Marcel Kester (CFO Vencomatic Group): “We zijn bezig met het professionaliseren van de organisatie. Dat gaat niet zonder slag of stoot.”

Marcel Kester CFO Vencomatic
Van innovatief familiebedrijf naar een multinational in de pluimvee-industrie. 

Marcel Kester is de CFO van Vencomatic Group, een Brabants familiebedrijf dat al twee generaties lang probeert om het dierenwelzijn binnen de pluimvee-industrie te optimaliseren met innovatieve installaties. “Inmiddels hebben we vestigingen in tien landen en hebben we bijna 750 medewerkers”, aldus Kester die zijn baan als CFO combineert met parttime docentschap aan Hogeschool Utrecht.

  • Hoe CFO uit corporate wereld een groeiend familiebedrijf op weg helpt met verder professionaliseren
  • Vencomatic ontwikkelde samen met Orbem innovatieve techniek voor ‘in-ovo sexing’ 
  • Amerikaanse markt veroveren is must win battle

Voordat hij drie jaar geleden als CFO bij Vencomatic in dienst trad, werkte Kester onder andere bij diervoederbedrijf Nutreco, waar hij betrokken was bij de diverse onderdelen van dit voormalig beursgenoteerde bedrijf. “Een prachtige leerschool, waar goed vakmanschap, de juiste mensen en processen een fundament waren voor gebalanceerde groei.”

“We zijn bezig met het professionaliseren van de organisatie. Dat gaat niet zonder slag of stoot.”

Van familiebedrijf naar kleine multinational

Toen Kester begon als CFO, stond Vencomatic, zoals veel bedrijven, voor grote uitdagingen in de supply chain. “Corona was net achter de rug. We konden nauwelijks goed uitleveren en hadden te maken met flinke prijsdruk. De energie- en materiaalprijzen stegen en het bedrijf was terughoudend met doorbelasten van de kosten aan de klant. Bij een familiebedrijf worden op zulke punten vaak andere afwegingen gemaakt: zuinig zijn op de jarenlange band met de klant – ook als het ten koste van de marge gaat – is zo’n afweging.”

Kester kwam zelf uit een meer corporate cultuur, waar bedrijven volop in beweging zijn en processen vaak vastgelegd in procedures. “Bij Vencomatic was het elke dag ‘voor wie doen we dit?’, ‘wat verwacht de klant?’ – en daarbij hoort flexibiliteit en oplossingsvermogen. Maar na mijn eerste jaar vond ik dat we dat iets strakker konden inregelen. Flexibiliteit behouden, maar ook werken volgens processen – dat was de uitdaging.”
Op dit moment zit Vencomatic in een stevige fase van groei en dat heeft consequenties voor Kesters rol als CFO: “We zijn bezig met het professionaliseren van de organisatie. Dat gaat niet zonder slag of stoot, maar het maakt mijn rol ook weer ontzettend fascinerend. De groei die we nu meemaken – de laatste drie jaar zijn we 50% gegroeid en voor 2025 is verdere groei voorzien – toont volgens mij de waarde aan van ‘hands-on’, gecombineerd met het volgen van processen. Maar onze traditie van 40-jaar innovatie, duurzaamheid en ondernemerschap liggen er ook aan ten grondslag. Daar kunnen we met het hele bedrijf ontzettend trots op zijn.”

Lees ook op CFO.nl: De eerste 100 dagen van… Wietse de Heer (CFO van Vereniging Eigen Huis): “Hier is geld verdienen niet het hoofddoel.”

Van product naar dienst

Vencomatic is ooit opgericht om de verzameling van broedeieren uit een stal met ouderdieren te automatiseren en een alternatief te ontwikkelen voor legbatterijen. “Het bedrijf ontwikkelde destijds volièresystemen voor leghennen en specialiseerde zich in het analyseren van het gedrag van kippen. Ook om zo te komen tot de productie van hoogwaardige scharreleieren. De benadering van deze missie is steeds meer gebaseerd op wetenschap in combinatie met product-innovatie.”

