‘Meer innovatie in schone energietechnologie nodig’

Er is meer innovatie nodig in schone energietechnologie om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen.

Dat schrijven het Europees Octrooibureau (EOB) en het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport.

Uit de studie blijkt dat wereldwijde octrooigegevens aangeven dat innovatie in koolstofarme energietechnologie de afgelopen decennia sneller is toegenomen dan in fossiele brandstoffen. Maar de jaarlijkse groei van uitvindingen rond schone energie is in de afgelopen tien jaar wel vertraagd in vergelijking met eerder. Door deze afzwakking kunnen de beoogde doelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs bij het verminderen van de uitstoot dus onder druk komen te staan.

"Om in 2050 op nul uit te komen, zal bijna de helft van de emissiereducties afkomstig moeten zijn van technologieën die nog niet op de markt zijn", zegt IEA-directeur Fatih Birol. "Dit rapport is een duidelijke oproep tot actie om onderzoek en innovatie naar nieuwe koolstofarme energietechnologieën te intensiveren en bestaande technologieën te verbeteren", vult EOB-voorzitter António Campinos aan.

Daarnaast komt uit het onderzoek naar voren dat Nederland op de vijfde plaats staat met de bijdrage aan schone energieoctrooien in Europa; wereldwijd op nummer 11 met een aandeel van 1,2 procent tussen 2000 en 2019. Ruim 8 procent van alle Nederlandse octrooien heeft betrekking op schone energietechnologieën.

De belangrijkste motor voor innovatie is de groei in elektrische voertuigen, vooral door de ontwikkelingen op het gebied van oplaadbare lithium-ionbatterijen, concludeert het rapport verder.