Loopt handelsoorlog VS-China uit de hand?
Zo snel kan het gaan. Op 1 maart kondigde de Amerikaanse president Trump aan dat hij voor de import van aluminium en staal heffingen van 10 respectievelijk 25 procent wil gaan invoeren. Nu, een dikke maand later, buitelen de VS en China over elkaar heen met voorstellen om elkaars export te gaan belasten. Voor de meeste landen zijn de plannen voor verhoogde heffingen op hun staal- en aluminiumexport even in de koelkast gezet maar niet voor China. De Chinese export van staal en aluminium naar de VS heeft sinds 23 maart te maken met deze heffingen. De dag ervoor maakte de VS bekend nog meer dan alleen de Chinese uitvoer van staal en aluminium te willen gaan belasten omdat China de intellectuele eigendomsrechten niet zou respecteren en er geen gelijke markttoegang is.
De Chinezen laten dit niet zomaar over hun kant gaan. Zij kondigden afgelopen weekend aan om met ingang van 2 april 128 Amerikaanse exportproducten te gaan belasten met heffingen tot 25 procent. Het gaat hier om zeer uiteenlopende goederen zoals varkensvlees, wijn, fruit en noten voor een totaal van 3 miljard dollar. De dag erna publiceerden de Amerikanen een lijst met 1300 productcategorieën die met een importheffing van 25 procent te maken zouden kunnen gaan krijgen vanwege de intellectuele diefstal (‘forced technology transfers’).
Ook hier gaat het, voor een bedrag van in totaal 50 miljard dollar, om zeer uiteenlopende producten zoals medicijnen, vaatwassers, televisies en auto-onderdelen. De reactie uit Peking kwam in minder dan 24 uur tijd. Op woensdag 4 april publiceerde China een lijst met 106 Amerikaanse exportproducten die met 25 procent extra zouden kunnen worden belast. Hier gaat het o.a. om sojabonen (meer dan 50 procent van de Amerikaanse export van sojabonen gaat naar China), auto’s en whiskey voor een handelsstroom met een omvang van eveneens 50 miljard dollar. De Amerikanen laten dit op hun beurt niet over hun kant gaan. In hun ogen is de Chinese tegenmaatregel oneerlijk (‘unfair retaliation’). Donderdag is door de Amerikaanse regering naar buiten gebracht dat zij overwegen om nog eens 100 miljard dollar aan Chinese exportproducten te gaan belasten.
Als de twee grootste economieën van de wereld met elkaar in de clinch liggen dan is dat natuurlijk slecht nieuws. Het is dan ook onrustig op de aandelenmarkten. Beleggers zijn op zoek naar veilige havens waardoor de 10-jaars rentes op Amerikaanse en Duitse overheidsobligaties zijn gedaald. De rente op tienjarige Treasuries staat nu op 2,82 procent, 10 basispunten lager dan een maand geleden. De rente op vergelijkbare Duitse staatsobligaties is in die periode met 15 basispunten gedaald.
De vraag is of uiteindelijk het Amerikaanse handelstekort – wat een doorn in het oog is van Trump – zal worden verminderd. Fundamenteel vloeit dit tekort voort uit het feit dat de VS meer uitgeeft dan het verdient. En met de plannen van Trump om door begrotingsstimulering de economische groei nog verder aan te jagen zal hierin voorlopig geen verandering komen. Integendeel!
(ANP)