Mirjam van Velthuizen‑Lormans (CFO bij ProRail): “Zoals het nu gaat, gaat het niet goed.”

Mirjam van Velthuizen‑Lormans, CFO bij ProRail, waarschuwt in een interview op SpoorPRo.nl dat de huidige aanpak van het PGO-contractmodel (prestatiegericht onderhoud) onvoldoende is. Het model, dat verantwoordelijkheden verschuift naar aannemers met het oog op efficiëntie en kwaliteit, functioneert nog niet zoals bedoeld. Er zijn nog te veel risico’s, gebrekkige data en onvoldoende grip op prestaties.
Lees ook op CFO.nl: Mirjam van Velthuizen-Lormans (CFO ProRail): “Ik sta voor mijn beslissingen. Ook als het shit wordt. Dan is het tenminste míjn shit.”
Financiële gevolgen van operationele tekortkomingen
Door de huidige PGO-strategie lopen zowel ProRail als haar opdrachtgevers risico op stijgende onderhoudskosten, boetes of vertragingsvergoedingen bij gebreken in het spooronderhoud. De wanorde in gegevensbeheer (versnipperde data, vertragingen bij actualisatie) schaadt zowel governance als financiële planning.
Hierbij geldt: zonder betrouwbare asset- en prestatiedata is inzicht in onderhoudscycli en toekomstige cashflowbehoefte niet gegarandeerd.
Waarom deze zaak breder belangrijk is voor CFO’s
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) concludeerde dat huidige PGO-contracten negatieve effecten laten zien: kwaliteitsborging schiet tekort en veiligheid wordt bedreigd. CFO’s in vergelijkbare organisaties kunnen hieruit de leer trekken dat risicomanagement ook nadrukkelijk onderdeel is van financieel risicobeheer. Besteed daarom ruim aandacht aan:
Contractueel toezicht: Stel opvolgtrajecten voor KPI’s, audits en escalatiemomenten vooraf goed vast
Datamanagement: Zorg voor integratie van assetdata via digitale platforms
Transparantie met stakeholders: Informeer tijdig over tekortkomingen, monitor de voortgang en wees alert op arbitrage en boeteregelingen
Scenario-modellen: Bereken financiële impact van structurele PGO-issues via worst case-scenario’
Effectief risicobeheer
De situatie bij ProRail toont hoe kritiek effectief risicobeheer en kwaliteitsborging is bij grootschalige contractmodellen. Financiële leiders moeten niet alleen letten op cijfers, maar ook op de randvoorwaarden: contracten, datakwaliteit en governance. Bij publieke infrastructuren als spoorwegen kunnen operationele fouten leiden tot financiële en reputatieschade. CFO-rollen reiken dus verder dan boekhouding: zij vormen de scharnierfunctie tussen strategie, uitvoering en governance.
De wereld verandert. Onvoorspelbaar. Complex. Vol risico’s én kansen. Juist nu vraagt leiderschap méér dan alleen cijfers. Het vraagt visie. Lef. Kompas. Tijdens 𝗘𝘅𝗽𝗲𝗱𝗶𝘁𝗶𝗲 𝗖𝗙𝗢 gaat een selecte groep CFO’s het avontuur aan door een landschap vol onzekerheid. Geen standaard conferentie, een dag vol reflectie, strategische verdieping en inspiratie.