Kester is trots op de samenwerking met Orbem, een start-up waarmee Vencomatic de technologische oplossing biedt voor ‘in-ovo sexing’ in bebroede eieren. Met behulp van een unieke MRI-technologie die we de afgelopen drie jaar hebben verfijnd, kunnen we nu door de eierschaal heen kijken. In combinatie met AI kan het geslacht van de embryo’s bepaald worden. Vrouwelijke embryo’s worden geselecteerd voor verdere ontwikkeling, terwijl mannelijke embryo’s, waarvan we weten dat ze geen pijnperceptie hebben voor broeddag 13, op een alternatieve manier worden verwerkt.” Vencomatic en Orbem leveren het systeem inmiddels aan klanten wereldwijd. “Het positieve resultaat is dat deze techniek het uitbroeden van 40 miljoen mannetjeskuikens is voorkomen die daarna direct zouden zijn gedood.”

Kester is trots op de samenwerking met deze start-up, die inmiddels een scale-up is met 120 medewerkers, maar erkent dat samenwerking ook best uitdagend kan zijn. “De juiste randvoorwaarden en trouw blijven aan de ‘missie en visie’ vereisen dat we niet alleen samenwerken op basis van vertrouwen, maar ook dat we een aantal zaken op papier vastleggen. Het is bij een innovatieve samenwerkingen cruciaal dat iedereen zich bewust is van de waarde die eenieder toevoegt. Om dat te kwantificeren, moesten we samen bepalen wat ieders aandeel was geweest in de innovatie. Vencomatic en Orbem hebben inmiddels een nummer 1 marktpositie in Europa met deze gepatenteerde techniek. Daar ben ik echt trots op.”

”Als je niet nummer 1, 2 of 3 in de markt kunt zijn, moet je jezelf afvragen of je er wel iets te zoeken hebt.”

Must win battles

Bij Nutreco heeft Kester lessen geleerd over de invloed die een CFO kan hebben op operationele zaken en doelstellingen van het bedrijf. “Kies je ‘must win battles’ en ‘pick your battles wisely’. Zorg ervoor dat je de uitdagingen die je aangaat, ook kan halen.”

Als voorbeeld van een must-win battle voor Vencomatic, noemt Kester het veroveren van een stevige positie op de Amerikaanse markt. “We hebben daar een wat moeizame start gehad, door verschillende marktomstandigheden. Maar inmiddels hebben we een strategie waarmee onze inspanningen zich ook terugbetalen.”
Een geval van pick your battles wisely is China: ”Als je niet nummer 1, 2 of 3 in de markt kunt zijn, moet je jezelf afvragen of je er wel iets te zoeken hebt. Hoewel China voordelen biedt voor sourcing en investeringen, zien wij China zonder partnerschap als een onmogelijke en zelfs contraproductieve battle. Zonder een sterke lokale partner blijf je een relatieve buitenstaander, waardoor de kans groot is dat je producten vroeg of laat worden gekopieerd. Op deze manier verlies je altijd”

Erkenning

Wat de familie achter de Vencomatic Group echt belangrijk vindt: meedraaien in de mondiale top van innovatieve bedrijven binnen de legpluimvee-industrie. Kester: “Die erkenning hebben we in de sector, zeker als het gaat om onze installaties. Maar de laatste jaren zijn we in een nieuwe fase terechtgekomen. Onze positie als producent van installaties is uitgebreid naar het bieden van ‘klantwaarde’. Onze technische oplossingen in combinatie met diepgaande analyses op basis van data, geven het inzicht waarmee onze klanten hun dieren iedere dag een topprestatie kunnen laten leveren.”
Maar de groei van een organisatie is nooit af voor een CFO: “Nu zijn we bezig met het opschalen van onze productie. Morgen hebben we een goed idee voor weer een mooie innovatie. Uitdagingen gaan we niet uit de weg. Binnen de familie is ‘niet kunnen’ een moeilijk begrip. Gelukkig durven we nu wel vaker te kiezen – en focus te houden. ‘Dingen niet doen, om andere zaken echt goed te doen’ is toegevoegd aan de visie.”

