Lagere Europese gasprijs trekt Aziatische kopers aan
De gedaalde prijs van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Europa leidt tot een sterkere vraag naar de brandstof in Azië. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat Europa in de toekomst minder lng kan importeren. Daarvoor waarschuwen verschillende energie-experts, meldt persbureau Bloomberg.
"Momenteel is Europa sterk afhankelijk van lng, en wat we ook waarnemen is dat nu de Europese gasprijs daalt, Azië meer lng begint aan te trekken", zei Marco Saalfrank, gashandelaar bij het Zwitserse nutsbedrijf Axpo Solutions. De Europese gasprijs is inmiddels gezakt naar het niveau van mei 2021, toen Rusland geleidelijk een deel van zijn gaspijpleidingen naar Europa begon af te sluiten. Om het wegvallen van het Russisch gas op te vangen is Europa meer lng gaan importeren.
Lees ook: Gasunie waakzaamheid en energie besparen blijven nodig (cfo.nl)
Concurrentie vanuit Azië
Hoewel de daling van de Europese gasprijs wijst op een comfortabele aanbodsituatie voor de regio, zo zijn de gasvoorraden in Europa nog steeds voor ongeveer 65 procent vol, trekt het ook meer Aziatische kopers aan. Kopers in China, India en Thailand hebben al hun aankopen van lng opgeschroefd. Daardoor moet Europa meer concurreren met Azië om lng op de wereldmarkt.
Lees ook: Wil je als CFO écht bijdragen aan de energietransitie, of alleen op papier?
"In de toekomst is het geen vanzelfsprekendheid dat we al het lng zullen krijgen dat we willen", waarschuwde Gregor Pett, hoofdanalist bij het Duitse nutsbedrijf Uniper. "Europa heeft nu twee milde winters gehad, wat heeft geholpen. Daar kunnen we in de toekomst niet op rekenen."
Opvoering aardgasproductie Qatar
QatarEnergy voert de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) verder op. Het Qatarese staatsbedrijf is van plan 16 miljoen ton lng per jaar extra te winnen uit een groot gasveld in de Perzische Golf. Daarmee komt de totale productie voorlopig uit op 142 miljoen ton lng per jaar, zei topman Saad al-Kaabi op een persconferentie in Doha. Hij waarschuwde tegelijkertijd dat de markt voor gas voorlopig krap blijft, zelfs met deze uitbreiding.
Om meer gas te kunnen winnen uit het gasveld onder de zee, zijn forse investeringen nodig in twee nieuwe lng-fabrieken. Kaabi zei dat het nog te vroeg is om te praten over partners in het uitbreidingproject. Eerder staken onder andere Shell, TotalEnergies, Eni en ExxonMobil geld in projecten voor de uitbreiding van de Qatarese gasproductie. Het duurt nog wel enkele jaren voordat ze deze lng daadwerkelijk kunnen afnemen.
Qatar is 's werelds grootste exporteur van lng, waar in Europa meer vraag naar is sinds Rusland de toevoer van aardgas heeft afgeknepen. Met alle bestaande uitbreidingsplannen voert de Golfstaat tot 2030 de winning van vloeibaar gemaakt aardgas met 85 procent op, stelde QatarEnergy. (ANP)