Mike van der Weerd (CFO Equans): “Nieuwe aandeelhouder stimuleert ons ondernemerschap.”

Technische dienstverlener na Franse overname terug naar de basis.

Equans, een van de wereldleiders in technische dienstverlening, is op zoveel terreinen actief dat CFO Mike van der Weerd het moeilijk vindt om er één tak van sport uit te lichten: “Voorheen maakten wij deel uit van ENGIE, het energieconcern, maar we zijn twee jaar geleden verkocht aan het Franse Bouygues en daarmee zijn we eigenlijk terug naar de basis van waaruit we zijn ontstaan: HVAC (Heating Ventilation Air Conditioning), werktuigbouw automatisering, elektrotechniek, automatisering. We richten ons daarbij echt op klanten die uitdagingen hebben in de energie-, digitale en industriële transitie. Verduurzaming is een sleutelbegrip in onze eigen expertise en in de expertise die we inkopen: gebouwgebonden systemen, luchtbehandlingskasten. We maken zelf geen producten en hebben ook niet alles zelf in huis, maar zijn een integrator van dienstverlening.”

Tata Steel, Dow Chemical, Tejin Aramid, het zijn zomaar een paar klanten van Equans. Maar de technische dienstverlener bedient ook commercial real estate en wordt regelmatig ingehuurd door overheden: Rijkswaterstaat, het Rijksvastgoedbedrijf, gemeenten.

Wakker geschud door Frans moederbedrijf

Van der Weerd is twee jaar CFO. Sinds 2016 werkte hij al voor ENGIE en voor de verkoop van Equans aan het Franse Bouygues was hij verantwoordelijk voor het technische dienstverlening en energielevering. “Na de verkoop ben ik meegegaan naar de Fransen. Equans is voor een goede prijs verkocht, vlak voor de Oekraïne-crisis. Dat betekent dat onze aandeelhouder cash en profit wil zien. Daar ligt vrij veel druk op, met name op cash.”
De CFO ziet dat als een kans: “Binnen ENGIE waren wij niet het belangrijkste onderdeel, dus er zat niet veel druk op resultaat, dus ook niet echt op beter presteren. Bij Bouygues worden wij met meer aandacht bekeken en die externe prikkel heeft goed uitgepakt. We worden wel de sleeping beauty genoemd. Wakker geschud door het Franse moederbedrijf.”

Als betrokken CFO kun je samen met vakgenoten invloed uitoefenen op de toekomst binnen jouw sector. Bespreek belangrijke trends, ontwikkelingen en strategieën tijdens onze online CFO.nl Panels. Geïnteresseerd in kosteloze deelname? Bezoek CFO.nl/panel voor meer informatie en sluit je aan.

 

Schaars personeel, vertraagde besluitvorming

De schaarste van technisch personeel is groot en wordt binnen de hele sector gevoeld. Van der Weerd: “De schaarste aan personeel wordt veroorzaakt door achterblijvende instroom en een vergrijzende populatie. Maar onze klanten lopen ook op andere manieren aan tegen de uitdagingen van de energietransitie. Ze kunnen geen aansluiting krijgen op het net en willen toch graag elektrificeren. Daarvoor hebben ze bijvoorbeeld grote batterijen en energiemanagementsystemen nodig.”
De transities bieden Equans niet alleen kansen, maar ook onzekerheid. “Veel bedrijven hier staan voor de keuze: investeren we in Europa, of elders? Wij merken dat de besluitvorming hierover vertraagt. Maar onze orderportefeuille is kortcyclus. Wij kunnen niet vijf jaar vooruit kijken.”

“De business mindset van de Financial, daar wordt een groter beroep op gedaan dan vroeger. Onze klanten zijn bereid om daarvoor te betalen.”

Als CFO heeft Van der Weerd geen controle over de besluitvorming van klanten, maar de onzekerheid van klanten biedt zijn team wel kansen om zichzelf opnieuw uit te vinden: “Wat wij vanuit Finance proberen te doen is zo goed mogelijk meedenken met onze klanten over hun rendementen op de middellange termijn. Waar liggen kansen? Wij verzamelen dus zelf data over marktontwikkelingen en door dat inzichtelijk te maken, helpen wij onze eigen business in de vraag: welke klanten willen en kunnen wij bedienen op de middellange termijn, en welke niet? Dat is de uitdaging. We zijn als Finance team niet gegroeid – reduceren op transactionele activiteiten en zetten meer in op controllers die minder zelf informatie hoeven te produceren. In plaats daarvan moeten ze wel meer businesspartners gaan bedienen. De business mindset van de Financial, daar wordt een groter beroep op gedaan dan vroeger. Onze klanten zijn bereid om daarvoor te betalen. We hebben vorig jaar echt een mooie sprong gemaakt – en de weg is omhoog.”

