McKinsey schikt voor 573 miljoen om opiatencrisis VS

McKinsey heeft een schikking getroffen ter waarde van 573 miljoen dollar met 47 Amerikaanse staten.

Het adviesbureau adviseerde farmaceutische bedrijven die mede verantwoordelijk worden gehouden voor de enorme hoeveelheid Amerikanen die verslaafd zijn geraakt aan pijnstillers. McKinsey bekent in de schikking geen schuld, waardoor het de mogelijkheid van civiele procedures kan vermijden.

McKinsey werkte samen met Purdue Pharma. Die farmaceut schikte al eerder met de Amerikaanse overheid ter waarde van ruim 8 miljard dollar. McKinsey hielp Purdue de verslavende pijnstiller OxyContin op de markt te zetten. OxyContin wordt gezien als het medicijn waar de Amerikaanse verslavingscrisis mee is begonnen.

Tegen Purdue lopen nog duizenden civiele zaken. Om de claims het hoofd te bieden vroeg Purdue eerder faillissementsbescherming aan. Door de zogeheten Chapter 11-faillissementsprocedure te voeren, kan de onderneming doorstarten terwijl het de rechtszaken oplost.

Een enorme hoeveelheid Amerikanen is verslaafd aan een vorm van pijnstilling, wat ook wel de opiatencrisis wordt genoemd. Volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC stierven tussen 1999 en 2018 bijna een half miljoen Amerikanen aan overdoses van legale of illegale pijnstillers. Het gaat onder meer om morfineachtige middelen als oxycodon en fentanyl.

(ANP)

Gerelateerde artikelen