Financials vrezen regelgeving niet te kunnen bijhouden

Vooral in West-Europa zorgen over compliance, inflatie en rente.

Bedrijven proberen veerkrachtig te blijven bij grote veranderingen, maar lopen het risico om daarmee uit de pas te lopen met nieuwe wetgeving, zo meldt FM.nl. Compliance vormt een groot risico volgens CFO’s. Dit blijkt uit deGlobal Economic Conditions Survey (GECS), een wereldwijde enquête van IMA (Institute of Management Accountants) en ACCA, een wereldwijde accountantskoepel. Het onderzoek vond plaats onder 644 finance professionals en CFO’s.

  • Compliance is de grootste bron van zorg voor CFO’s in West-Europa
  • Ze zijn bang dat ze de snelle ontwikkelingen niet kunnen bijhouden
  • Ze zijn vooral beducht over de invoering van de CSRD
  • Toch neemt hun vertrouwen in de economie wel een klein beetje toe

Vooral in West-Europa maken de ondervraagde CFO’s zich zorgen over compliance, bijvoorbeeld door de invoering van de CSRD. CFO’s in de financiële dienstverlening compliance maken zich daar meer zorgen over dan CFO’s in de corporate sector. Ze vrezen vooral de snelle transformaties en dynamische ontwikkelingen niet bij te kunnen houden.

Lees ook: Compliance: regeltjes naleven, of strategische keuze? – CFO

Maar de bedrijfsagenda’s worden volgens de ondervraagde CFO’s vooral aangevoerd door economische onzekerheid. Aanleiding zijn de groeiende geopolitieke onrust met het hoogste aantal nationale verkiezingen in de geschiedenis van Europa; de talentschaarste door een krappe arbeidsmarkt en verloren kennis door de vergrijzing. Dan zijn er ook nog zorgen over de opkomst van AI die cybercriminaliteit en ransomware makkelijker maakt.

In West-Europa noemen CFO’s daarom de inflatie en rentetarieven als hun grootste zorg, gevolgd door regelgeving, talentschaarste en de oprukkende technologie.  Dat komt wellicht mede door het verminderde aantal orders in het eerste kwartaal van dit jaar. In geen enkele andere regio nam het aantal orders af in deze periode.

Ondanks alle gesomber is het vertrouwen wel voor het eerst in een jaar gestegen. De bezorgdheidsindex – die de zorgen over hoge operationele kosten weerspiegelt – is licht gedaald in West-Europa.

Voor wie geldt de CSRD? Welke verplichtingen vallen er onder de CSRD? Hoe bereid jij jouw bedrijf voor en hoe zorg je ervoor dat je snel compliant bent en blijft? In deze praktijkgerichte training gaan wij in op deze belangrijke vragen. Na afloop ga jij goed voorbereid aan de slag met CSRD.

Gerelateerde artikelen