slepende juridische claim tegen KPMG Lower Gulf ter waarde van 600 miljoen dollar. Die is ingediend door de bewindvoerders van de failliete private-equityfirma Abraaj. Dit bedrijf ging vijf jaar geleden failliet, met een schuld van een miljard dollar. 

Bewindvoerders wezen met de beschuldigende vinger naar KPMG Lower Gulf, Die zou de boekhouding van Abraaj hebben goedgekeurd en hebben verzuimd om alarm te slaan over fouten in de boekhouding. Vorig jaar veroordeelde een rechtbank in Dubai KPMG Lower Gulf tot het betalen van bijna een kwart miljard dollar aan gedupeerde investeerders. Dit bedrag is hoger dan wat de landenfirma verdient in de Golfregio.

KPMG heeft een onderzoek naar de gang van zaken bij de Golf-dochter laten uitvoeren door het Britse advocatenkantoor Freshfield. De resultaten ervan zijn niet openbaar. Ook de partners van KPMG Lower Gulf klagen dat ze de conclusies niet kennen.

KPMG Global heeft nu besloten dat de dochter in de Golfregio moet opgaan in KPMG Saudi Arabia. De operatie moet volgend jaar worden afgerond. In de regio klinken er echter geluiden dat de Saoedische landenfirma niet blij is met de kleine zuster uit Dubai. In Ryad zouden ze vooral bang zijn dat ze met een overname ook de schulden en de claims in huis halen.

Gerelateerde artikelen