Maudie Derks (CEO van Acture): “Per dag kost een ziekmelding 260 tot 300 euro. Jaarlijks gaat het in totaal om zo’n 18 miljard euro.”
Al 15 jaar is Maudie Derks CEO van Acture, de grootste private uitvoerder van de ziektewet voor bedrijven. Waarom is verzuim ook een onderwerp dat de CFO aangaat? CFO Magazine vroeg het haar.
Hoe is het nu gesteld met het ziekteverzuim in Nederland? Hoeveel werknemers melden zich ziek? Wat kost dit bedrijven?
“Werknemers melden zich gemiddeld een keer per jaar ziek. Onze beroepsbevolking bestaat uit 9,8 miljoen mensen. Als ze allemaal een keer per jaar ziek zijn, dan gaat het om 9,8 ziekmeldingen. Per dag kost een ziekmelding 260 tot 300 euro. Jaarlijks gaat het in totaal om zo’n 18 miljard euro, waarvan 3,1 miljard op het conto van werkstress komt. Ziekteverzuim is dus een van de grootste kostenposten.”
Wat zijn de belangrijkste verzuimoorzaken?
“De belangrijke verzuimoorzaken hebben ook te maken met de duur. Een griepje duurt maar even, van mentale klachten heb je langer last. Gemiddeld is iemand met zulke klachten 172 dagen afwezig. Psychisch verzuim is de belangrijkste verzuimoorzaak, dan volgt een levensbedreigende ziekte, gevolgd door klachten aan het bewegingsapparaat. Daarbij moet je denken aan pijn aan je armen, schouders of nek.”
Als betrokken CFO kun je samen met vakgenoten invloed uitoefenen op de toekomst binnen jouw sector. Bespreek belangrijke trends, ontwikkelingen en strategieën tijdens onze online CFO.nl Panels. Geïnteresseerd in kosteloze deelname? Bezoek CFO.nl/panel voor meer informatie en sluit je aan.
Waarom is het voorkomen van uitval zo belangrijk? “Wel, je bespaart zo een boel kosten. Het gaat in totaal om 18 miljard euro. In Nederland had preventie nooit prioriteit. Bedrijven waren namelijk verplicht om bij verzuim zelf het loon twee jaar door te betalen. Ze maakten veel kosten. En een euro kun je maar een keer uitgeven. Daarnaast kun je preventie ook moeilijk kwantificeren. Je weet immers niet wat er niet is gebeurd.
Tegenwoordig is er meer aandacht voor en toezicht op preventie en well-being, vanwege arbeidsmarktkrapte en vanwege de vergrijzing. Bedrijven lopen tegen een plafond aan. Dan wordt preventie aantrekkelijk, omdat dit bijdraagt aan je capaciteit.”
Acture biedt ook een Total Welfare Management aan, een 360 graden vangnet. Hoe werkt dit?
“In september vorig jaar namen we het Duitse bedrijf Evermood over, dat de platformtechnologie en de content voor het Total Welfare Management heeft geleverd. We hebben hun kalender naar de Nederlandse situatie vertaald. Dankzij de overname van Evermood kunnen wij nu meer bieden op het gebied van well-being en preventie. Vallen werknemers uit, dan helpen wij hen via Acture.
Je kunt op twee manieren naar Total Welfare Management kijken. Allereerst is het een platform, een technologie die je kunt integreren in het intranet van je eigen bedrijf. Maar het is ook een systeem vol met data. Je kunt kijken naar gegevens over waarom mensen uitvallen.
Acture verwerkt zo’n 130.000 dossiers per jaar. We hebben bijvoorbeeld ontdekt dat ziekteverzuim uit vier grote brokken bestaat: mentale gezondheid, fysieke gezondheid, carrièrefitheid – voel je je wel thuis op je plek? – en financiële fitheid. Mensen met financiële problemen vallen sneller uit. Op deze vier assen ondersteunen wij werknemers. Er is een mediatheek met video’s en artikelen voor zelfhulp. Maar we organiseren ook events en een-op-een-sessies met een carrièrecoach of een budgetcoach. Het Total Welfare Management biedt een 360 graden vangnet: we omarmen de werknemer.”
De Acture Methode leidt tot een uitkeringsduur die 44 procent korter is dan bij het UWV. Waarin doen jullie het anders dan UWV?
“Kort samengevat: het verschil komt door het organiseren van aandacht. We werken met case managers die aan personen verbonden zijn. Iedere case manager heeft 100 dossiers. Die dossiers volgt hij, hij voert gesprekken met mensen. Door onze organisatie van aandacht en contact is er sneller herstel. Het systeem van UWV loopt op aantal zaken echt achter. Ze kunnen niet alles goed organiseren. Ze hebben weinig contact met daadwerkelijke personen, wat ook komt omdat ze de laatste jaren vol hebben ingezet op digitalisering. Gelukkig hebben ze nu wel weer aandacht voor de menselijke maat.”
Lees ook op CFO.nl: Hypocriet en verwaarlozend leiderschap kosten geld.
15 jaar geleden was 1 procent van de werkgevers ERD (eigenrisicodrager) volgens de wet, nu ongeveer de helft. Hoe verklaart u deze verandering?
“UWV is een zwart gat. Wij geven bedrijven wel toegang tot data, uiteraard met respect voor de privacy van individuele werknemers. Daarnaast hebben wij meer aandacht voor de persoon en leveren wij goede kwaliteit. De kosten zijn bij ons lager, ook omdat de verzuimduur korter is. Gemiddeld gaat 85 procent van totale kosten van verzuim op aan uitkering.”
Ziet het UWV Acture als concurrent?
“Aanvankelijk wel. Nu werken we goed samen. Zo helpen wij UWV nu om dossierachterstanden weg te werken. We hebben een volwassen en gelijkwaardige relatie. En werkgevers hebben dankzij ons een keuze.”
Ten slotte: voor bedrijven wordt ESG steeds belangrijker. Wat kan Acture hierin voor bedrijven betekenen? “De S van Social in ESG is het minst gedefinieerd. Er is meer aandacht voor Environment en Governance. Wij geven invulling aan die S. Onze core business is veiligheid en gezondheid. Bovendien verzamelen wij veel data, die we in een rapportage aan werkgevers aanbieden. Zij kunnen die data vervolgens gebruiken voor hun verplichte CSRD-rapportage. Voor CFO’s ook handig om te kunnen meenemen.”