Martijn Willems (CFO Provalliance): “Impact maken, niet salaris, is de drijfveer voor financials.”
Martijn Willems, is sinds een krap jaar CFO bij Provalliance, het grootste kappersbedrijf van Europa. Eerder in zijn carrière was hij controller bij verschillende bedrijven. Hoe gaat hij als CFO om met de krapte op de arbeidsmarkt? En hoe denkt hij over de groeiende populariteit van interimmen onder financials?
Waarom mensen interimmer willen worden begrijp ik ook wel. Effectiviteit en controle worden genoemd, maar ik zie de krapte op de arbeidsmarkt ook als driver. Ik heb nu zelf al een tijdje wat functies uitstaan, voor Finance Manager en Group Controller. Mensen die drie tot vijf jaar ervaring hebben, plukken daar nu echt de vruchten van. Ik werk nu met interimmers: een Group Controller, een Accounts Payable Specialist vanwege zwangerschapsverlof – en mijn Finance Manager. Eigenlijk zou ik wel willen dat zij een vast dienstverband hadden.”
Schaarste ziet Willems vooral onder boekhoudingsspecialisten, AP specialisten, goede Business Controllers en Financial Controllers.
“Overigens zie ik het jobhoppen van financials met meer dan vijf jaar ervaring wel afvlakken en lijkt het ook alsof Financial Controllers wat minder bewegen dan Business Controllers. Als CFO besef ik goed dat deze marktomstandigheden vragen om een hogere compensatie en beloning. Maar als ik eerlijk ben zie ik ook dat mensen soms meer vragen dan eigenlijk past bij de aanwezige ervaring.”
Een hogere beloning zet Willems vooral in om goede mensen te behouden.
“Daarbij hanteer ik twee categorieën: mensen die zo goed presteren dat salarisverhoging sowieso op de agenda stond en mensen die opeens een aanbod krijgen ‘they can’t refuse’ – dan moet je versneld dat gesprek aangaan. Gaat het om mensen die om een goede reden geen hogere beloning of compensatie krijgen, dan is het zaak om weloverwogen te kijken naar de risico’s en kansen die hun eventuele vertrek met zich meebrengt. Als CFO wil je ook een financiële organisatie hebben die lean is. Een belangrijke rol voor Finance binnen het bedrijf is fijn maar als je team te duur wordt moet je jezelf ook afvragen of dit nog in verhouding is ten opzichte van de rest van de organisatie.”
Lees ook: Albert Allmer (Finance Factor): “Wat je ziet is dat functiehuizen soms niet echt meer aansluiten op de huidige marktsituatie.”
Kun je als CFO voorkomen dat mensen vast komen te zitten in een functiehuis?
“Je moet dat wel proberen. Voor een Business Controller is er bijvoorbeeld een vastgesteld salarisplafond. Als iemand dan binnen je organisatie verder kan groeien in een managementfunctie, of kan doorgroeien als Financieel Directeur is dat fijn, maar als dat niet kan wordt het spannend. Als CFO moet je binnen bepaalde functiegroepen kijken of er genoeg groeipaden mogelijk zijn. Tegelijkertijd is het zaak dat de salarissen in je functiehuis marktconform blijven, anders lopen je talenten weg en moet je nieuwe mensen aannemen, wat altijd duurder is.”
En toch: als Willems kijkt naar zijn eigen team, dan heeft hij niet het gevoel dat ze snel zullen weggaan voor alleen maar meer salaris.
“De meeste mensen aan mijn tafel, of ze nou in dienst zijn of nog in dienst willen komen, willen impact maken. Maar door goed in gesprek te blijven verklein je het risico dat je uit elkaar groeit. Daarbij hoort ook: praten over de kansen die je je mensen kan bieden – en open zijn over wat nog niet kan. Ik denk dat het vaak misgaat als die communicatie er niet is. Beide partijen kunnen teleurgesteld raken als ambities en mogelijkheden niet worden uitgesproken.”
Hoe was dat voor jou, als je kijkt naar je eigen carrière?
“Iedere keer dat ik zelf een stap maakte was dat vrij bewust. Toen ik nog Controller was wist de CFO waarvoor ik werkte dat ik deze jump een keer wilde maken. Zij was er ook van overtuigd dat ik dat kon en moest doen. De enige vraag was: waar ga ik dat doen en wanneer? Dat ik mijn kans pakte ging bij mij ook niet echt over salaris, maar meer over het borgen van mijn eigen ontwikkeling.”
Waar moeten financials voor oppassen in deze krappe markt?
“Soms heb ik het idee dat jonge professionals die nu in bepaalde posities terechtkomen, vooral vanwege de voor hen gunstige markt, niet de inhoudelijke fundamenten slaan waarop ze later in hun carrière kunnen voortbouwen. Dat is een risico, want het is belangrijk dat je als financial – of je nou Business Controller bent of meer richting Accounting zit – de tijd neemt om de fundamenten van het vak echt goed in de vingers te krijgen. Dan heb ik het over inhoudelijke vaardigheden en procesvaardigheden, maar ook over relatie- en consultancyvaardigheden. Als je te snel van job naar job springt, kom je nooit toe aan inhoudelijke verdieping en procesmatig overzicht. Ook moet je wat betreft adviesvaardigheden meters maken om echt te groeien. Maak je daarin te snel te grote stappen, dan kan er later een moment komen dat je op een bepaald moment in je carrière onderuitgaat en vastloopt.”
Te hard onderhandelen over salarissen, zie je dat ook gebeuren?
“Tja, wat is te hard? Bij een hoog salaris horen ook hoge verwachtingen en hoge eisen die aan je worden gesteld. Je moet dan wel de impact weten te maken die je belooft. En ook professionals moeten, net zoals CFO’s, bij salarisonderhandeling goed kijken naar het functiehuis. Als je hoog binnenkomt in een bepaalde functie, dan loop je ook sneller tegen het plafond aan. Wil je dan nog verder groeien in salaris, dan moet je heel goed weten wat je doorgroeimogelijkheden zijn. Als CFO wil je ook voorkomen dat er een te grote salariskloof ontstaat tussen Finance en Operatie, dus ik zoek als CFO bewust naar financials die een intrinsieke drive hebben om zichzelf echt te ontwikkelen. Wat je ziet is dat die professionals ook vragen om een marktconform salaris en niet om exorbitante verloning.”
Tenslotte, nog wat laatste gedachten als CFO over salarissen en beloningen. Waar komt die druk op de arbeidsmarkt vandaan volgens jou?
“De druk op de arbeidsmarkt ontstaat deels doordat steeds meer financials kiezen voor een interim-functie. Dan zijn er simpelweg minder mensen beschikbaar voor een vaste baan. Tegelijkertijd hebben bedrijven steeds meer behoefte aan analyse en reporting. Waarom? Regelgeving? Of zou het kunnen zijn dat private equity een steeds groter aandeel heeft in organisaties en bedrijven, waardoor er ook steeds meer nieuwe financiële posities komen die eerst niet nodig waren? Misschien moet iemand dat eens uitzoeken.”