“Groei vraagt wel om een andere stijl van organisatie; bijvoorbeeld meer lokaal management, om toch dicht bij de klant te opereren.”

De afdeling Finance verandert mee

De financiële strategie van Vencomatic Group richt zich op het optimaliseren van de financiële gezondheid en het waarborgen van de continuïteit van de organisatie. Dit omvat verschillende aspecten zoals risicobeheer, kostenbeheersing en het verbeteren van de financiële processen. “Bij Vencomatic Group hebben we een sterke focus op data-gedreven besluitvorming en het benutten van kansen om de organisatie te versterken. Er wordt ook veel aandacht besteed aan het beheren van financiële risico’s en het waarborgen van de continuïteit van lopende zaken.”
Daarnaast is er een duidelijke strategie om de processen te optimaliseren in het uitrollen van een nieuw ERP- systeem. Want, zo stelt Kester “als de organisatie en de processen op orde zijn, pas dan kun je echt ambities realiseren.”

Lees ook op CFO.nl: Alexander Kousbroek (CFO van Port of Amsterdam): “Onze toegevoegde waarde is groter dan alleen tonnen overslag.”

Nieuwe uitdagingen

Kester is van mening dat Vencomatic ondanks de stevige groei, toch ook een echt familiebedrijf is gebleven. “Groei vraagt wel om een andere stijl van organisatie; bijvoorbeeld meer management lokaal om toch dicht bij de klant te opereren, maar ook: het vastleggen van processen. In de eerste fase van groei had de oprichter van het bedrijf hele goede mensen om zich heen verzameld die na verloop van tijd genoeg hadden aan een half woord om precies te weten wat hij bedoelde. Nu we steeds meer een multinational zijn geworden, zijn we op een punt beland waar we niet meer zonder duidelijke richtlijnen kunnen. Zaken moeten op papier staan, worden vastgelegd, geborgd. Eén ding niet veranderd, namelijk: de klant staat centraal en voldoen aan de klantverwachtingen is het doel, ongeacht de omstandigheden.”

En voor hemzelf? “Met een hoge mate van gedrevenheid ben ik betrokken bij Vencomatic – en toch heb ik de afgelopen maand besloten om, ergens eind dit jaar, tijd vrij te maken en een nieuw avontuur aan te gaan. Ik ben nu net in de 50 en ik zie steeds meer de potentie van dataplatformen om waardenketens te optimaliseren en met nieuwe technieken kennis van experts schaalbaar te maken.”
Samen met een aantal domein-experts gaat Kester zich daarom richten op het verder uitbouwen van een data scale-up, die gebruikmaakt van een universeel dataplatform met modellering om waardenketens in de Agri-food Sector te optimaliseren. “Het samenbrengen van mens en techniek in deze sector is gericht op het verbeteren van de efficiëntie van voedselproductie te verbeteren als antwoord op de groeiende wereldbevolking en op de noodzaak om zorgvuldig om te gaan met natuurlijke bronnen.”

Tot die tijd blijft Kester, samen met zijn collega’s, gericht op het realiseren van de financiële doelstellingen van Vencomatic Group. “Ook dat blijft boeiend, het is een prachtig bedrijf, met unieke mogelijkheden.”

Als CFO sta je continu voor uitdagingen: economische onzekerheid, nieuwe regelgeving en disruptieve technologieën. Tijdens CFO Day 2025: From Obstacle to Opportunity ontdek je hoe juist deze obstakels innovatie, efficiëntie en transformatie kunnen stimuleren. Laat je inspireren door visionaire keynotes, praktijkcases en interactieve sessies. Beleef CFO Day 2025 samen met 500 financiële leiders op 28 mei in Grand Hotel Huis ter Duin.

Gerelateerde artikelen