Transformatie en 21st century intercultural skills

Hoe beïnvloed je, geef je effectief tegengas en leiding in een globaliserende wereld?

In het vorige artikel zetten we uiteen hoe het werken met Service Provider complexiteiten met zich mee brengt bij transformaties. In dit artikel komen we terecht bij de hamvraag: begrijp je je stakeholder goed genoeg? Een heel belangrijk element is ‘begrijp je de cultuur’? 

Geen compromis
Wij hebben hier veel tijd in gestoken. Enerzijds om de stakeholder te begrijpen en betere aansluiting te creëren. Anderzijds om mensen te laten inzien dat NXP bereid is om te kijken naar de cultuurverschillen en de samenwerking, maar niet bereid is om te compromitteren op het operating model in de DevOps en agile cultuur die we willen creëren.

Excuus truus
Daarnaast hebben we echt geweldig Indiaas talent, maar er is ook het fenomeen cultuur. Je mag cultuur niet als excuus truus gebruiken. Dan kom ik bij ons principe #8: unlock the true intrinsic motivation. Dat kan alleen als je hen begrijpt. Vandaar dat we een lange termijn samenwerking zijn aangegaan met Global Business Academy. Zij zijn gespecialiseerd in 21st century intercultural skills. 

Skillset of the future 
21st century intercultural skills is uitgeroepen tot de top #10 skillset of the future. Niet het inzicht dat er cultuurverschillen zijn, want dat weet inmiddels iedereen, maar hoe het anders is en hoe je het oplost. Hoe beïnvloed je, geef je effectief tegengas en leiding in een globaliserende wereld? Dàt is de intercultural skillset of the future. 

Voor NXP wordt dit samengevoegd met ons Agile en DevOps curriculum. Fenomenen als rolling planning, fail fast, transparantie en coping with failure hebben allen een andere betekenis in de Indiase, Nederlandse, Amerikaanse en Roemeense cultuur. Wij kijken hierdoor met een global mindset naar deze fenomenen. Daarnaast creëren onze teams hun eigen common ground culture waarin ze aannames en verwachtingen ombuigen naar team afspraken. Dat voorkomt een hoop problemen.  

Kennis en aannames
De snelle reactie is: ik heb geen probleem. Maar het gaat niet alleen om het verrijken van je eigen global mindset en het leren van praktische skills hoe je efficiënter kunt werken. Het gaat ook om jezelf zien door de ogen van de ander. Als Nederlanders durven we ons kwetsbaar op te stellen. ‘Brainstorm maar en zet het op Yammer zodat wij kunnen reageren’. Maar dat werkt niet met Amerikanen of Indiërs, want die zijn niet comfortabel met die mate van kwetsbaarheid. Door inzicht te krijgen in jouw cultureel-beïnvloede verwachtingen, word je veel effectiever buiten de landsgrenzen.

Bias 
Misschien nog wel belangrijker is je eigen aannames te challengen. Is het mijn bias, de bias van de ander, het cultuurverschil, de individu? De behaviours zijn hetzelfde maar de grondslag van gedrag is echt anders door cultuurverschillen. Daarbij hoort ook het challengen van je mening. Beoordeel ik deze persoon op hun werk of hun stijl? Creëer ik de benodigde veiligheid waardoor mensen goed werk zullen leveren? Dat vind ik het krachtige aan dit programma: het gaat niet alleen om je blik naar buiten te verruimen, maar ook naar binnen. 

Leadership capabilities
En dan komen we weer terug bij het begin. De waarde van transformaties wordt niet gerealiseerd. Het allerbelangrijkste aspect in transformatie is leadership. De product owner stuurt teams van 12 – 14 man aan. Die moet iedereen kennen, echt kennen. Know your people. What would be possibe if you are able to unlock their intrinsic motivation? Want als je de verandering omarmt ben jij degene die de kennis en waarde houdt en gaat leiden. 

In het volgende artikel komen alle componenten van artikel 1 tot en met 5 te samen en zullen we uiteen zetten hoe Sebastiaan Laurijsse zijn succesvolle transformaties vorm geeft binnen NXP.

Ilse Kerling is de founder van Global Business Academy. In deze wereld waar werk steeds sneller, complexer en internationaler wordt, is effectieve communicatie en samenwerking een must. Maar wat voor jou ownership, transparantie en proactiviteit betekent, is voor iedere cultuur anders. GBA is gespecialiseerd in 21st century Cultural Intelligence. Met onze praktische skills leer je hoe je de global team performance kunt maximaliseren. Deze serie doet ze samen met Sebastiaan Laurijsse, Senior Director IT & Digital Transformation Manager bij NXP.

Andere blogs in deze serie
Transformatie en de wet van de snelste
Transformatie en de cruciale rol van finance
Transformatie en de cruciale rol van de CHRO
Transformatie en de uitdaging met Service Providers
De bypass is succesvol, maar de patiënt is dood

Gerelateerde artikelen