Minder bedrijven failliet in maart, maar trend blijft stijgend

In Q1 van 2024 ruim 46 procent meer faillissementen dan in Q1 van 2023.

Het aantal faillissementen is in maart opnieuw afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden er vorige maand 8 bedrijven minder failliet verklaard dan in februari. Dat is een daling van 2 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS echter al bijna twee jaar stijgend. In de eerste drie maanden van 2024 zijn ruim 46 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

In maart werden 312 bedrijven en instellingen, inclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 57. Dat is 12 procent minder dan in februari. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in maart de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag. In de bouwnijverheid en de industrie nam het aantal faillissementen vorige maand af vergeleken met februari.

Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen af tot en met augustus 2017. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Daarna nam het aantal faillissementen verder af en bereikte in augustus 2021 met 109 een laagterecord. Vanaf mei 2022 was het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. (ANP)

Gerelateerde artikelen