Business mindset

De dynamiek binnen de boardroom is sinds de overname veranderd. “We hebben een nieuwe CEO en drie  COO’s. En de focus op Finance vanuit de nieuwe aandeelhouder is sterker dan ooit – en dat maakt ons werk eigenlijk alleen maar leuker. Vroeger werd het bedrijf mee gestuurd op ‘jarenlange waardevolle ervaring’, maar nu wordt dit gecombineerd met conceptueel vermogen en data. Het maakt de discussie breder en men is meer ontvankelijk voor de analyses en input vanuit Finance. Ook zijn de lijnen korter geworden. We gaan meer naar locaties toe, komen dieper in de organisatie. Die dynamiek geeft ook meer zicht op een ander soort talent binnen de organisatie dat vroeger minder werd aangesproken.”

Van der Weerd is bijna twee jaar CFO. Waar kijkt hij met trots op terug? “We zetten heel hard in op data genereren, forecasten over alle assen van ons bedrijf, ook gecombineerd met AI inmiddels, bijvoorbeeld als het gaat om het voorspellen van sales en faalkosten. Maar om vanuit die analyses de business te bewegen, daar hebben we nog wel een paar stappen te maken. Wat betreft de business mindset van Finance zitten we nu bijna op de helft van waar we willen komen. Het vraagt andere soft skills van financials. Nog pro-actiever, nog meer gericht op beïnvloeding. Ook moeten financials sneller kunnen schakelen tussen verschillende soorten informatie en verschillende businesspartners.”
AI, staat dat ook op de agenda? “Jazeker, digitaliseringsoplossingen voor onze eigen processen maar ook predictive maintenance bij de klant, zijn ook belangrijke ontwikkelingen. Maar de echte doorbraak voor onze Finance zit voor mij meer in Business mindset dan in AI. Je moet eerst weten wat je wil als businesspartner en dan kun je pas begrijpen wat je kan en wil met de techniek.”

“De echte doorbraak voor onze Finance zit voor mij meer in Business mindset dan in AI.”

Concurrerende markt

Equans opereert in een concurrerende markt die nog weinig geconsolideerd is. “SPIE is denk ik de grootse, in ieder geval in Europa, dan komen wij. Maar de top-5 aanbieders bedient ongeveer 30% van de markt, dat is niet veel.”
Van der Weerd ziet wel dat de markt verandert: van prijsvechten en volumegedreven verdienmodellen – “daar deden we onszelf wel mee tekort als sector” – naar een markt waarin bedrijven meer geld durven vragen en dat ook kunnen. “Vroeger was er altijd wel een aanbieder die probeerde onder je prijs te zitten. Maar dat zien we weinig meer. Met deze schaarste op de arbeidsmarkt, kunt niet meer leveren als je gaat prijsvechten. Als je projecten daardoor vastlopen verdampt de winst die je maakt heel snel.”

Lees ook op CFO.nl: Petra van den Broek (CFO van SPIE Nederland): “Momenteel kijken we nadrukkelijk naar overnames in de IT-markt.”

 

Equans probeert zichzelf te onderscheiden door vooral complexere projecten te doen, met focus op verduurzaming en/of verbetering van de assets dankzij innovatieve of digitale oplossingen, maar ook door de focus op haar specialisaties nog sterker in de markt te zetten. “Wij willen klanten kiezen die ook echt voor ons kiezen. Bekend staan als betrouwbaar: altijd leveren, niet weglopen als het complex wordt. Daar houden onze werknemers ook van. Je zult ons dus niet vaak zien op bouwterreinen waar rechttoe rechtaan magazijnen gebouwd worden. We hebben de afgelopen jaren sterk ingezet op het beter maken van onszelf, maar we gaan nu wel weer meer verder kijken op de markt. Maar wel heel specifiek naar expertises waar we in willen verder groeien.”

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

 

Verrassende groei

Van der Weerd heeft Equans zien groeien van een omzet van 1,1 naar 1,3 miljard euro. “Daar zit ook een inflatie component in, maar onze winst is meer dan verdubbeld. Ook onze cash gaat goed en we hebben geen indicaties dat we dit jaar niet gaan doorgroeien. En gelukkig niet alleen op volume. Het blijft namelijk een oorlog op de arbeidsmarkt.”

Om aan personeel te komen zet Equans hard in op referral vanuit eigen personeel. “Maar we hebben een eigen vakschool en doen er alles aan om mensen te behouden. Waar we nog verder aan moeten werken is onze naamsbekendheid op de arbeidsmarkt. Iedereen kent GTI nog, toen werden we Cofely, en toen ENGIE Services. Met Equans moeten we dus wel aan de bak qua branding, met name in proposities naar de klant zijn we bezig met marketing naar de klantgroepen waar we voor willen werken.”

De enorme impact die de nieuwe eigenaar met zijn business mindset heeft gemaakt op het bedrijf, verraste de CFO op een positieve manier. “De snelheid in het maken van contracten, van analyses, het keuzes durven maken. We worden strak aangestuurd, op zijn Frans. We zijn lokaal sterk aanwezig, zitten op 40 locaties in het land. Maar ondernemerschap betekent geen onafhankelijkheid. De richtlijnen zijn duidelijk, maar niet overdadig. Prijsstrategie, indexatiestrategie, daar hoeven we niet meer over na te denken. De denkkracht kunnen we nu helemaal inzetten op de complexe vragen van onze klanten.”

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

 

Gerelateerde artikelen